DOBRI DUH SLUŽBE

PRIČA O CASPERU Labrador koji je našao izgubljenu ženu na nepristupačnom terenu već je sudjelovao u brojnim potragama HGSS-a

 
 Jure Mišković / CROPIX

Casper ima sedam godina, četiri noge, opaku njušku i mili pogled, a iza sebe već ima pet godina licenciranog staža u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Stanica Zadar gdje je punopravni član udarne ekipe. U srijedu ujutro postao je heroj kada je pronašao izgubljenu 80-godišnju staricu iz Sukošana. Casper je labrador, a u HGSS-u 'radi' kao licencirani pas za traženje živih i mrtvih osoba, piše Zadarski.hr.

- U utorak navečer dobili smo dojavu o izgubljenoj starici s područja Sukošana i u potragu je krenulo 12 spašavatelja i dva potražna psa. Odredili smo zone pretrage, rasporedili se i krenuli u potragu. Pretraživali smo područje do pruge jer nam je njena obitelj rekla kako nikada nije išla preko. Oko 2 sata u noći odlučili smo da potragu nastavljamo sutradan. Casper i ja smo u srijedu ujutro došli oko sedam sati kada smo dobili informaciju od susjeda da je zadnji put viđen u utorak oko podne kod pruge. Oko deset sati Casper ju je pronašao u šumi na nepristupačnom terenu, skoro dva kilometra od njene kuće, objašnjava Ivica Galac, gorski spasilac koji o Casperu brine 24 sata na dan.

Svakodnevni treninzi

Ivica je u mirovini, a HGSS-u se priključio prije 15 godina kada je odlučio svoje slobodno vrijeme iskoristi kako bi pomogao drugima. HGSS stanica Zadar prije nije imala psa, takvog pomoćnika samo su imale tri ili četiri stanice u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina počelo se težiti tome da svaka stanica pronađe psa koji bi im pomagao u potragama, piše Zadarski.hr.

Zadar, 300119.
Jutros u 10 sati HGSS-ov potrazni pas pronasao je stariju gospodju koja se dan ranije udaljila iz kuce u Sukosanu. Osim HGSS-a, u potrazi je sudjelovalo i 50-ak mjestana i pet clanova MUP-a. Potraga je trajala do kasno u noc te se nastavila danas ujutro. 
Na fotografiji: pas Casper, ciji je vlasnik Ivica Galac clan HGSS-a.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

- Prije sedam godina uzeo sam Caspera, bio je štene od dva mjeseca i odlučio sam ga trenirati kako bi se mogao pridružiti HGSS-u. Psi ne mogu pristupiti ispitu dok ne navrše minimalno godinu i pol, a Casper je postao licencirani pas za traženje živih i mrtvih osoba s dvije i pol godine. Svakodnevno s njime prolazim treninge, a svaki mjesec na nivou HGSS-a organizirani su skupni treninzi s ostalim psima, svaki put je to druga županija, govori Ivica dodajući kako Casper ima još dvoje psećih kolega u Zadru, labradora Bonga i Taru, pasmine Border collie.

Casper je sudjelovao u brojnim akcijama, a ovo je njegov drugi samostalni pronalazak.

- Casper reagira na ljudski miris. On ide ispred mene i slijedi miris, a kada pronađe osobu sjedne kraj nje, laje i ne miče se sve dok ja ne dođem do njega. Tada mu bacim lopticu, koja je njemu nagrada za dobro obavljen posao, priča Ivica ističući kako pas na terenu može 'zamijeniti' dvadeset ljudi.

- Psi reagiraju na ljudski miris čak i na udaljenosti od sto metara, koji čovjek ne može prepoznati niti osjetiti. Upravo zbog toga nam je važna njihova prisutnost na terenu, a uz to oni puno lakše pretražuju neprohodan teren od ljudi.

Svaka potraga zahtjevna je na svoj način, a kao jednu od najtežih, Ivica ističe potragu na Velebitu prije dvije godine kada su tražili 89-godišnjaka kojem se izgubio svaki trag. Tada su im nepristupačan teren, teški uvjeti i krš radili najveći problem.

Otišao na zasluženi odmor

- Godišnje HGSS stanica Zadar ima oko 50 do 60 poziva i intervencija, a najveći broj vezan je uz Paklenicu. Imamo svoj sistem i prva stvar što radimo je podjela terena u zone koje obilazimo. Ukoliko je potraga neuspješna, zovemo najbliže stanice koje nam priskaču u pomoć, objašnjava Ivica.

Casperu poziranje nije jača strana, ali spremno je odradio i taj zadatak nakon kojeg je otišao na zasluženi odmor, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:29