BRUTALNO ATRAKTIVNI SVEĆENIK LOMI SRCA

NEODOLJIV PAPIN TAJNIK U VANITY FAIRU Vatikanski George Clooney sada je i lice s naslovnice

Gänswein ne samo da planira Papin dnevni ritam već je, navodno, zaslužan i što nosi Pradine cipele i Cartierov sat

Zovu ga “vatikanskim Georgeom Clooneyjem”. Don Georg Gänswein, zgodni i mladoliki osobni tajnik pape Benedikta XVI. , već dugo je u središtu pozornosti svjetskih medija. Od srijede, pak, Gänswein se smješka s naslovnice talijanskog izdanja magazina Vanity Fair koji mu je posvetio priču naslovljenu “Otac Georg: nije grijeh biti lijep”. Iako naslovnice Vanity Faira uglavnom krase glamurozne osobe iz show businessa, ovaj put uredništvo se odlučilo za atraktivnog svećenika koji je nedavno postao nadbiskup: pritom Gänswein nije dao intervju magazinu niti je pozirao nego su objavljene njegove postojeće fotografije.

Radio kao poštar

Poput pape Benedikta XVI., Georg Gänswein (56) rastao je u njemačkom katoličkom ruralnom okružju. Rođen je u gradiću Riedern am Wald na području Schwarzwalda, u obitelji kućanice Gertrude i kovača Alberta koji je obiteljsku kovačnicu uzdigao do male tvornice poljoprivrednih alatki.

Najstariji je od petero djece obitelji Gänswein, koja još broji kćeri Ursulu i Johannu te sinove Reinharda i Helmuta. Kao dječak, prisjetio se Gänswein u jednom intervjuu, imao je dugu, kovrčavu kosu, što se nikako nije sviđalo njegovu ocu Albertu koji je inzistirao da mu najstariji sin bude pristojno podšišan. U dobi između 15 i 18 godina slušao je Cata Stevensa, Pink Floyd i Beatlese, svirao klarinet u lokalnom bendu te strastveno čitao knjige iz povijesti umjetnosti.

Prije odlaska u sjemenište planirao je postati burzovni agent, a neko je vrijeme zarađivao džeparac kao poštar. - U početku sam poštu na jednom malom području Schwarzwalda dostavljao biciklom. No, onda su mi povjerili veliko područje gdje sam poštu raznosio autom - ispričao je Gänswein, koji je oduvijek bio sportski tip. Poput mnogih dječaka igrao je nogomet, a uzor mu je bio Franz Beckenbauer. Kasnije je postao izvrstan skijaš i tenisač, a sportskih se aktivnosti nije odrekao ni u Vatikanu , pa su ga paparazzi snimili dok igra tenis u jednom rimskom klubu.

Brzo stigao u Vatikan

Kao 18-godišnjak Georg Gänswein odlučio je postati svećenik te se dvije godine kasnije uputio u sjemenište nadbiskupije Freiburg, gdje je zaređen 1984. godine. Nakon zaređenja posvetio se akademskoj naobrazbi te je 1993. godine doktorirao kanonsko pravo na Sveučlištu Ludwig-Maximilians. Dvije godine kasnije stigao je u Vatikan, gdje ga je ubrzo kardinal Joseph Ratzinger pozvao da se priključi Kongregaciji za nauk vjere.

Predavao na sveučilištu

Nakon što je postao jedan od najbližih kardinalovih suradnika, Gänswein je počeo i predavati kanonsko pravo na Pontifikalnom sveučilištu Svetog Križa koje vodi konzervativna katolička organizacija Opus Dei. Od 2003. godine Georg Gänswein osobni je Ratzingerov tajnik, a tu je dužnost nastavio obnašati i kad je 2005. godine njemački kardinal proglašen papom Benediktom XVI.

- Moj je posao zaštititi Svetog Oca od lavine korespondencije i birokratskih poslova kako bi se on mogao posvetiti molitvama, razmišljanju i pisanju - rekao je Gänswein za njemački program Radio Vatikana. - Ja sam Papina ‘ralica za snijeg’ - rekao je drugom prilikom, priznavši da utorkom uzima slobodan dan. Iako dosad nije bila praksa da osobni tajnik živućeg pape istupa u medijima, Gänswein je napravio preokret odgovarajući čak i na pitanja o svome privlačnom izgledu.

Sličnost s ocem Ralphom

- Pravio sam se da ne čujem takva pitanja, ali sam se s vremenom privikao - rekao je jednom u šali. Gänsweinova pojava inspirirala je slavnu talijansku dizajnericu Donatellu Versace da mu posveti jednu mušku kolekciju, dok su mu obožavateljice (i obožavatelji) napravili web siteove i fan klubove. Kada je jednom u kasnim večernjim satima viđen u Vatikanu kako šeće s nekom tajanstvenom ženom, nastala je prava medijska histerija. Gänsweina su tada usporedili s ocem Ralphom iz bestselera i istoimenog filma “Ptice umiru pjevajući”.

- Nikad nisam imao problema sa slabijim spolom, uvijek sam imao vesele i prirodne odnose sa ženama - rekao je u jednom razgovoru.

- Naravno, u mojoj je mladosti bilo žena koje sam rado viđao, kao i one koje sam još radije viđao - dodao je Gänswein, demantiravši da je prije odlaska u sjemenište imao djevojku s kojom je bio u vezi tri godine. - Bila su to samo mala romantična mladenačka prijateljstva - istaknuo je Gänswein.

Čini se da markantni tajnik Benedikta XVI. ne samo da planira Papin dnevni raspored nego ima utjecaj i na njegov izgled. Tako neki mediji spekuliraju da je Gänswein zaslužan za to što Benedikt XVI. nosi cipele s potpisom Prada, sunčane naočale Serengeti i Cartierov sat. Gänsweinov izgled i bliskost s Benediktom XVI. potaknuli su i različite glasine o prirodi njihova odnosa. Neki su, također, optužili Gänsweina da je kao bivši profesor na sveučilištu koje vodi Opus Dei osnažio Papin konzervativizam.

Polako gradi karijeru

No, čini se da se “vatikanski George Clooney” ne obazire previše na napise u medijima nego polako gradi svoju karijeru, pa je tako nedavno postao titularni nadbiskup Urbs Salvia. Istodobno, Gänswein je promoviran i u prefekta Pontifikalnog domaćinstva, što će svakako ojačati njegovu poziciju kada 85-godišnji papa Benedikt XVI. bude stariji i nemoćniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:18