RAJ NA ZEMLJI

OTVORENO SKRIVENO ODMARALIŠTE Otok Marlona Branda postao je najluksuzniji resort na Pacifiku

Slavni glumac ovdje je 1962. snimao film, zaljubio se u otok, a u ekološki resort uložio je 50 milijuna eura
 thebrando.com

Kada je Marlon Brando upoznao svoju buduću suprugu Taritu Teriipaia, ona je bila 19-godišnja plesačica s otoka Tetiaora u Francuskoj Polineziji. Brando je Polineziju obožavao još otkako je kao tinejdžer čitao National Geographic, a na otok je prvi put došao 1962. kada je snimao film “Pobuna na brodu Bounty”. Danju je glumio Fletchera, poručnika koji želi ostati živjeti s domorocima, a noću je igrao sličnu ulogu, zavodeći 18 godina mlađu Taritu.

Uz pomoć djece

Očaran otokom odlučio ga je kupiti, a s Taritom se i oženio te su dobili dvoje djece. Za njegova života bilo je to privatno utočište slavnoga glumca, daleko od reflektora Hollywooda, a deset godina nakon glumčeve smrti, 1. srpnja, za javnost je otvoren luksuzni resort koji nosi njegovo ime. Ovaj izolirani atol nalazi se 50 kilometara sjeverno od Tahitija, a ime otoka polinezijska je riječ koja znači “na udaljenosti”. Unutarnja laguna široka je sedam kilometara, a iz zraka izgleda poput goleme kade okružene s 13 koraljnih otočića. Bijele pješčane plaže, palme i more koje se prelijeva u svim nijansama tirkizne dom su brojnih morskih kornjača i egzotičnih ptičjih vrsta, a jedini zvuk koji čujete je onaj kokosa kad pada s drveća. Brando je otok zamislio kao održivo, ekološko područje, a san mu je bio na njemu sagraditi hotel, osnovati umjetničku koloniju i uzgajalište rakova. Taj san su ostvarila njegova djeca i obiteljski prijatelj, hotelijer Richard Bailey, a prema nekim procjenama u resort je uloženo 50 milijuna eura.

Paprene cijene

Luksuzno odmaralište sastoji se od 35 vila građenih u polinezijskom stilu, s puno drva i prirodnih materijala, od kojih svaka ima privatnu plažu i bazen. Gostima su na raspolaganju i fitness centar, knjižnica, prodavaonica bisera, organski voćnjak i povrtnjak te spa centar. Osim tradicionalnih polinezijskih jela u dva restorana nudi se i francuska kuhinja te svježe ulovljene ribe i rakovi. Jedan od chefova je Guy Martin čiji pariški restoran nosi dvije Michelinove zvjezdice. Smještaj nije jeftin - cijene se kreću od 2460 dolara na noć za jednosobni bungalov do 7350 dolara za trosobnu vilu.

- Volio bih da otok ostane mjesto koje će Tahićane zauvijek podsjećati na to tko su i što su bili stotinama godina ranije - izjavio je jednom Brando. U skladu s tim, resort je sagrađen prema najvišim standardima očuvanja okoliša: električna energija dobiva se kombinacijom solarnih panela i generatora koje pokreće kokosovo ulje, a za rashlađivanje prostorija koristi se voda iz morskih dubina. Među brojnim aktivnostima izdvajaju se ronjenje, vožnja kajakom i kanuom, tenis, bicikliranje i vožnja na dasci za jedrenje uz pomoć vesla, a posjetitelji mogu promatrati i kako se gnijezde morske kornjače.

Otok je dostupan čarter linijom Air Tetiaroa koja dvaput na dan leti iz Papeetea, glavnog grada Polinezije gdje je smješten i međunarodni aerodrom, a let traje 15 minuta. Do Papeetea možete stići direktnom linijom iz Los Angelesa ili preko Honolulua. Najbolje vrijeme za putovanje je od svibnja do listopada kad su temperature niže i manje je kiše. Službeni jezici su francuski i tahićanski, iako u turističkim područjima govore i engleski, a valuta je polinezijski franak.

Mirisno ulje kao suvenir

Oprez - nemojte ostavljati napojnice jer one nisu uobičajene u polinezijskoj kulturi, a cjenkanje se smatra nepristojnim. Među najpopularnijim suvenirima su tahićanski crni biseri, tropski sapuni, mirisno monoi ulje koje se dobiva natapanjem cvijeta gardenije u kokosovu ulju, tahićanska vanilija, cvjetne ogrlice i pareo živopisnih boja poput onih kakve nose Tahićanke koje je ovjekovječio Paul Gauguin na istoimenoj znamenitoj slici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:45