POPUSTI

DOBRO IZRAČUNAJTE ŠTO VAM SE NAJVIŠE ISPLATI Istražili smo koliko koštaju i što uključuju gradske kartice

“City card” ili “city pass” ponuda je svih većih turističkih gradova. Kartice najčešće uključuju prijevoz i ulaz u brojne znamenitosti i njima se može ozbiljno uštedjeti. Ipak, dobro izračunajte što vam se najviše isplati!

Na svakom putovanju nastoji se na nečemu uštedjeti kako bi bilo novca za druge stvari. Među sitnicama koje mogu pomoći pri uštedi su i gradske kartice koje nam omogućuju da za manje novca posjetimo više gradskih atrakcija. Ovisno o tome što je u određenom gradu uključeno u cijenu kartice, lako je izračunati da zapravo znatno štedimo ako je kupimo.

No, je li doista tako? Je li riječ o tome da samo imamo dojam da smo uštedjeli, a ustvari nismo? Drugim riječima, hoćemo li doista obići sva ta mjesta koja nakon kupnje kartice možemo besplatno vidjeti ili ćemo obići jednu do dvije lokacije, a u tom slučaju jeftinije bismo prošli da ih nismo kupili? Ili to varira od grada do grada?

Istražili smo deset europskih gradova i došli smo do zanimljivih zaključaka. Neki gradovi nude samo jednu karticu, drugi ih u ponudi imaju više, ovisno o tome što putnik želi - obilaziti muzeje, jesti u restoranima, putovati... Cijene uglavnom ovise o broju dana koji putnik ostaje u gradu.

London

U tom se gradu može kupiti nekoliko različitih vrsta kartica: “London Pass” košta od 49 do 108 funti, a vrijedi jedan do šest dana. Putnici su izračunali da se kupnjom najskuplje kartice može uštedjeti više od 400 funti, a osim toga i štedi vrijeme jer ne treba čekati u redu da bi se kupila karta za neki muzej. Tu su još i “London Explorer Pass”, koji košta između 69 i 129 funti i idealan je za one koji nemaju puno vremena, a točno znaju što žele vidjeti. Nudi besplatan ulazak u tri, pet ili sedam institucija i zapravo je najbolji. Tu su još i “London City Pass”, “London IVenture”, “Oyster Card”, “Ace Card”, “Smartsave”, “Travelcard”... Svaka od tih kartica namijenjena je drugačijoj vrsti putnika, a neke od njih uključuju i besplatan prijevoz za djecu ili popuste u restoranima.

Pariz

“Paris Pass” za 40 do 210 eura nudi mogućnost da se putnik besplatno vozi metroom, dobiva popuste u restoranima i koristi hop on-hop off ture. Tu je i “Paris Museum Pass”, koji za dva dana košta 39 eura i osigurava ulaz u više od 60 muzeja. Osigurava, doduše, da čovjek ne mora čekati u redu za posjet muzejima, ali je savršeno jasno da nitko fizički ne može u 48 sati posjetiti 60 muzeja. Tu je i “Paris PassLib”, koji daje pet dana besplatno - svega. Za iznos od 40 do 155 eura, ovisno o broju dana, može se posjetiti bilo koja gradska atrakcija besplatno. Tu su još i “Paris City Pass”, koji daje popuste za putovanje metroom i vlakom po gradu, potom “Paris Hop On Hop Off Bus Tour”, koji omogućava vozikanje autobusima za razgledavanje. Tu su i “Restopolitan Card”, koji nudi popuste za više od 1500 restorana u gadu, kao i “Paris Visite Pass”, koji omogućava besplatnu vožnju autobusima i metroom.

Amsterdam

Za 57 eura za 24 sata ili 87 eura za 96 sati, “Amsterdam City Card” nudi besplatan ulaz u sve gradske atrakcije i muzeje. Tu je još i “Amsterdam City Pass”, čija je najveća prednost da za 38 eura osigurava ulaz u Muzej Van Gogga i Rijksmuseum bez čekanja, a uključuje i nekoliko vožnji kanalima. Tu su još i “Amsterdam Holdan Pass”, koji omogućava ulaz na glavne zanimljivosti i muzeje u Amsterdamu i gradovima koji ga okružuju, “GVB Day Pass” omogućava besplatno neograničeno kretanje gradom, “Museumkaart” nudi besplatan ulaz u više od 400 muzeja, ali je zanimljivo kako se može kupiti preko interneta: treba platiti 5 eura za registraciju, a 50 za karticu koja vrijedi godinu dana.

Madrid

“Madrid Card2” košta od 45 do 75 eura, a vrijedi jedan do pet dana. Pruža mogućnost besplatnog obilaska gradskih atrakcija i popuste na hranu u određenim restoranima. S tom karticom po razumnim cijenama možete uživati u Madridu. Tu je i “Madrid Art Walk Pass”, koji stoji nekoliko centi manje od 25 eura i vrijedi šest mjeseci, a nudi besplatan ulazak u najpoznatije gradske galerije, pa je idealan za ljubitelje umjetnosti. Tu su još i “Madrid IVenture Card”, koja za 95 eura u tri dana nudi obilazak glavnih atrakcija, “Toledo Card”, “Tourist Travel Pass”...

Berlin

“Berlin Pass” za 74 do 89 eura putnicima omogućava slobodan ulaz u brojne atrakcije, vožnju hop on i hop off autobusom i besplatno putovanje u zonama A, B i C. Smatra se najboljim jer omogućava turistima da jednostavno razgledaju grad. U ponudi su još i “Berlin City Pass”, koji se može kupiti za 17 do 36 eura i koji osigurava popuste za više od 50 atrakcija, restorana, kao i besplatnu vožnju gradom, “Get2Card” stoji 19 do 29 eura i pokriva troškove brojnih atrakcija, a “Berlin Museum Pass” za 29 eura omogućava besplatan ulaz na 30 izložbi i muzeja.

Rim

“Roma Pass” po cijeni od 34 eura za tri dana nudi ulaz na dvije gradske atrakcije po izboru, popuste za ulaznice na niz drugih i besplatan prijevoz. Ta je kartica najpopularnija jer nije pretjerano ambiciozna i sigurno je da će svatko pogledati barem dvije atrakcije u gradu. Jedino što joj se zamjera jest činjenica da je mnogo ponuđenih atrakcija blizu, pa i nije baš previše potrebno koristiti javni gradski prijevoz. Gosti mogu kupiti i “Omnia Vatican & Rome Pass”, gdje za 90 eura imaju sve isto kao Roma Pass, no najveća prednost ove kartice jest činjenica da se s ovom karticom ulazi u Vatikan bez čekanja na red, što je velika stvar jer su na ulazu gužve. Tu su još i “Due City Card”, koji za 20 eura za dvoje ljudi u deset dana osigurava popust u restoranima, što je odlično jer je Rim skup grad s finim restoranima, “BTI Travel Discount Card”, koji osigurava besplatan javni prijevoz, “CSI Travel Discount Card” osigurava isto, a “Rome Archeological Card” svim ljubiteljima arheologije osigurava besplatan ulazak na deset gradskih atrakcija.

Lisabon

“Lisbon Hop On Hop Off Tour” za iznos od 10 eura u jednom danu osigurava obilazak svih gradskih atrakcija autobusom, što je odlično ako netko želi najprije steći dojam o gradu, pa ga tek naknadno razgledavati ili je u gradu prekratko da bi nešto pošteno vidio. Najbolja je “Lisbao Card”, koja nudi besplatan ulaz u većinu gradskih atrakcija, ali i besplatan javni prijevoz. Cijena je od 18.50 do 39 eura. Ona omogućuje da čovjek u miru razgleda sve što želi i pritom besplatno putuje. Tu su još i “Lisbon Restorant Card”, koji za 16 eura u tri dana osigurava popuste u restoranima, “Lisbon Metro Pass” omogućava besplatno putovanje metroom 24 sata, a “Companhia Carris De Ferro De Lisboa” nositelju kartice daje pravo za da se 3,30 eura dnevno besplatno vozi autobusima i tramvajima.

Istanbul

U ponudi je samo jedna kartica - “Istanbul tourist pass”, koji za cijenu od 95 do 145 eura nudi pregršt toga: obilazak deset muzeja u gradu, od kojih u nekima posjetitelj ima vođene ture, besplatan internet tri dana, transfer do aerodroma, WhatsApp podršku vezanu za putovanje, kao i brojne zanimljivosti: primjerice, gledanje derviša kako plešu, vođeni obilazak stadiona Ferenbahce i Besiktas, odlazak u avanturistički park... Iako jest riječ o velikom iznosu, putnici su izračunali da bi pojedinačno obilazeći sve atrakcije platili puno više.

Zagreb

“Zagreb Card” može se kupiti za 24 sata i u tom slučaju stoji 98 kuna, a za tri dana treba izdvojiti 135 kuna. Kartica uključuje 10 do 50 popusta na ulaznice za niz muzeja: Arheološki, Atelijer Meštrović, Galerija hrvatske naivne umjetnosti, Hrvatski školski muzej, Lauba, Muzej Iluzija... Tu su i popusti na smještaj u nekoliko hotela, kao i za najam automobila te niz restorana u gradu. Tu je i mogućnost da se karta za Arheološki park Andautonija plati upola jeftinije, a osigurani su i popusti za escape room, najam bicikla, izlete te ulaz na Velesajam.

Dubrovnik

U gradu se može kupiti “Dubrovnik card”. Dnevna kartica košta 200 kuna, trodnevna 250, a sedmodnevna 350, s time da se za kupnju preko interneta dobiva i 10 posto popusta. Kartica omogućava besplatan ulaz na Zidine, kao i niz muzeja i galerija u gradu, besplatan javni prijevoz te svaki kupac ove kartice dobiva na poklon turistički vodič s planom grada Dubrovnika i Cavtata na 160 stranica. Osim toga, za one koji kupe višednevne ulaznice osigurani su popusti na kupnju ulaznica za Mauzolej obitelji Račić, rezervat Lokrum, Nacionalni park Mljet te za predstave Dubrovačkih ljetnih igara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 06:01