Da, Međimurje je postalo IN. Osobito među turistima koji se vraćaju početnim postavkama - živjeti u skladu s prirodom, šetati njezinom, danas rijetkom, očuvanom, paženom i maženom prirodom, na tanjuru i u čaši imati ono što priroda daje. Pa za odmor biraju vrijednosti koje Međimurci svakodnevno žive, a danas takav svoj život prezentiraju i rado dijele i s turistima. Priroda im daje svoje obilje, a Međimurci ju zauzvrat pomno njeguju i čuvaju. Zeleno i održivo, dio je, dosad već ukorijenjenog, međimurskog mentaliteta, što su gosti prepoznali i Međimurje je danas sinonim kvalitetne eko destinacije.
Znamo li da je gastronomija vrlo važan dio turističke ponude, a ekološki osviješteni turisti ne daju se prevariti, tradicionalne su delicije na tanjuru spravljene isključivo od domaćih, međimurskih namirnica i fina vina iz lokalnog vinogorja, nepresušni aduti županije na krajnjem sjeveru Hrvatske.
Iako je najmanja, Međimurska županija obiluje velikim bogatstvom - vrijednim ljudima koji ga znaju iskoristiti i rado ga podijeliti s drugima, onima čija svakodnevnica ne nudi takvu privilegiju. Motivirani Međimurci, koji su se relativno tek nedavno upustili u turističku avanturu, svakom će gostu priuštiti vrijedan doživljaj. Relativno nedavno, jer kontinentalni turizam u Hrvatskoj općenito je itekako kaskao za jadranskim destinacijama. A kad smo napokon otkrili da su turisti danas zahtjevniji, da se više ne zadovoljavaju samo morem i suncem, nego traže i dodanu vrijednost, a ekologija se visoko uspela na ljestvici kriterija, Međimurci su prepoznali priliku. I ne samo da su se na vrijeme ukrcali na taj vlak, nego danas njime i upravljaju. Međimurska županija u samom je vrhu domaćeg kontinentalnog turizma.
Autentični proizvodi
I međimurski župan Matija Posavec često ističe važnost održivosti u turizmu i naglašava da je "Međimurje postalo sinonim za kvalitetan i održiv turizam u Hrvatskoj" - Autentični turistički proizvodi temelj su prepoznatljivosti Međimurja, a rast broja manifestacija i turista potvrđuje dobar smjer kojim se kreće županijska strategija razvoja turizma - reći će.
Put koji su Međimurci izabrali za razvoj svoje male regije teško je uopće započeti i još teže održati, jer ekološki je pristup skuplji i sporije isplativ od onog, uglavnom u turizmu uvriježenog, nabavljanja jeftinijeg iz ma kojeg dijela svijeta pa triput skuplja preprodaja istog. Uzgojiti sam nije lako, zna svatko tko je makar i jednom probao, ali birati lakši put nije u naravi Međimuraca. Kvalitetu podrediti kvantiteti u Međimurju bi bilo grešno. Pa ondje odvažno krče svoj turistički put, uz premisu ne nuditi drugima ono što ne žele i sami.
I dok njeguju tradicionalno, Međimurci ne bježe od modernog, već oboje, spretno i znalački, preklapaju. Pa mladi chef Amos Novak, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada za svoje kulinarsko umijeće, upravo na takvim tanjurima, tradicionalnim jelima (međimurska gibanica, sa slojevima jabuke, sira i maka, meso z tiblice, sir turoša…) spravljenim po vlastitim receptima, gradi svoju karijeru. Moderno ruho podrazumijeva i poštivanje strogih standarda suvremene gastronomije, među kojima je i gotovo umjetnička prezentacija jela na tanjuru.
- Inspiraciju za svoj rad crpim iz međimurske tradicije, ali i iz ideje da pokažemo kako lokalne namirnice mogu biti temelj suvremenih kulinarskih kreacija. Cilj mi je dokazati da se održivost i vrhunska gastronomija međusobno nadopunjuju - kaže Amos Novak.
Među mnogim restoranima s domaćom ponudom su i Mala Hiža kao i restoran Hotela Panorama u Prelogu. Svi oni imaju svoje vrtove iz kojih uberu ono što će staviti na tanjur, a sve ostalo uzimaju od svojih susjeda, malih lokalnih proizvođača. Ta povezanost u Međimurju vrijedna je respekta.
Uz Amosa Novaka, Međimurje je dalo još nekoliko vrhunskih chefova - Marka Palfija, Matiju Bogdana, Mašu Salopek, Ines Jurišić i Raula Lajtmana, i to su samo oni hrvatskoj, ali i međunarodnoj javnosti najpoznatiji.
Ruralni smještaj
Međimurje danas ima mnoga događanja posvećena enogastronomiji koja posjećuju brojni gosti iz regije, ali i inozemstva, samo jesenskih je bilo šest - Festival bučinog ulja u Šenkovcu, Festival međimurskih slastica "Bakini kolači" u Čakovcu i 1. međimurski Oktoberfest, Wine and Walk u Štrigovi, Festival mladog vina… A sve to u županiji koja se prostire na svega 729 kvadratnih kilometara.
- Jedan od najboljih dokaza da smo na dobrom putu su posjeti dvojice svjetski poznatih istraživača, putopisaca i pustolova, obojice boraca za održivost i ekologiju, Bena Foglea i Hazena Audela. Nema tog kutka svijeta u kojemu nisu bili, a Fogle je na odlasku rekao da ga je u Međimurju najviše oduševila strast i želja ljudi da razvijaju održivi turizam i da žive u skladu s prirodom, a s njim se složio i Audel koji je kazao da kod nas ljudi još žive u skladu sa svojom tradicijom i znaju cijeniti prirodno bogatstvo, da je naučio mnogo o uzgoju hrane, vina, o svakodnevnom životu koji je utemeljen na znanju i poštovanju prema prirodi - podsjeća Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja.
Nije Međimurje slučajno tu gdje jest – osviještena Eko regija, prva takva u Hrvatskoj. Nositi ovu titulu podrazumijeva spoj ekološke poljoprivrede, kratkog opskrbnog lanca i održivog turizma. Rekosmo, teži put. Ali turisti danas u Međimurju mogu boraviti u eko kućama i ruralnom smještaju, jesti direktno iz vrta, piti vina nagrađivana Decanterima iz lokalnog vinogorja… Iskusiti autentičan način života na selu, a istovremeno uživati sve pogodnosti modernog svijeta. Treba li više?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....