VODIČ KROZ CRNI PETAK

KUPCI, OPREZ! ZA SUTRA SU NAJAVLJENE VELIKE RASPRODAJE, ALI NIJE SVAKI POPUST DOBAR Black Friday! Samo danas! Cijene padaju!...

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Crni petak! Samo danas! Black friday! Popusti! Cijene padaju! Šareni natpisi. Deset, dvadeset, pedeset ili osamdeset posto popusta. Iskušenja dolaze sa svih strana - iz izloga, kataloga, na webu... Čini se da su svugdje popusti, a nama kao da sve treba...

Tako to izgleda svakog četvrtog petka u studenome. Svakog Crnog petka. Na dan kada bi trgovine trebale nuditi izuzetno visoke popuste. Praksa dolazi iz SAD-a, gdje Black Friday slijedi blagdan Dana zahvalnosti pa je u pojedinim državama taj petak neradni dan, a školarci imaju produljeni vikend.

Vrtoglave brojke

Cijele obitelji odlaze u shopping, a u ta četiri neradna dana u trgovinama se potroši prosječno 50 milijardi američkih dolara. Popusti idu i preko 80 posto, trgovine se otvaraju u ranim jutarnjim satima, a neke već i iza ponoći. Kupci kampiraju ispred najdražih trgovina, jure po trgovini, tuku se za artikle... Takve histerije još, na sreću, nema kod nas iako je Crni petak svake godine sve popularniji.

Ilija Rkman, dopredsjednik društva za zaštitu potrošača Potrošač, kaže da ljudi često samo gledaju koji je popust i trpaju stvari u kolica.

- To je tipičan primjer neplanske i impulzivne kupnje, bez razmišljanja, koja može naštetiti kućnom budžetu - ističe Rkman, koji savjetuje kako iskoristiti visoke popuste na Crni petak.

- Treba ranije isplanirati što želite kupiti i pridržavati se plana. U trgovini treba pozorno gledati cijene prije i poslije sniženja, a najpametnije je 15 dana ranije pratiti cijene kako biste ih mogli usporediti kada krenu sniženja - savjetuje Rkman te dodaje da isto vrijedi i za online kupovinu, a dobro je i prije kupnje u trgovini pregledati ponudu na webu.

Na ovogodišnji Crni petak brojni su poznati brendovi popularni u Hrvatskoj spustili cijene i bogatom ponudom mame Hrvate, neki od njih čak i danima prije i poslije samog Crnog petka.

Tajni popusti

Međutim, neki high street brendovi svoje popuste drže u tajnosti do petka, ali sigurno je da i oni nešto spremaju. Isto je i s web shopovima koji pružaju udobnije iskustvo kupovine, no potrebno je reagirati na vrijeme i među prvima ubaciti stvari u virtualnu košaricu jer što su cijene niže, to je potražnja veća.

Crni petak dobra je prilika za pravodobnu kupnju božićnih darova. Kako biste se što bolje snašli na Crni petak, donosimo vam popis dijela ponude koju smo odabrali u nekim našim trgovinama. Informacije o popustima prikupili smo na webu.

Prilika za kaputiće

Prošlosezonska odjeća u Mango Outletu na sniženju je od 70 posto. Vuneni kaputi prije su bili 449, a sada su 135 kuna. Topići koji su prije stajali 39,99 kn, sada su samo 12 kn, a majice s logotipima, natpisima ili drugačijeg kroja koje su prije stajale 79,90 kn sada su 24 kn. Haljine koje su prije stajale 99,90 kn sada su u prodaji po 30 kn.

Besplatna dostava

Popularni švedski high street brend H&M cijeli je tjedan posvetio Crnom petku pa i prije samog petka imaju popuste do 50 posto na određene artikle i besplatnu dostavu za narudžbe putem web shopa, a ta ponuda vrijedi do četvrtka u ponoć, dok nakon toga idu popusti za “pravi” Crni petak.

Naruči preko weba

Španjolski brend Bershka već sada na web shopu nudi mogućnost pripreme svoje košarice s omiljenim proizvodima u Black Friday ponudi koji će biti na popustu i do 50 posto. Online kupci će već biti u prednosti kada se cijena artikala izmijeni u četvrtak u 22 sata. U košarici će već biti željeni proizvodi pa će kupci trebati samo dovršiti narudžbu.

Tehnika za muškarce

Na Crni petak u Harvey Normanu otvaraju ranije, u 8 sati, a visina popusta varira ovisno o kategoriji proizvoda. Dekorativni artikli i tepisi bit će sniženi 90 posto, dok će na posteljinu, jastučnice, ručnike i jastuke vrijediti popust od 80 posto pa će se satenske i pamučne jastučnice moći kupiti po cijeni od 7,80 kn. Veliki popusti vrijede i na namještaj pa je set namještaja za spavaću sobu (ormar, krevet i dva noćna ormarića) snižen čak 81 posto, odnosno cijena je sa 7560 kn snižena na 1390 kn.

Na sve Samsung i Sony televizore vrijedit će popust od 10 posto, igre za PC i PS4 bit će snižene čak 62 posto, a bit će sniženi i mnogi kućanski aparati, poput tostera koji je sa 599 snižen na 99 kuna. Nakon Crnog petka u Harvey Normanu nastupa Afterparty od subote do ponedjeljka kada će, primjerice, madraci biti sniženi do 80 posto, a svi popusti iz trgovina u ponedjeljak će vrijediti i na webu kada je tzv. Cyber Monday.

Jeftini namještaj

Na sniženju u Jysku od danas pa sve do ponedjeljka je 800 artikala, među kojima je i jeftin blagovaonski namještaj. Primjerice, bijeli stol snižen je za 60 posto, sa 2499 kn na 1000 kn, a isto je i s pripadajućim stolicama koje sada stoje 220 kn, dok su prije bile 549 kn.

Kozmetika

U Douglas parfumerijama popusti za Black shopping week s popustima do 60 posto krenuo je još prošlog petka. Mogu se pronaći lakovi za nokte koji su sa 54,90 kn sniženi na 16,90 kn i parfem Van Cleef & Arpels od 75 ml koji je sa 1009 kn snižen na 807,20 kn, dok su, primjerice, Artdeco ruževi sniženi sa 119 kn na 101,15 kn.

Biraj bolju akciju

Njemačka trgovina Deichmann u povodu Crnog petka snizila je obuću i torbice za 20 posto, koji se ne odnose na artikle koji su već na akciji.

Tri dana petka

Popusti u Svijetu Medija počinju u petak u ranim jutarnjim satima i traju cijeli vikend, uključujući i ponedjeljak. Više od 200 proizvoda bit će sniženi od 25 do 50 posto. Ponuda vrijedi u poslovnicama i na webshopu.

Deke i jastuci

U Plodinama je od petka do ponedjeljka sve u pola cijene pa će se tako moći pronaći Dormeo jastuk po samo 119,95 kn, koji je prije stajao 299,99 kn. Neki će proizvodi biti sniženi i do 60 posto. U prodaji će bit deke veličine 200 x 240 cm po 149,99 kn, koje su prije stajale 299,99 kn. Gaćice za žene i muškarce moći će se kupiti po 5,99 kn, ručnici od 100-tnog pamuka za 9,99 kn ili, pak, magična krpa za čišćenje po samo 4,99 kn.

Opremi sobu za siću

Popusti na namještaj u Primi traju od danas pa sve do 6. prosinca i mnogo je “dobrih ulova”. Primjerice, ormar koji je prije stajao 1166 kn sada se može kupiti po 569,01 kn, kutna klupa po 999,10 kn, a prije je stajala 2499 kn. Set za trodijelni dnevni boravak (trosjed, dvosjed i fotelja) snižen je 35 posto i sada stoji 8000 kn, dok je prijašnja cijena bila 12498,75 kn.

75 posto na dom

Crni petak u trgovini s proizvodima za opremanje doma Vitapur traje tri dana, od danas do ponedjeljka, i artikli su sniženi do 75 posto. Među sniženim artiklima je i memorijski jastuk koji je snižen 75 posto i sada stoji 114,98 kn, dok je prije stajao 459, 90 kn, a dječji jastuk za putovanje sada se može kupiti za samo 49,98 kn, dok je prije koštao 199,90 kn.

Online šopingiranje

Ove godine na Bazzaru, online shopping centru s više od 150 prodavača, ponuda u povodu Crnog petka traje cijeli vikend i garantira popuste do 80 posto.

U ponudi se nalazi više od 120.000 proizvoda u više od 1000 kategorija.

Jeftini brendovi

Internetska trgovina Factcool.com s brendiranom odjećom za žene i muškarce nudi velike popuste za Crni petak. Može se pronaći muški pulover Pierre Cardin koji je snižen 76 posto pa umjesto 619 kn stoji 151 kn ili, pak, ženski kratko rezani Adidas pulover snižen 59 posto, sa 879 kn na 359 kn. Obuća je snižena do 65 posto, a jakne do 45 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:48