OMOGUĆIO HGK

Neispričane priče s Jadrana: U čemu je Hrvatska najbolja u svijetu?

 Xbrchx/Shutterstock
Postoje neke činjenice o hrvatskoj nautici koje možda niste znali…

Hrvatska je jedna od najpopularnijih destinacija za nautički turizam na Mediteranu. Turistima koji su u potrazi za nautičkim iskustvima privlačna je naša izrazito razvedena obala. Otočki arhipelag pruža brojne mogućnosti za istraživanje, a mediteranska klima omogućuje uživanje u jedrenju kroz mnogo mjesece. Dodajmo tome dobro razvijenu nautičku infrastrukturu s brojnim marinama i vezovima koji pružaju sigurno okruženje za brodove – i jasno je zašto nautički turizam ima značajan udio u turističkom prometu zemlje. Međutim, postoje neke činjenice o hrvatskoj nautici koje možda niste znali…

Jeste li znali da je Hrvatska najpoželjnija svjetska destinacija za čarter goste?

Hrvatska ima najbrojniju čarter flotu na svijetu s preko 5.000 čarter plovila, dok obala koju nazivaju najljepšom na svijetu ukupne dužine 1.777 kilometara, pitoreskna i izrazito razvedena s čak 1.244 otoka, otočića i hridi nas čini i najpoželjnijom svjetskom destinacijom za čarter goste na globalnim tražilicama za najam plovila.

Jeste li znali da odmor na plovilu nije luksuz samo za rijetke?

Mnogi vjeruju da si samo izrazito bogati mogu priuštiti odmor na brodu, međutim najam lijepog i udobnog plovila košta kao odmor na Jadranu u hotelu od 3* ili 4* ili obiteljsko skijanje. Optimalna vrijednost se postiže kada 2 obitelji ili 10 prijatelja unajme plovilo s 4, 5 kabina. Obzirom na iznimnu raznovrsnost flote kako u smislu veličine tako i modela i starosti plovila, širok je i raspon cijena, što čarter čini cjenovno prihvatljivim proizvodom širokom krugu ljudi.

Jeste li znali da mnogi charter smatraju najboljim vidom odmora za otkrivanje Hrvatske?

Naši otoci obiluju pitoresknim mjestašcima u kojima vrijeme kao da je stalo pa u njima možete doživjeti Mediteran kakav je nekad bio, pobjeći od gužvi u obalnim gradovima i imati privatne plaže s beskrajno čistim tirkiznim i modrim morem samo za sebe. U kratko vrijeme možete obići veliki broj destinacija koje su vam oduvijek bili na popisu i otkriti neke za koje niste ni znali da postoje jer su dostupne samo brodom. Buđenje na brodu koji se lagano ljuljuška na vezu i prva jutarnja kava s pogledom na prekrasno plavetnilo 360 stupnjeva oko sebe, iskustvo je koje sigurno nećete zaboraviti!

Jeste li znali za opcije ako nemate dovoljno samopouzdanja za samostalno jedrenje?

Hrvatska ima čak 220 luka nautičkog turizma koje nude siguran vez, brojna prirodna skloništa, povoljne vjetrove koji omogućuju ugodnu i mirnu plovidbu, plovidbene udaljenosti među otocima su vrlo kratke i zato je omiljena i ne tako iskusnim moreplovcima, pa je za najam u hrvatskom čarteru najtraženiji brod bez posade (tzv. bareboat).

No ukoliko nemate dozvolu ili dovoljno samopouzdanja za samostalnu plovidbu, hrvatske čarter tvrtke će vam ponuditi unajmljivanje jedrilice ili jahte sa skiperom ili cijelom posadom. U tom slučaju, skiper će vam se pridružiti prilikom ukrcavanja te brinuti o vašoj sigurnosti i tome da se brod neoštećen vrati u matičnu luku, dok vi uživate u odmoru. Skiper će vam savjetovati koje otoke i restorane posjetiti, brinuti se o privezivanju i sidrenju broda te vas naučiti nešto o jedrenju.

Jeste li znali da je rad s jahtama i čarter jedrilicama međe najprofitabilnijim poslovima u Hrvatskoj

Jedno od najtraženijih, ali i najprofitabilnijih poslova u Hrvatskoj je rad s jahtama i čarter jedrilicama. Ovi poslovi omogućuju stalna putovanja, boravak na nekima od najljepših mjesta u Hrvatskoj i na svijetu te ulazak u svijet nautičkog lifestylea koji omogućuje upoznavanje velikog broja zanimljivih ljudi, novih kultura, te doživljavanje najuzbudljivih situacija i novih avantura svakodnevno.

Širok je raspon zanimanja, od uredskih poslova recepcije i bookinga, preko poslova na održavanju plovila (čišćenje ili servisiranje broda), do onih vjerojatno najatraktivnijih za mlade osobe, a to su poslovi skiper/ica, hostesa i druge posade na samom brodu. Svima je zajedničko da su najčešće zanimljiviji a i više plaćeni od sličnih poslova vezanih za druge objekte u turizmu, te nude dužu sezonu jer ona nautička traje i do 8 mjeseci.

Za sve informacije o čarter tvrtkama u Hrvatskoj, mogućnostima najma plovila, kao i zapošljavanja u čarter tvrtkama na raspolaganju vam je Sektor za turizam Hrvatske gospodarske komore pri kojem djeluje Udruženje nautičkog turizma i Grupacija čarter djelatnosti koja okuplja sve čarter tvrtke u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 17:43