Đir po bregima

Pješačke staze kojima se svi rado vraćaju, što zbog dugačkih 115 kilometara, što zbog usputnih vinarija

Mađerkin breg

Međimurje si s punim pravom laska kao "županija u pokretu", prepoznato je kao poželjna destinacija dinamičkog i zdravog odmora

Volite li pješačiti okruženi zelenilom, stazama koje vas vode čas po dolu, čas po bregu, a kud god pogled seže oko vidi krajolike izdašne ljepotom kojima dominiraju nepregledni vinogradi – tu je Međimurje. I, ne, iako je to najmanja hrvatska županija, nećete ju tako brzo prepješačiti. Što zbog 10 pješačkih staza dugačkih ukupno 115 kilometara za što je potrebno 34 sati hoda, što zbog brojnih usputnih vinarija koje mame na okrjepu nagrađivanim međimurskim vinima. Zato je, kako se ne bi lišili ničega, mudro izabrati jednu po jednu stazu za svaki izlet, a doći desetak puta u Međimurje, sigurno vam neće teško pasti. Pa i kad ih sve prođete, ostavit će takav dojam i stalno ćete im se vraćati. Znamo iz iskustva. U Međimurje se lako zaljubiti.

Prekrasni pogledi

Neke od deset su staza lakše, druge zahtjevnije, svaka staza ima svoju priču kroz povijest i tradiciju i duž svake će biti po nekoliko izletišta za predah i okrjepu. Staza od mlina do toplica (16 km), započinje u Žabniku kod Mlinarske kuće i vodi do Toplica Sv. Martin, ili, jasno, obrnutim smjerom i duljine je 16 kilometara. Proteže se uz rijeku Muru, prolazi duž granice igrališta za golf, penje na vrh Vranec Dio puta uz Muru i rukavce potoka Ciganjščak i Gradiščak vrlo je zanimljiv i slikovit, a usponom na Jurovčak i Gradiščak možemo uživati u prekrasnim pogledima na međimurske bregove, dolinu Mure i lendavsko gorje... Svetomartinske su toplice pješačkom stazom, Staza od toplica do Štrigove (13 km) spojene i sa Štrigovom, domom nebrojenih trsova vinove loze. Cijelo je Međimurje vinski raj.

image

Mlin na Muri

Denis Perčić/

Staza se penje na Železnu Goru, prolazi pored Zmajevog vrta, penje se na vrh Štrigovčak. S koje god strane krenete, računajte da se nećete odoljeti zadržati. S jedne su strane Toplice bogate nizom sadržaja, s druge, u Štrigovi, je obnovljena Crkva sv. Jeronima poznata po Rangerovim freskama. Usput su i vinarije Kocijan i Hažić, atelje Osonjički sa zanimljivim skulpturama, a u Jurovčaku je Farma jelena i muflona. Uz stazu Svetomartinska Mura (5 km) možete se okušati u ribolovu, tu su i šumske učionice te pitoreskni drveni most. Pogodna je baš za sve – od dječje dobi do onih u zlatnim godinama. Za priču o mađarskoj balerini Emiliji Krauthaker i njezinom vojniku, rijetki nisu čuli. Do njihovog komadića romantičnog raja s kojega se, kroz valove vinograda, pruža pogled na nekoliko zemalja, vodi Staza na Mađerku (7 km). Vizure s vidikovca su beskrajne - od Štrigove i lendavskih brda na sjeveru, Jeruzalema, Pohorja i austrijskih Alpa na zapadu, do Ivanščice, Ravne gore i Strahinjščice na jugu. Gutljaj vina u usputnoj Vinariji Cmrečnjak, od silne će vam ljepote sigurno goditi.

Županija u pokretu

Osim ovih, tu su još i staze Oko svete Margete (7 km) s kapelicom Svete Margarete usput smještene na vrhu Kapelščaka, vidljive gotovo iz cijelog Gornjeg Međimurja; Matulova staza (9 km), koja prolazi uz prekrasnu tradicionalnu kuću Matulov grunt; Staza svetog Jurja (14 km) s adutom Spomenika prirode Bedekovićeve grabe, zaštićenom staništu životinjskih i biljnih vrsta; Murska staza 8 km) koja cijelom dužinom prati tok rijeke Mure; Međimurski planinarski put (26,5 km) koji prolazi kroz najviši vrh Međimurja i Štrigovska kružna staza (9,5 km) preko vrhunaca Gornjeg Međimurja.

image

Svetomartinska Mura

Međimurje si s punim pravom laska kao "županija u pokretu", prepoznato je kao poželjna destinacija dinamičkog i zdravog odmora. Pješačke su staze dio sjajno posloženog mozaika. Pridoda li se fina hrana i vino, bogata kultura i očuvana priroda, nema druge nego udobne cipele na noge i krenuti put sjevera Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:13