ZA POČETNIKE

OVO JE 15 GREŠAKA KOJE MUŠKARCI RADE PRILIKOM ODIJEVANJA Doznajte kako najčešće modne promašaje pretvoriti u pogotke

 LUKE MACGREGOR/REUTERS

Svaki muškarac na putu do razvijanja boljeg osobnog modnog stila nauči ponešto stvari o boljem oblačenju.

Muškarci diljem svijeta su na Reddit stranici /malefashionadvice ('muški modni savjeti') podijelili najgore zablude o modi i stilu u koje su vjerovali.

Nastavite čitati kako biste provjerili radite li i vi iste greške te kako ih popraviti.

'Mršavi muškarci trebali bi nositi bootcut hlače kako bi im noge izgledale šire'

Ovo ne može biti dalje od istine. Bootcut je uvjerljivo najnelaskaviji od svih krojeva hlača za mršavije muškarce. Od njega ne samo da noge neće izgledati veće, nego ćete zbog proširenje na kraju nogavice izgledati šlampavije.

'Košulje bi trebale biti vrećaste u ramenima i prsima'

Košulje ne bi trebale biti vrećaste, one vam moraju pristajati. Dobra nit vodilja je odabrati košulju koja vam pristaje uz tijelo, ali da pritom zadržavate puni radijus kretanja u rukama.

'Mislio sam da ću nošenje ispravne odjeće automatski značiti i da ću se bolje oblačiti'

Uobičajena predrasuda je da oblačenje u formalniju odjeću znači i da se dobro oblačite. Te dvije stvari potpuno su nepovezane, a muškarac koji je dobro obučen u nešto opušteno uvijek će izgledati bolje od muškarca koji je obučen u nešto formalnije, ali je pritom neuredan. Osim toga, vodite računa da se oblačite u skladu s prigodom.

'Mislio sam da pokazivanje kako imam novaca za kupovinu brendova 'visoke mode' u šoping centrima znači da sam modno osvješten i da izgledam dobro'

Mnogi 'prestižni' brendovi iz špoing centara percipiraju se kao kvalitetni, no zapravo su precijenjeni i nisko kvalitetni odjevni predmeti s neukusnim brendiranjem. Učenje o tome koji su brendovi vrijedni svoje cijene i koje treba izbjegavati ključan je korak na putu do boljeg oblačenja.

'Kratke hlače su glupe i nositi bi ih trebali samo dečki mlađi od 12 godina ili sportaši'

Većina muškaraca danas je svjesna da su kratke hlače prikladne za nošenje u toplijim ljetnim mjesecima, a može ih se nositi čak i na posao u nekim opuštenijim okruženjima. Samo izbjegavajte ozloglašene 'cargo' kratke hlače.

'Cargo hlače bile su cool zbog svega što je moglo stati u džepove'

Još jednom, cargo kratke hlače danas se smatraju ekstremno passé i staromodne. Izbjegavajte ih pod svaku cijenu. Umjesto njih probajte uske 'chino' kratke hlače.

'Samo građevinski djelatnici i gotičari nose čizme'

Postoji najrazličitije vrste čizama koje možete nositi od retro i vintage modela, do modernih. Za svakog muškarca postoji čizma, a da to nisu crne Martens ili krem Timberland.

'Mislio sam da su mokasine modno najosvještenije cipele'

Mokasine su još uvijek odličan izbor u ljetnim mjesecima, no daleko od toga da su modno najosvještenije cipele na tržištu.

'Mislio sam da su kockaste cipele cool'

Cipele koje su na prstima odrezane ravno, tvoreći kvadrat, već duže vrijeme nisu prigodne i muškarci bi ih trebali izbjegavati. Nezgrapne su, nespretne i ometaju, a imaju iznimno nelaskav profil. Umjesto njih obujte oxford ili klasične špicaste.

'Znao sam po boji uskladiti majicu i obuću kako bi bili iste boje'

Premda se može raditi o strateškoj odluci, usklađivanje majice i obuće potpuno je nepotrebno. Dapače, za većinu modnih odjevnih kombinacija, držanje tog principa može biti pogubno. Dakako, takva koordinacija boja može funkcionirati s određenim vrstama patika, no preporuča se da se ovakvim kombinacijama pristupi kada se prikupi malo više modnog iskustva.

'Uvijek sam mislio da se remen i cipele moraju slagati po boji bez obzira na to što se nosi'

Usklađivanje remena i cipela po boji dobro je pravilo za neke formalnije prilike i to je otprilike jedina situacija u kojoj se tog pravila isplati držati. Prilikom oblačenja poslovnih odijela nije potrebno koordinirati po boji, a da ne pričamo da apsolutno nije potrebno u svim ostalim opuštenim varijantama.

'Crne cipele idu uz sve'

Crne cipele ne idu uz sve, premda je preporučljivo s mnogo odjela i drugih odjevnih kombinacija odabrati crne cipele. Ako stvarno želite odabrati cipele koje idu sa svime, odaberite umjerene smeđe.

'Džepni rupčić mora se uskladiti s kravatom'

Suprotno onome što možete vidjeti na televiziji, džepni rupčići na odjelima ne moraju biti usklađeni s vašom kravatom. Dapače, vjerojatno ne bi trebali biti usklađeni. Ako išta, vaš džepni rupčić može biti iste boje kao i vaša košulja, no čak ni to nije nužno. Ovdje imate dosta slobode zapravo, iskoristite je.

'Vjerovao sam da su crna odjela najraznovrsnija te da je to najbolja boja za odjelo'

Zapravo, najraznovrsnija boja odjela je marinsko plava ili ugljen siva. Kada gradite garderobu, to su prve dvije boje odjela koje morate kupiti. Crna odjela mogu se nositi samo na vjenčanja i sprovode te ponekad u uredu. Koristite ih štedljivo.

'Mislio sam da su karirane veste vrhunac mode'

Karirane veste, premda nisu jako velika greška, već neko duže vrijeme nisu u modi. Uzorak danas jednostavno izgleda prestaromodno da bi se uklopio u moderno shvaćanje mode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 15:56