EMOTIVNI PRIZORI

PRIČALI SMO S FOTOGRAFKINJOM KOJA JE SNIMILA VIŠE OD STO POROĐAJA 'Mame žele da snimim trenutak kada prvi put ugledaju dijete, zovu me obično usred noći...'

 Fermont Fotografie

Prvi i često vrlo emotivan susret roditelja s novorođenim djetetom mnogi opisuju kao jedinstveno životno iskustvo. A upravo taj prvi susret svojom kamerom bilježi nizozemska fotografkinja Marry Fermont koja je snimila čak 105 poroda. Rezultat su divne, dirljive, emotivne fotografije iz kojih pršti puno različitih emocija: veselje, radost, olakšanje, divljenje, ponos, ljubav, euforija...

Marry je zabilježila različite reakcije.

Ima i smijeha i suza. Izmjenjuju se trenuci tišine i trenuci ekstremne radosti.

- Mnoge žene se malo toga sjećaju sa svog poroda. Neke stvari zaborave ili ih propuste jer se stvari u rađaoni mogu odvijati vrlo brzo. Ali, žene su tako jake i moćne i nevažno je kako rode svoje dijete, prirodnim putem ili carskim rezom, to je većini najbolji osjećaj na svijetu. I zaslužuje biti dokumentiran. Priča o porodu nije potpuna bez prve reakcije roditelja - priča nam Marry koja je i sama majka djevojčice Liv.

Foto: Fermont Fotografie

I vrijeme stane

Sve obitelji koje su je dosad angažirale, tražile su da snimi cijeli porod.

- Obožavam taj trenutak. Čekate toliko dugo, pa se mučite i napokon je pred vama taj veliki trenutak. Iako se događa vrlo brzo, istodobno osjećate kao da je vrijeme stalo. Postojite samo vi i vaša beba - objašnjava fotografkinja.

Naporna snimanja

O svom poslu govori s velikim oduševljenjem, iako je nerijetko roditelji bude noću da bi i Marry prisustvovala porodu kako joj ništa ne bi promaklo.

- Da, djeca se baš vole rađati noću - komentira uz smijeh. Marry je upisala školu za babice, a tijekom jednog od satova sinulo joj je da fotoaparatom “hvatamo” sve divne trenutke u životu, ali ne i rođenje djeteta.

Foto: Fermont Fotografie

Olakšanje i ponos

- Mame su većinu vremena preplavljene radošću i osjećaju olakšanje. I plaču - kaže Marry te ističe kako se nada da njezine fotografije ohrabruju žene diljem svijeta i poručuju im da su zaista nevjerojatne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:23