MODNA IKONA 20. STOLJEĆA

Prodaje se povijesna haljina princeze Diane

Mediji su poludjeli za lijepom19-godišnjom Dianom koja je željela djelovati ozbiljno i elegantno

Princeza Diana bila je jedna od modnih ikona 20. stoljeća, a u stvaranju njezina specifičnog stila koji je obilježio 80-e i 90-e velik je utjecaj imao slavni dizajnerski (nekad i bračni) par David i Elizabeth Emanuel.

Svi koji imaju silnu želju i dovoljno novca, sada u svoje ormare mogu spremiti podsjetnike na to vrijeme jer su Emanuelovi iz svog arhiva izvukli niz predmeta vezanih uz vrijeme vrlo intenzivne suradnje s princezom i odlučili ih prodati. Kruna aukcije koja će se u lipnju održati u kući Kerry Taylor, inače specijaliziranoj za vintage modu, crna je haljina od svilenog tafta, dubokog dekoltea, koju je Diana nosila prije nego što se zaručila s Charlesom 1981. godine. Neki tvrde da se budući par prvi put susreo baš te večeri na jednoj humanitarnoj priredbi.

Slučajno u arhivu

Mediji su tada prvi put “poludjeli” za lijepom, tada 19-godišnjom Dianom Spencer koja je vrlo spretno uspjela izići iz automobila a da pritom ne doživi nezgodu s poprsjem. Povijesna haljina bila je poprilično neobičan izbor jer kraljevska obitelj crnu boju nosi samo u vrijeme žalovanja. No, mlađahna lady Diana nije se time zamarala - samo je željela biti elegantna i odrasla.

Haljina je u arhivu Emanuelovih završila zato što je do vjenčanja s Charlesom Diana jako smršavjela, pa je haljinu donijela na prepravljanje. No, dizajneri su, shvativši koliki bi to zahvat bio, odlučili napraviti novu, manju. Original je ostao kod njih.

Samo ne u ormar

Osim haljine, Emanuelovi će na prodaju ponuditi i druge modne memorabilije iz Dianina arhiva - crteže za vjenčanicu koju, govore ankete, više od 40 posto žena smatra najsavršenijom vjenčanicom u povijesti, zatim podsuknju i kopiju vela. Tu je i košulja od šifona koju Diana nosi na poznatom Snowdonovu portretu snimljenom za zaruke. Crna haljina, procjenjuje se, mogla bi postići cijenu od oko 400.000 kuna, a cijelo ponuđeno blago više od 1,4 milijuna kuna. Britanci se nadaju da će kupac haljinu negdje izložiti, a ne “sakriti” u ormaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:24