'ŠETNJA U OBLACIMA'

FOTO: POSJETILI SMO NOVU TURISTIČKU ATRAKCIJU ZA KOJOM SU HRVATI POLUDJELI Pogledajte kako izgleda šetnja u oblacima na spektakularnoj novoj stazi

 Marko Todorov / CROPIX
 

Dobra vijest za sve sanjare: šetnja u oblacima nikada nije bila bliža. Naime, na slovenskoj Rogli, omiljenoj vikend-destinaciji mnogih zaljubljenika u prirodu, upravo je, nakon duge gradnje, otvorena prva šetnica među krošnjama (“Pot med krošnjami”).

Marko Todorov / CROPIX

Okej, tamo možda nećete doista dosegnuti oblake, ali udaljit ćete se od zemlje čak 35 metara, a zatim krenuti u šetnju jednom od dviju kružnih staza, dugih ukupno jedan kilometar. S čitave šetnice pruža se prekrasan pogled prema okolnim šumama i brdima, a važno je znati i da se do vrha tornja ne dolazi šetnjom uzbrdo, nego visokim mostom koji vas s obližnje litice dovodi do vidikovca. Za one najmlađe, tu je i tobogan koji će im omogućiti zabavni spust dužine 40 metara s tornja do izlaza na kojem se nalazi suvenirnica.

Marko Todorov / CROPIX

Šarolike informacije

Projekt je osmislio arhitekt Josef Stöger u suradnji sa srednjoeuropskim stručnjacima Zážitková Akademie (ZAK). ZAK potpisuje slične projekte u Češkoj i Slovačkoj, a osim zabave, toranj ima i edukativnu ulogu, jer se posjetitelji na destinaciji mogu pobliže upoznati s prirodnim, ali i raznim drugim zanimljivostima toga kraja kroz informacije o obližnjim termama, agroturizmima i drugim mjestima vrijednim pozornosti. A na Rogli ih, kako znamo, ne nedostaje.

Marko Todorov / CROPIX

Staze za hodače

Ljeti se ondje traži mir bogate pohorske šume, ali i čist zrak okolnih pješačkih i planinarskih staza, koje vode sve do Lovrenških jezera, Ribniške koče, Osankarice ili Črnega jezera. Tu je i sportski ribolov, mnoge obližnje znamenitosti i “hiže” s domaćom kuhinjom, a o svemu tome će šetač na pohorskoj stazi među krošnjama doznati kroz infoploče. Ne zaboravimo i vrlo razgranatu i uređenu mrežu biciklističkih staza na Rogli i u okolici, koja je također ovdje predstavljena, a cijelom šetnicom se prostiru i “adrenalinski punktovi” na kojima možete testirati svoje granice straha od visine.

Marko Todorov / CROPIX

Zimi se, pak, na Roglu dolazi na snowboardanje, skijanje ili sve popularnije krpljanje. Staze za hodanje kroz dubok snijeg s krpljama na nogama, koje pružaju mogućnost uživanja u snježnom pokrivaču u društvu vodiča koji otkrivaju putove prema Lovrenškom jezeru, Koči na Pesku i Jurgovu također su predstavljene na pločama na šetnici, a reklamira se i hotel Rogla, u kojemu se nakon aktivnosti u prirodi može opustiti u bazenu i saunama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:13