PLESAČ I HIGHLANDER

‘Dvostruki sam svjetski prvak u plesu, a sad sam, onako iz fore, prehodao 104 km u dva dana‘

Sedamnaestogodišnji Lucijan Hrvaćanin prvi je kompletirao rutu planinarskog izazova Highlander Velebit koja je dugačka 104 kilometra

Od Zavižana do Starigrada u Paklenici ima 104 kilometra kamenitog, brdovitog, šumskog terena koji na mnogim dijelovima udara jaka bura. Događaj Highlander Velebit povezuje upravo te dvije točke, koje sudionici moraju prehodati u pet dana ne koristeći nijednu pogodnost civilizacije, poput kreveta u planinarskim domovima, toaleta ili kuhanog ručka iz keramičkih tanjura.

Iako događaj nije zamišljen kao utrka, ove je godine „pobjednik”, odnosno osoba koja je prva prošla kroz cilj u Starigradu, nakon samo dva i pol dana, ipak iznenadio sve - bio je to najmlađi natjecatelj, 17-godišnji Lucijan Hrvaćanin, inače dvostruki juniorski svjetski prvak u stepu!

- Trebao sam ići s prijateljem, ali on je nažalost odustao, pa sam se pridružio tatinim prijateljima i s njima krenuo hodati – kaže mladi Lucijan, čija je cijela obitelj aktivna u sportu i planinarenju. Mama Melita i tata Zoran već su prethodnih godina završavali Highlander, a ove je godine Lucijan prvi put išao „isprobati stazu”.

- Već sam prvi dan prehodao 50 kilometara, drugi dan oko 37, i zadnji dan još tridesetak. Nisam se opterećivao poretkom, ali sam nakon prvog i drugog dana vidio da je moj tempo dosta brz u odnosu na druge. Na kraju sam kroz cilj prošao desetak minuta prije Ive Pešića i Zorana Stanka s kojima sam i prošao dio puta – priča Lucijan, cijelo vrijeme ponavljajući kako je prezadovoljan organizacijom i da su uvjeti bili odlični. Osim dijela na koji čovjek ne može utjecati, a to je nemilosrdna velebitska bura.

- Drugu noć doslovno su nas šamarali zidovi šatora - prisjeća se. Na leđima je nosio ruksak sa stvarima težak oko 13 kilograma, koji ga je cijeli prvi dan žuljao jer mu je konstrukcija bila okrenuta naopaku. Tek ju je kasnije ispravio. No ni teret ni kampiranje ni hodanje nisu mu predstavljali veliki problem, što pripisuje - plesu.

- Godinama se aktivno bavim plesom, treniram četiri do pet puta tjedno, a cijela obitelj oduvijek planinari i kampira, pa ipak ovako ekstremni pothvat nikad prije nisam poduzeo. Veći dio staze prošao sam prvi put u životu - priznaje Lucijan. On je inače maturant Tehničke škole Ruđer Bošković u Zagrebu, pa nije propustio priliku da zahvali profesorima što su ga pustili da malo izostane iz škole zbog ove avanture.

Iako cijelo vrijeme ponavlja da njegov uspjeh nije ništa posebno, jer Highlander nije utrka, ipak se vidi da je ponosan na to što je postigao. Hoće li nastaviti s plesom ili se prebaciti na ekstremne i ironman utrke?

- Vidjet ćemo, kamo me noge odnesu - smije se mladi gorštak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 18:04