ČAROBNA PRIRODA

'TKO JE ZA HRVATSKU?' Poznati svjetski portal donosi 24 razloga zašto nas posjetiti

 Damjan Tadić / CROPIX

Jedan od najpopularnijih američkih online medija, BuzzFeed, koji svakodnevno kreira sadržaj razne tematike uglavnom namijenjen plasiranju preko društvenih mreža, dotaknuo se još jednom Hrvatske i njezinih ljepota.

U članku naslovljenom ‘24 razloga zašto morate posjetiti Hrvatsku’ autorica navodi niz ljepota koje se u Hrvatskoj ne smiju propustiti iako se sve tiču obale.

Kao glavni adut navode čisto i bistro more te naglašavaju da je svaka hrvatska regija lijepa na svoj način, no Dalmacija je najpopularnija destinacija za odmor. Za američku je publiku napomenuto da se ta obala nalazi preko puta talijanske i da uključuje Dubrovnik.

Nadalje navode da će turisti ondje naći lokacije na kojima je snimana ‘Igra prijestolja’ i ‘Ratovi zvijezda’, a nisu propustili spomenuti ni bogatu povijest koja seže u drugo stoljeće prije nove ere premda se opet referiraju samo na Dubrovnik.

Kao četvrti razlog naveli su brojne brodove i mogućnosti prijevoza morem, a vožnju trajektom u okolici Splita i Dubrovnika ocjenjuju kao najpovoljniju i najatraktivniju. ‘Kupati se možete gotovo bilo gdje’, pišu na BuzzFeedu, a obala je puna i stijena pogodnih za skakanje. Premda pjevačica to nikad nije izravno potvrdila, i oni spominju kao sedmi razlog da su upravo na Hvaru Beyonce i Jay Z svoju kćer odlučili nazvati Blue Ivy.

Male ulice, odnosno kalete, napuštena sela i mjesta, šetališta i mjesta za planinarenje nude se na sve strane. Premda Hrvati to uglavnom ne doživljavaju tako, oni smatraju da nam je zemlja među najpogodnijima za ljubitelje biciklizma.

Jeftin smještaj (ako znate tražiti) nalazi se na 12. mjestu, a slijedi mediteranska kuhinja, izbor vina i rakija i onda se opet vraćaju na prirodne ljepote - čaroban zalazak sunca, krajolik i prirodu kao takvu, cvijeće, urbane vrtove i drugu vegetaciju.

Čak su pohvalili i suvenire među kojima su spomenuli čipku i lavandu kao i ljude koje su opisali kao ponosne, vedre i otporne.

‘Hrvatska je dom jednog od najsunčanijih mjesta u Europi’ (naravno, misle na Hvar), a predvečerja i zore su savršeni za fotografiranje, kažu na BuzzFeedu i završavaju: ‘Možda najvažnije od svega, to je sjajno mjesto za udahnuti svjež zrak, diviti se mirnom moru i prisjetiti se da su jednostavna zadovoljstva najvažnija.’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:24