PRAVILA BONTONA

NAPOJNICE NA JADRANU Znate li koliko novca treba ostaviti konobarima u kafićima, a koliko u restoranima?

U razgovoru s desecima turističkih djelatnika otkrili smo kolike napojnice očekuju i smatraju da zaslužuju, a koliko u realnosti zarade dodatno uz redovnu plaću
 Luka Gerlanc/CROPIX
U razgovoru s desecima turističkih djelatnika otkrili smo kolike napojnice očekuju i smatraju da zaslužuju, a koliko u realnosti zarade dodatno uz redovnu plaću

Iako napojnice gotovo nigdje u Hrvatskoj nisu obavezne, one su prije svega stvar kulture putovanja, slažu se splitski ugostitelji, prodavači i turistički djelatnici.

- Cijeli svijet zna da su konobarske plaće male, ali da žive od tipinga, odnosno, napojnica. Stoga je razumno ostaviti više novca nego što je račun, pogotovo ako je gost zadovoljan uslugom - objašnjava nam konobar jednog finog splitskog restorana na Narodnom trgu.

Pobrkaju novčanice

Zanimalo nas je stoga tko su najbolji gosti, iz kojih zemalja stižu turisti koji ostavljaju najbolje napojnice i iznenadili se odgovorima. Poslovično škrti Škoti izbili su gotovo na prvo mjesto pri davanju napojnica, uz Amerikance kojima je pravilo ostaviti točno deset posto od iznosa računa konobaru. Na dnu su pak Francuzi i Talijani (no...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 06:12