BRANIMIR FELGER

Ni Turska nije što je bila: nit’ puše, nit’ se cjenkaju

Sa svojom ekipom s Nove TV Branimir je prokrstario europskom i azijskom stranom tog megalopolisa s više od 15 milijuna stanovnika

Turci se već godinama busaju u prsa da su, uz idilično izležavanje na svojim morima, maksimalno razvili zdravstveni turizam, da u njihovim luksuznim bolnicama hotelima rade profesionalci svjetskog kalibra, a da su im cijene, pritom, za čak dvije trećine niže nego u ostatku razvijenog svijeta.

Estetska kirurgija caruje

Je li tome tako prije nekoliko tjedana provjerio je Branimir Felger, osječki dopisnik Nove TV, koji je za televizijski magazin Provjereno napravio reportažu iz Istanbula.

- Istina je ono što kažu. Plan kako ojačati zdravstveni turizam kojim kane produljiti sezonu traje već neko vrijeme, pametno su krenuli s kampanjom.

Turci su, naime, došli do brojke od pet milijuna ljudi koji tijekom godine dana putuju jer se iz različitih razloga, najčešće ekonomskih, ne liječe u svojoj državi - tumači Felger, koji je obišao devet luksuznih bolnica iza kojih uglavnom stoji, kažu, turski kapital.

Ne čudi stoga da od tri milijuna turista, koliko ih godišnje posjeti Istanbul, njih stotinjak tisuća dođu kao pacijenti. Dolaze iz Rusije, Danske, Nizozemske, Sjedinjenih Država ... Neke zanima laserska korekcija vida, neki posjete kardiokirurga, onkologa, stomatologa ili pedijatra... Dakako, plastična kirurgija, u posljednje vrijeme iznimno lukrativna medicinska grana, i ovdje je u središtu interesa.

- Međusobno su se povezale bolnice za 22. stoljeće, kako ih nazivaju, nacionalni avioprijevozik Turkish Airlines i hoteli s pet zvjezdica. Ponudili su turističko-zdravstvene aranžmane koji su ispali pun pogodak. Lasersko skidanje dioptrije na oba oka stoji četiri i pol tisuće, s prijevozom i smještajem oko sedam tisuća kuna. U Hrvatskoj, za ilustraciju, operacija samo jednog oka stoji desetak tisuća kuna. Mladić iz Nizozemske s kojim sam razgovarao došao je na presađivanje kose. Prijevoz i tri dana u luksuznoj bolnici platio je dvije tisuće eura. To bi, kaže, u Nizozemskoj koštalo pet puta skuplje, barem deset tisuća eura. Očito je da su Turci odlučili uzeti dio tog unosnog kolača - kaže Felger.

U četiri dana našli su, kaže vremena i za razgledavanje Istanbula. Prokrstarili su europskom i azijskom stranom tog megalopolisa sa 15 milijuna i kusur stanovnika, jedinog grada na svijetu koji već dva i pol tisućljeća, stamen, čist i fascinantan, stoji na dva kontinenta. Kupole, minareti, ulice i trgovi, crkve, palače i džamije svjedoče o prošlim stoljećima kada je, bivajući vazda nečija prijestolnica, uzimao razna blaga iz svih kutaka svog nekada prostranoga carstva.

Zlato, pamuk, koža...

- Promet je nevjerojatno gust i spor. Da avenije imaju 17 trakova, sve bi bile krcate - kaže Felger. Obišli su Aja Sofiju, nekada crkvu, pa džamiju, danas muzej, i dakako nezaobilazni Grand Bazar, najveću tržnicu na svijetu s gotovo šet tisuća trgovina, gdje vas svi vuku za rukav, nudeći zlato, pamuk, kožu i glasovite turske ćilime.

Kažete li da ste iz Hrvatistana, svi će redom početi nabrajati naše nogometaše - smije se Felger.Iako su 25 milijuna Turaka pasionirani pušači, pušenje na javnim mjestima odnedavno je, naredbom iz EU, strogo kažnjivo. Jedino je, uz tursku kavu ili crni čaj, u etničkim zdravljacima dopušteno pušenje nargile, vodene lule s voćnim okusima. - Kriza je čak ublažila i antologijsko cjenkanje na Bazaru pa smo kroz smijeh komentirali da ni Turska nije što je nekad bila. Nit’ puše, nit’ se cjenkaju, a imaju vrhunske bolnice k’o iz Dinastije - zaključio je Felger.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:52