PROCVAT INDUSTRIJE

KUT EUROPE U KOJEM ŽENE IZNAJMLJUJU MATERNICE U potrazi za surogat majkama sve više parova odlazi u Ukrajinu: 'Zahtjevi su se povećali za 1000%'

 
 Profimedia, Sciencephoto RM

Jedna od najsiromašnijih zemalja Europe, Ukrajina, sve je češće destinacija za parove koji imaju problema s plodnošću, a nakon što ni umjetne oplodnje ne upale, ondje traže surogat majku za svoju bebu. Potencijalna zarada privlači mnoge žene, no sve se više govori o iskorištavanju nezavidnog položaja siromašnih žena.

Primjerice, posao u turizmu ili ugostiteljstvu plaća se u prosjeku oko 1.200 kuna dok surogat majka može zaraditi i 120.000 kuna. Premda to radi velik broj žena u Ukrajini, to je još uvijek tema o kojoj se ne razgovara otvoreno, piše BBC.

Parovi iz svih kutova Europe dolaze u Ukrajinu od 2015., kad su u azijskim zemljama počeli zatvarati biznise zbog iskorištavanja žena. Nakon što put u Indiju, Nepal i tajland više nije dolazio u obzir, nesretni su parovi počeli tražiti rješenje svog problema u Ukrajini.

Prema ukrajinskom zakonu žena već mora biti majka, imati barem jedno svoje dijete, da bi se kvalificirala kao surogat. Naime, ako žena ima svoje dijete, manje je vjerojatno da će se vezati uz ono kojeg se mora odreći.

Mlada Ukrajnika Ana (pravi identitet joj je skriven) ispričala je za BBC da je prvi put postala surogat sa 21 godinom, nakon što je sama već rodila. Premda je trudnoća prošla dobro i porod bez komplikacija, rekla je da se susrela s mnogim ženama koje nisu dobile adekvatnu medicinsku pomoć, brojni nužni pregledi prije same trudnoće nisu obavljeni, a klinike, čiji je cilj samo zarada, čak su odbijale pomoći trudnicama. Nakon što je na internetu objavila dio iskustva kao upozorenje budućim trudnicama, klinika u kojoj je trebala roditi, zaprijetila je Ani pa o tome više nije javno pričala.

Sam Everingham iz humanitarne organizacije u Sydneyju, koja pomaže budućim roditeljima, kaže da su se zahtjevi za surogat majke u Ukrajini u posljednje dvije godine povećali za nevjerojatnih 1000%! Zemlja se, kaže, ‘sasvim slučajno našla kao jedna od rijetkih država koja podržava ‘turizam plodnosti’, odnosno surogat majčinstvo.

Osim činjenice da je Ukrajina jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima je surogat majčinstvo legalno i regulirano zakonom, njihovi liberalni zakoni privlače sve više budućih roditelja. Primjerice, ondje se ‘roditelji s namjerom’ smatraju biološkim roditeljima od trenutka kad je beba začeta i nema minimalnog ili maksimalnog iznosa koliko bi surogat majka trebala biti plaćena. Time se zapravo stvara otvoreno tržište u kojem žene mogu zahtijevati cijenu koju žele.

S druge strane, birokracija ponekad zna biti pakao. Klijenti iz Velike Britanije znaju provesti i po nekoliko mjeseci u Ukrajini sređujući papire.

Iako većina klinika posluje transparentno, prema ženama se odnosi s poštovanjem i pruža im adekvatnu njegu, postoje, naravno, i one na lošem glasu. Šire se nepotvrđene glasine o ukradenim embrijima, užasnim zdravstvenim uslugama i prevelikom broju klijenata zbog čega ni njega nije adekvatna. Everingham navodi primjer u kojem je agencija odbila platiti surogat majci bilo kakve novce jer je nakon začeća doživjela spontani pobačaj.

Olga Bogomolets, liječnica i zastupnica u parlamentu, kaže kako vjeruje da se mlade djevojke odlučuju na ovo zbog zarade, odnosno sve većeg pada životnog standarda. Smatra da industrija nije dovoljno nadzirana te da je to riskantno i za surogat majke i za klijente. Klijenti se uglavnom oslanjanjaju na internet i forume što, znamo, često nije vjerodostojan izvor informacija.

Većina surogat majki priznaje da su im nakon poroda osjećaji podijeljeni i smatraju da je sasvim prirodno da još neko vrijeme misle na bebu i odvajanje od nje. No, ‘kad vidite osmijeh i sreću na licima roditelja, onda je to to’, rekla je jedna Ukrajinka za BBC.

Kako funkcionira surogat trudnoća u Ukrajini?
  • Dostupna je heteroseksualnim, vjenčanim parovima koji moraju dokazati da ne mogu zanijeti zbog medicinskih razloga.
  • Barem jedan roditelj mora imati genetsku vezu s djetetom, a češće se koriste donori jajašca.
  • Cijena varira od 180.000 do 300.000 kuna.
  • Roditelji koji su naručili surogat majku upisani su kao biološki roditelji na potvrdi o rođenju djeteta dok surogat majka nema nikakva zakonska prava prema bebi.
  • Pretpostavlja se da godišnje rodi oko 500 surogat majki u Ukrajini.
  • Ovakav oblik surogat majčinstva dozvoljen je još u SAD-u, Gruziji i Rusiji. Isto je i u Keniji i Laosu, no ondje ne postoje nikakve zakonske regulative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:17