TURIZAM

PET NAJBOLJIH HRVATSKIH DESTINACIJA ZA AKTIVNI ODMOR Na godišnjem ne želite samo ležati na plaži i brčkati se u moru? Evo gdje trebate ići

 Getty Images
 

Na godišnjem ne želite samo ležati na plaži i brčkati se u moru? Evo koji su hrvatski gradovi i regije idealni ako vas fizički napor u predivnoj prirodi - najbolje odmara.

Omis, 080716.
Jutros u 4.20 doslo je do kvara u HE Zakucac prilikom cega je voda iz puknute cijevi prodrla  u prostor hidroelektrane. Opskrba elektricnom energijom nije prekinuta, a popravak bi trebao trajati 5-6 dana.Zbog kvarta ocekuje se promjena vodostaja rijeke Cetine
Na fotografiji: Rafteri na Cetini pored Radmanovih Mlinica.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
CROPIX

Omiš

Ovaj gradić na ušću Cetine priroda je nagradila nevjerojatnim spojem mora, planina, rijeka i fantastične klime.

Iz Omiša se kreće na rafting Cetinom, uzbudljivu avanturu koja traje nekoliko sati i omogućava kupanje, veslanje na mirnoj rijeci ili spuštanje niz slapove uz vrisak, kako na kojoj dionici.

Iznad Omiša prekrasan je zip-line, na kojem letite vezani za osam žica iznad kanjona koji oduzima dah.

Tu je i penjanje do omiške tvrđave, spoj kulture i razgledavanja s laganom tjelovježbom, a omiška Dinara nudi nepregledne mogućnosti planinarenja, trekkinga, penjanja na stijene...

U Omišu je toliko mogućnosti, da će vam se ležanje na plaži činiti pravim gubitkom vremena.

Omis, 051012.
Omis i omiske stijene su jedno od najboljih i najatraktivnijih mjesta za slobodno penjanje u Hrvatskoj, tako domaci i turisti penjaci u velikom broju dolaze pokazati svoje vjestine na Omiskoj stijeni.
Na fotografiji: Tea Calogovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Paklenica

Jedno od omiljenih mjesta hrvatskih planinara, Paklenica, svako ljeto oduševljava tisuće turista koji posjete taj nacionalni park. Osim planinarenja s najljepšim pogledom na more, Paklenica je i jedno od najpoznatijih odredišta za penjanje na stijenu.

Uređeni su lakši i teži usponi pa svatko, neovisno o formi, može naći nešto za sebe.

Dodajmo tome bonus - blizinu mora i nacionalnog parka Krka i dolazimo do idealnog odmora na području Paklenice za one koji vole kombinirati opuštanje i aktivan odmor u netaknutoj prirodi.

Lika

Udaljavamo se od mora, ali nećemo požaliti ni sekunde.

Lika je brdsko područje Hrvatske koje pruža neizmjerne mogućnosti za uživanje. Unajmite bicikle ili quadove, pješačite satima i kupajte se u rijekama, istražite vjerojatno najljepši hrvatski nacionalni park - Plitvička jezera.

Okušajte se u paintballu, nipošto ne propustite spustiti se niz zip-line u mjestu Rudopolje. Riječ je o najduljem jednožičnom zip-lineu u Europi na kojem brzina koju je moguće dosegnuti iznosi nevjerojatnih 120 kilometara na sat.

Uz sve to, Lika je dom najljepše hrvatske planine, Velebita, a tu su još i Lička Plješivica i mala Kapela, pa će planinari bez sumnje imati brojne atraktivne staze za istraživanje na godišnjem odmoru.

Pazin, 070717. 
Iznad Pazinske jame supruznici Romina i Luka Labinjan rastegli su cetiri zip-line sajle te turistina nude nezaboravne adrenalinske uzitke.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
CROPIX

Istra

Najveći hrvatski poluotok idealno je odredište za slobodno penjanje, biciklizam, paragliding, a sve to u neposrednoj blizini mora, u regiji poznatoj po vrhunskoj hrani, vinima i maslinovim uljima.

Jedna od najpoznatijih stijena za penjanje je ona u park-šumi Zlatni rt kod Rovinja, a drugi je smjer u Limskoj Dragi, na cesti od Rovinja prema Poreču.

Biciklisti obožavaju Istru jer je premrežena dobro obilježenim stazama: tu je 12 brdskih ruta, šest ruta za cikloturiste i 13 staza za cestovni biciklizam.

Zahvaljujući cjelogodišnjoj blagoj klimi, idealnom vjetru i prekrasnim krajolicima, Istra je odredište koje vole paraglideri, a najpoznatije uzletište je u Buzetu. Posebna je atrakcija zip-line iznad Pazinske jame!

Mljet

Vjerojatno najzeleniji hrvatski otok smješten na samom jugu zemlje vegetacijom doslovno mami na adrenalin i fizičku aktivnost. Možete ga cijelog obići biciklom, staze su odlično uređene, a jako ga vole i planinari.

Otok ima stazu dugu 43 kilometra za brdsko pješačenje koja je označena cijelim putem i vodi od Pomene do Sobre preko Goveđara, Blata, Rogovića, Babina Polja i Velikoga grada.

Pješačenje tom stazom nagrađuje avanturiste prekrasnim pogledom na Biokovo, Pelješac, a pogled za vedrog dana puca sve do Lastova.

Back view of Senior woman standing on the viewpoint rock and looking at Big Lake on Island Mljet with Adriatic sea in background. Big Lake on island of Mljet is part of National Park
Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:16