CROLOVE

KAKO JE MLADI PAR IZ POLJSKE OD HRVATSKE U SVOJOJ DOMOVINI NAPRAVIO HIT Zbog njih u Lijepu našu dolaze deseci tisuća poljskih turista

Wojtek i Agnieszka Tyluś, mladi bračni par iz Lubina na jugoistoku Poljske koji vode blog – CroLove
 Privatna arhiva
 

Wojtek i Agnieszka Tyluś mladi su bračni par iz Lubina na jugoistoku Poljske koji vode jedan od najpopularnijih blogova u toj zemlji, a zove se - CroLove.

Na Facebooku ih prati više od 48 tisuća ljudi, a u tisućama se broje i njihovi fanovi na drugim društvenim mrežama poput Instagrama i Twittera. Hrvatsku su prvi put posjetili prije sedam godina kada su se zaljubili u našu zemlju. Otada su kod nas bili već dvadesetak puta. Wojtek, 35-godišnji internet marketing specijalist, i Agnieszka, 32-godišnja liječnica, započeli su blog kao svoj dnevnik s putovanja, no zbog nezasitnih poljskih pratitelja koji su željeli saznati što više informacija o Hrvatskoj iz prve ruke njihov je blog postao inačica turističkog vodiča po našoj zemlji koji ima velike zasluge u snažnom rastu turističkog prometa s tržišta Poljske posljednjih godina, koji bilježi Hrvatska turistička zajednica koja je već 2015. godine prepoznala ovaj blogerski dvojac nagradivši ih Grand Prix nagradom HTZ-a za reportažu o Splitu.

Kako su se zaljubili

- Naše prvo putovanje u Hrvatsku bio je 2011. godine. Tada smo se zaljubili u vašu zemlju na prvi pogled. Taj posjet bio je potpuno spontan, bez planiranja, bez postavljenih odredišta. Jedino smo znali da pod svaku cijenu želimo vidjeti Dalmaciju - ispričali su nam Tyluśovi. Njihov je dolazak među 839.207 zabilježenih dolazaka i 5,576.285 noćenja poljskih državljana koji su u dosadašnjem dijelu ovogodišnje turističke sezone.

Pet do sedam dana u srpnju ili kolovozu, većinom u objektima u domaćinstvu na nekoj od destinacija Srednje Dalmacije, kao što su Makarska, Omiš, Baška Voda, Šibenik i Rogoznica, statistički su, prema HTZ-u, preferencije poljskih turista. No što ih to posebno osvaja otkrili su nam Wojtek i Agnieszka.

Privatna arhiva
Agnieszka Tyluś iz Lubina na jugoistoku Poljske, koja sa suprugom Wojtekom vodi blog – CroLove.

Žele vikendicu

- Hrvatska je za nas postala utočište od svakodnevnog života, to je mjesto gdje se odmaramo i punimo energijom kako bismo se vratili na posao - složan je poljski par.

Najviše vole južnu Dalmaciju, Makarsku rivijeru i Konavle, gdje se nadaju da će jednog dana izgraditi vikendicu.

- Dane ćemo provoditi na balkonu slaveći fjaku dušom i tijelom - kažu Wojtek i Agnieszka, zbog čijeg se bloga CroLove mnogo Poljaka odlučilo vidjeti ljepote naše zemlje.

Privatna arhiva
Wojtek i Agnieszka Tyluś, mladi bračni par iz Lubina na jugoistoku Poljske koji vode blog – CroLove

U 2017. godini zabilježeno je 971.402 dolaska i 6,336.958 noćenja poljskih turista, što predstavlja rast od 23,33 % u dolascima i 21,1 % u noćenjima u odnosu na godinu prije. Poljsko tržište s udjelom od 6,21 % u ukupnim noćenjima u RH u 2017. nalazilo se na 5. mjestu, iza tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Austrije, a ako je suditi po dosadašnjim statistikama, i ove će godine rezultati biti u porastu.

- Trenutačno otkrivamo Slavoniju, a posjetili smo i Zagorje, Istru i većinu gradova u Dalmaciji. Dalmacija nam je najdraža, no još nismo posjetili Kvarner - kažu Tyluśovi, koji su za Jutarnji napravili popis najboljih, najgorih i najčudnijih stvari vezanih uz Hrvatsku.

Pojmovi koje je Poljacima bilo najteže objasniti

1. Fjaka

Dalmatinci posebno njeguju ovaj specifičan način života za jug Hrvatske. Ne žuri, “polako”. Prošle godine doznali smo da ovo stanje ima svoje ime - fjaka. Fjaka je specifično stanje uma i tijela. Zavoljeli smo ovo stanje i pokušavamo ga prakticirati kad smo u Hrvatskoj.

2. Klapa

Kada smo se prvi put odmarali u Omišu, posjetili smo Festival dalmatinskih klapa. Klapa je dalmatinski oblik tradicionalnog a cappella pjevanja. Jaki muški glasovi širili su se uskim uličicama grada. Otada obavezno svaki put kada smo na Jadranu slušamo klape. Nevjerojatan doživljaj!

Gradovi za kojima su ludi

1. Dubrovnik

Na vrhu naše ljestvice je Dubrovnik, biser Jadrana. Istinsku ljepotu Dubrovnika ne može spoznati nitko tko nije posjetio taj grad prije i poslije turističke sezone, kada mnoštvo turista nestane s čarobnih i šarmantnih ulica. Osvojila nas je i zanimljiva priča o Ragusi.

2. Zagreb

Već nakon prvog posjeta zaljubili smo se u glavni grad Hrvatske. Zagreb je lijep u bilo koje doba godine i mladima pruža mnoge mogućnosti. Proveli smo Advent u Zagrebu, definitivno doba godine kada nam se najviše svidio. Grad tada, u vrijeme Božića, postane jednostavno nevjerojatan i magičan.

3. Grad Vis na otoku Visu

Privatna arhiva
Vis

Lijepo, mirno mjesto i bez masovnog turizma. Osim centra, cijeli otok Vis također ima posebnu ljepotu. Popularnost drugog dijela filma “Mamma Mia”, koji je sniman na tom otoku, sigurno će dovesti mnoge nove ljubitelje filma u Vis.

4. Omiš

Privatna arhiva
Omiš

Vrlo šarmantan mali grad, s brojnim atrakcijama za turiste. Mogu se ukrcati na brod na rijeci Cetini, uživati u raftingu, spustiti se ziplineom i naučiti kako jedriti na dasci. Omiš je na idealnoj poziciji na obali srednje Dalmacije. Na sjeveru su mu Split i Trogir, a na jugu Makarska rivijera.

5. Rovinj

Iznimno šarmantan grad. Ponajprije zbog kamenih građevina, kamenih ulica, kuća koje kao da se ulijevaju u more. Grad ima dobro osvijetljenu šetnicu noću i mnogo je zelenila oko nje, što je iznimno romantična kombinacija. Grad je prilično živahan noću, a neki restorani otvoreni su do jutra.

Top jela domaće kuhinje

Tu se nikako ne možemo ograničiti na top pet. Hrvatska kuhinja previše je bogata ukusnim jelima koja ne želimo izostaviti. Imamo popis delicija i namirnica koje, ovisno o regiji u kojoj boravimo, jedemo i kupujemo kako bismo ih ponijeli i sami pripremili u Poljskoj. Dug je niz, to su dalmatinska pašticada, orada sa žara, morski plodovi, pršut, paški sir, maslinovo ulje, tartuf, štrukli, baranjski kulen, fiš paprikaš. Ne smijemo zaboraviti ni na odlična hrvatska vina, posebno su nam fina graševina, malvazija, plavac Mali i teran.

Mjesta koja se moraju posjetiti, a koja su ih oduševila

1. Plaža Pasjača u Konavlima

Privatna arhiva
Plaža Pasjača

Put koji vodi do plaže Pasjača duž visokih stijena je neobičan, no kada se stigne do plaže, čarobno je. Plaža je mala i intimna, a ogromne stijene vise vam iznad glave. Ta plaža jednostavno oduzima dah.

2. Podzemni dio Dioklecijanova rimskog vodovoda u Splitu

Privatna arhiva
Rimski akvadukt u Splitu

Imali smo zadovoljstvo posjetiti podzemni dio Dioklecijanova starog vodovoda koji skriva mnoge zanimljivosti i tajne. Bila nam je to velika čast jer je u posljednjih pet godina ovo mjesto posjetilo samo 50-ak ljudi. Bili smo tek drugi par Poljaka koji je posjetio to mjesto. Vodovod je sagrađen na prijelazu iz 3. u 4. stoljeće, u isto vrijeme kada i Dioklecijanova palača u Splitu. Cijeli akvadukt dug je oko 9 km, no podzemni dio koji je dostupan za posjetitelje dug je oko 700 metara i počinje na petom kilometru. Tunel se nalazi ispod mjesta Ravne Njive u Splitu.

3. Zalasci, Morske orgulje i Pozdrav suncu u Zadru

Privatna arhiva
Zadar

Alfred Hitchcock je rekao: “Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši od onog u Key Westu, u Floridi”. Slažemo se s njim! Prekrasan zalazak sunca u kombinaciji sa svjetlećim vizualizacijama Pozdrava Suncu i pratnjom zvukova Morskih orgulja - čista magija!

4. Advent u Zagrebu i zagrebačka božićna tržnica

Zagreb ima najbolji advent u Europi. Mnogi sajmovi razasuti su po gradu, bezbrojne nijanse zlata i svjetiljke koje ukrašavaju grad stvaraju jedinstvenu, bajkovitu atmosferu. Šetnja živahnim ulicama na kojima do vas dopiru mirisi raznih jela i vruće zimsko vino te zvukove glazbe koju sviraju ulični glazbenici svake zime učine da svi u Zagrebu osjete božićni duh.

5. Park prirode Kopački rit

Park je nevjerojatno lijep i pun biljaka i životinja. Bili smo zadivljeni što smo imali priliku vidjeti velikog orla kako je uhvatio ribu u vodi. Do tada smo tako nešto mogli vidjeti samo na TV-u.

Tri najgore stvari u Hrvatskoj koje živciraju poljske turiste

1. Skupi letovi iz Poljske

Na primjer, let za Španjolsku mnogo je jeftiniji. Ova je situacija nedavno malo poboljšana, ali potrebno je još sniziti cijene. Ne mogu se svi odlučiti voziti automobilom iz Poljske u Hrvatsku nekoliko sati. Osobito kada je riječ o velikim obiteljima s djecom.

2. Grupne karte za neka mjesta

Razumijemo potrebe administracije, primjerice za nacionalne parkove, ali sve više ljudi zbog grupnih karata na kraju odustane od posjeta prekrasnim mjestima kao što su Nacionalni park Plitvička jezera ili Nacionalni park Krka.

3. Turistička gužva

Gužve su visoka cijena popularnosti koju plaća Hrvatska. No čini se kao da mnogi ne znaju da Hrvatska nisu samo Dalmacija i Jadranska obala te da Hrvatska ne postoji samo ljeti. Regije koje turisti previde zaslužuju više pozornosti. Hrvatska vlada, Hrvatska turistička zajednica, blogovi i portali trebaju se više usredotočiti na promociju sjevernih i sjeveroistočnih regija. Zagorje, Međimurje, Slavonija, Baranja i Srijem su čarobni, a zaboravljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:00