Putovanje zrakoplovom

Sedam koraka za pronalaženje najniže moguće tarife

Dok su poslovnjaci zaglavili, dobro organiziran putnik koji odlazi na godišnji odmor može dobro proći.

1. Isplati se planirati unaprijed. Što ste bliže datumu putovanja, plaćate više. Zašto? Jer su davno neki dečki i cure iz zrakoplovne kompanije primijetili da poslovni putnici zakazuju sastanke u zadnji čas i najmanje su fleksibilni u smislu mijenjanja vremena putovanja. I zato, dok su poslovnjaci zaglavili, dobro organiziran putnik koji odlazi na godišnji odmor može dobro proći. Za najbolju tarifu potražite svoje putovanje što ranije.

2. Radni dan ili vikend? Fleksibilnost putovanja na neki drugi datum može rezultirati znatno sniženim cijenama. Zato sljedeći put kad budete tražili svoj let, odaberite opciju fleksibilnih datuma. Vjerojatno ćete primijetiti da je putovanje zrakoplovom jefitinije ukoliko prenoćite subotu večer na svom odredištu. Isto tako, putovanje započeto sredinom tjedna (utorak ili srijeda) je obično jeftinije od četvrtka/petka; npr. konsultanti vole putovati ponedjeljkom ujutro i vraćati se četvrtkom… Manja je gužva, pa utiče na cijenu.

3. Pravovremenost je sve u životu. Jedan od ključ u dobivanju najniže tarife je da se putuje zrakoplovom onda kada drugi ne putuju. Ta „mrtva vremena“ će varirati ovisno o ruti putovanja (rano jutro i kasna večer su dobri kad se putuje na odmor, sredina dana je obično najbolja za poslovne rute). Ovo vrijedi samo za domaće letove, pogotovo u sezoni.

4. Izbjegnite putovanje u jeku sezone. Nemojte putovati u vrijeme kada putuju svi ostali. Idite u Pariz, Dubai ili Ameriku prije Božića. Ne samo da će letovi biti jeftiniji nego su i gužve manje. Ili putujte na sam dan Božića kad su svi već stigli na svoje odredište (a osoblje u zrakoplovu je posebno ljubazno).

5. Lokacija, lokacija, lokacija. Kad govorimo o niskobudžetnim prijevoznicima, većina njih slijeće u alternativne zračne luke (npr. u Stansted umjesto u London Heathrow), a ono što si uštede od pristojbi zračne luke proslijede vama. Također bi vam se mogle svidjeti dodatne pogodnosti kao što su manje prometne gužve, jeftinije unajmljivanje automobila i manje ljudi u kafićima u zračnoj luci. Provjerite cijene na na redovnim avio-kompanijama, ali i na niskobudžetnim.

6. Dobro se raspitajte. Kad su niskobudžetni zrakoplovni prijevoznici kao Ryanair ili Easyjet pojednostavili svoju strukturu cijena kako bi bili u mogućnosti češće nuditi niže cijene, u vrlo kratkom vremenskom roku su svi to radili. Ali struktura cijena svih zrakoplovnih kompanija ne funkcionira na isti način. Zato se dobro raspitajte, provjerite na više strana ili kod agencije kojoj najviše vjerujete. Cijene ponekada mogu oscilirati, ne samo od agencije do agencije, nego i od jednog djelatnika do drugog.

7. Detalji. Projerite da li se plaća naknada za rezervaciju i koliko iznosi, koliko smije biti teška prtljaga, da li je promjena datuma moguća… Više o detaljima...

Više info: Puturist.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:46