RASIPNIK I RAZVRATNIK

Pročitajte kako je brunejski princ Jefri spiskao najveće bogatstvo na svijetu. I otišao u minus od 14,8 milijardi dolara!

Jedina briga razmetnog brata prebogatog vladara Bruneja bilo je kako trošiti još više

ZAGREB - Trošio je pedeset milijuna dolara mjesečno, imao 2300 automobila, 250 kompanija, četke za zahod od čistog zlata, Boeing 747 za prijevoz svojih konja za polo, 50-metarsku jahtu Tits (Sise) u kompletu s dva glisera, Niple 1 i Niple 2 (Bradavice), vulgarnu palaču s 1788 soba, a za 50. rođendan na tulum je doveo Michaela Jacksona koji je održao koncert za 17 milijuna dolara.

On je brunejski princ Jefri Bolkiah, ozloglašeni milijarder kroz čije je ruke prošlo više novca nego kroz ruke svih svjetskih milijardera, a sve to je uspio spiskati i bankrotirati. Potrošio je nevjerojatnih 14,8 milijardi dolara u jednom desetljeću.

Fascinantni primitivizam

Bijesna obitelj tužila je njegove odvjetnike da su loše vodili njegove poslove, ali na kraju je odvjetnički i bračni par Faith Zaman i Thomas Derbyshire na sudu krajem prošle godine dobio 23 milijuna dolara odštete. Ovih dana prvi put je ispričana njihova priča, koja se nije mogla čuti na sudu, o tome kako su uopće ušli u svijet princa Jefrija.

A svijet princa Jefrija bio je sve samo ne uobičajen. Iako je zapravo njegov brat sultan od Bruneja, Jefriju se posrećilo kada ga je brat postavio za šefa Brunejske ulagačke agencije, najmoćnijeg državnog fonda ove prebogate države koja leži na nafti. Jefri je tako na raspologanju imao stotine milijardi dolara koje su prolazile kroz fond, a dio tog novca potrošio je na neviđeni način života koji je čak uključivao dovođenje djevojaka iz Amerike na Bruneje samo zato da bi spavale s Jefrijem.

Ženio se pet puta i ima 18 djece, a puste milijarde ulupao je u svoj predimenzionirani lifestyle. Sve što je mogao obložio je zlatom, pa je tako jedini Rolls Royce na svijetu napravljen od čistog zlata upravo njegov, kao i jedini tepih čije su resice također zlatne, a sama površina tepiha ima desetine skupocjenih dijamanata.

Jefriju nije bila dovoljna jedna kuća, iako je imala 1788 soba, pa si je kupio još petstotinjak kuća i stanova po cijelom svijetu, a po goste za svoje raskošne zabave slao je privatne avione gdje god je trebalo. Pored Michaela Jacksona, za jednu zabavu je doveo Whitney Houston, kojoj je dao prazan ček i rekao joj da sama napiše iznos kojeg želi. Nikada se nije doznalo o kojem je iznosu riječ, ali debelo je premašio Jacksonov honorar.

Osim fascinantnog primitivizma u pokazivanju svog bogatstva, Jefri je i inače bio primitivac. Nekoliko su ga puta žene tužile za silovanje, a između ostalih i bivša Miss Amerike Shannon Marketic. Slučaj nikada nije došao do suda, jer se Jefri nagodio sa Shannon, no ni danas se ne zna koliko joj je Jefri platio da odustane od tužbe.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:52