NADA ABRUS

Raskoš Havaja nije ljepša od bračkih vala

Poznata glumica uživala je obilazeći plantaže tropskog voća, kao i u finim i jeftinim koktelima

Oni su brendirali gotovo sve: košulje, bermude, japanke, suknjice od lišća, cvijet u kosi, vjenčić oko vrata, tropsku šumu, popodnevnu kišicu, palme, bosonogi ples poganskim bogovima, velike valove i njihove preplanule jahače, nebodere na plaži, ananas, vulkane, sunce i njegov kričavi zalazak.

Čarima ovog polinezijskog otočja, sinonima za dobar standard, nije odoljela ni Nada Abrus. Glumica kazališta Komedija, naime, svoj je nedavni odmor provela upravo ondje: kupajući se na glasovitoj plaži Waikiki, obilazeći plantaže tropskog voća, kave, makadamijskog oraha, i nadaleko poznatog dole ananasa, penjući se na klisuru Diamond Head s koje puca pogled na zaljev i prekrasne kišne šume.

Slamka omiljene boje

- Zbog niskog tečaja dolara trenutno je golema gužva, turisti su nahrupili. Na Havajima i sitni klišeji, poput onog kada sam izabereš kokosov orah, a nasmijani ga turistički vodič prereže i ubaci ti slamku omiljene boje, izgledaju čarobno - smije se Nada koju, unatoč vremenskoj razlici od 12 sati, ni hrvatsko-havajski jet leg nije uspio slomiti.

- Ocean je čist, topao, ali ipak sam se kupala u plićaku. Nema onog gušta da kao kod nas zaplivaš do pola kanala, stalno, naime, upozoravaju na jake morske struje i morske pse, a ni jedno ni drugo nije mi primamljivo - tumači Nada.

Zanimljiva je, dodaje, ta ležernost koju donose turisti iz svih krajeva svijeta. Dok se kupaš, pokraj tebe, primjerice, prolaze mladenci; žene u bijelim vjenčanicama bose hodaju u pijesku. Posvuda su, nastavlja, procvjetali, mirisni grmovi cvijeća od kojeg prave svoje pozmate cvjetne vjenčiće, lei.





U svakom pogledu - raj

Njih nose svi plesači kada predvečer, u suknjicama od lišća i uz zvukove bubnjeva, po trgovima zaplešu hula-hula sveti ples, tradicionalni način kojim havajski narod komunicira sa svojim božicama i bogovima.

Otok je, kaže, i plemenit i surov, crni vulkanski kamen i opake hridi oduzimaju dah.

- To je najljepši najromantičniji zalazak sunca koji sam doživjela. Stalno je lagani povjetarac, neprestano odnekud dopiru zvukovi glazbe, svako poslijepodne pada kiša, sitne kapi, kao kroz sito, zbog kojih nitko ne nosi kišobran, pa opet zasja sunce - tumači Nada.

Posjetila je Memorijalni centar Pearl Harbour s ostacima potopljenih vojnih brodova koji čuvaju dio povijesti, obišla tvornicu bisera i dragulja (“biserne su ogrlice preskupe”), uživala u koktelima (“šareni, fini i upola povoljniji od naših”), golemim dagnjama i kozicama i tom mirisu kiše koji se stalno ćuti u zraku.

- Ti zapravo stalno osjećaš veliku raskoš; raj za surfere, raj za celebrityje i romantičare, u svakom pogledu raj - smije se Nada. - Ali kad sam idući tjedan posjetila Brač, a ono bonaca, mala vala, mul i drvena brodica, a iz obližnje konobe čuješ CD s klapama, promislila sam ‘ma koji Havaji’ ... - nasmijala se Splićanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:00