ČIPKA, SATEN, MEČ

Počelo je sa suknjama do poda, završilo s negližeom

Trendovi na terenima su se mijenjali, no u posljednje su vrijeme oprave tenisačica seksi više nego ikad, što je u nedjelju dočarala Venus Williams, pojavivši se na Roland Garrosu u crnoj, prozirnoj, čipkastoj haljinici
 AP

Tenis i modni trendovi oduvijek su bili usko povezani - Venus Williams predvodnica je mnogih od tih trendova, a njezina haljinica na Roland Garrosu potaknula je žustre rasprave. I njezina sestra Serena također je trendseterica, a dokazala je to tamo gdje je tenisačicama najteže eksperimentirati - na Wimbledonu gdje se mora nositi isključivo bijelo. Poput djece koja se izruguju školskoj uniformi pa neke stvari nose naopako ili neuredno, igrači često traže načine kako zaobići strogo pravilo. Prije tri godine tenisačica Tatijana Golovin narugala se pravilu odjenuvši crvene gaćice ispod bijele haljine, što su zabilježile sve kamere. Prošle godine Roger Federer, Marija Šarapova i Serena Williams paradirali su u svojim bijelim opravama koje im je specijalno za tu priliku napravio Nike.

Malo damskog looka

Svi oni izgledali su više kao da idu negdje van, a ne na sportski događaj, a Serena je izjavila da se osjećala “vrlo lijepo i ženstveno”.

Dvije godine prije toga Šarapova je odjenula kombinezon s ultrakratkim hlačicama i prozirnim gornjim dijelom, te platinaste naušnice s dijamantima vrijedne 2500 funti.

Da su to vidjele prve igračice tenisa 1860-ih, vjerojatno bi pomislile da su došle ne neki drugi planet. Dame su tada nosile haljine dugačke do poda, a čak su i muškarci do 1946. nosili dugačke hlače. Materijali poput flanela, pa čak i krzno bili su normalna pojava na teniskim terenima. Bijela je u Wimbledonu postala apsolutni must nakon pobjede Maud Watson 1884. Razlog? Vrlo jednostavno - znoj.

Na odjeći druge boje se vide mrlje od znoja, što nikako nije bilo poželjno. Bio je to početak vladavine bijele na teniskim terenima. Nakon toga je 1905. May Sutton pobijedila na Wimbledonu noseći jednu od košulja svog oca. Izazvala je pravu pomutnju jer je podvrnula rukave i pokazala ruke.

Do 1914. nestali su i šeširi s terena, a sedmerostruka pobjednica Wimbledona Dorothea Lambert Chambers, nosila je tri čvrste podsuknje, kao i korzete na svojim mečevima.

Nakon Prvog svjetskog rata suknja je drastično skraćena. Za to je zaslužna Suzanne Lenglen, koja je popularizirala suknje do pola lista, nosila sjajne bijele čarape i vrpcu za kosu. Helen Wills Moody dominirala je Wimbledonom punih 14 godina prije Drugog svjetskog rata i izbacila u modu šiltericu kao u golfu.





Zbogom, čarape

Nosila je i bijelu košulju i plisiranu suknju. Krajem 1930-ih nestale su čarape, a pojavile su se kratke hlačice. Potom su 1950-te donijele kombinaciju kratkih hlačica i bluza s rukavima ili bez njih, a u teniskim 1960-ima vladale su ultrakratke bijele haljinice u paru s natapiranim frizurama i trakama za kosu. Svako je vrijeme imalo neke svoje trendseterice, nove materijale i dodatke. No, nikada kao danas teniskim terenima nije vladalo toliko odjeće koja više otkriva nego skriva. Najdalje idu sestre Williams, a haljinica koju je Venus imala na meču u Roland Garrosu u nedjelju ništa nije prepustila mašti - crna prozirna čipka s crvenim obrubima. Ako Maud Watson gleda negdje s nebesa, vjerojatno misli da je dama izašla u negližeu.





Bodovi za igru i dobar stil

Novi trendovi koji su pojedine tenisačice donosile na terene izazivali su različite reakcije, no bez obzira na sve, vrlo brzo dobili svoje sljedbenike.

Vjerojatno najveću sablazan na tensikim terenima bila je, za to vrijeme je nevjerojatno smjela kombinacija lijepe Gertrude Moran 1949. godine.

Nosila je haljinu obrubljenu bijelim satenom, a ispod gaćice od čipke. Neki taj njezin outfit nazivaju početkom modne revolucije u Wimbledonu i u tenisu općenito.

Trideset godina kasnije kraljica reketa bila je je Martina Navratilova, koja je igrala u košuljicama bez rukava i ultrakratkim hlačicama.

Njena nasljednica, Steffi Graff, bila je apsolutna vladarica 1990-ih. Iako se suknja još malo skratila u vrijeme njezine dominacije, malo je bilo onih koji su gledali njene fantastične noge, jer je pažnju odvlačila stravična “fudbalerka”, opasanu elastičnom trakom, što je bio ultimativni hit i za muške i za ženske igrače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:28