RONILAČKI TURIZAM

TREBA LI NAM POTAPANJE BRODOVA KAO TURISTIČKA PONUDA? Da, to postoji i službeno se zove SCUTTLING

"Scuttling" kao mogućnost proširenja turističke ponude

RIJEKA - Zavod za prostorno planiranje Primorsko-goranske županije izradio je i danas predstavio stručnu podlogu za raspravu o mogućnostima namjernog potapanja brodova za sportsko-rekreacijske svrhe (scuttling), s ciljem razvitka posebne turističke ponude vezane uz sport i rekreaciju te produljenja turističke sezone.

Za sada, kako je istaknuto, kod nas nema službenog stava o scuttlingu, ne postoje istraživanja gdje bi se potapanja mogla ostvarivati bez bilo kakve štete, a potapanja brodova se uglavnom ne povezuje s rekreacijom, pa zavod istražuje kako bi se i gdje bi se to moglo učiniti.

Namjerno potopljeni brodovi moraju biti izvan plovnih putova, ekološki prihvatljivi i sigurni za ronioce, istaknuto je na predstavljanju.

Objašnjeno je da scuttling podrazumijeva dozvolu mjerodavnih tijela države za namjerno potapanje brodova, koje se najčešće povezuje s potapanjem brodova i drugih objekata u turističke i sportsko-rekreacisjke svrhe, kao posebne atrakcije za ronioce.

Potopljeni objekti na morskom dnu postaju mjesta razvoja posebnih biocenoza i staništa morskih organizama i riba i tako postaju zanimljiva odredišta za ronilački turizam.

Osim toga, takve oaze postaju značajne i za zaštitu podmorja, jer postaju površine na kojima se u pravilu zabranjuje ribolov, rečeno je.

Stručnom podlogom, koja će biti predstavljena turističkim zajednicama, županiji, lokalnim jedinicama i drugima, stvorene su polazne pretpostavke za scuttling na Kvarneru, a u zavodu smatraju da bi ona trebala inicirati i pokretanje velikog posla stvaranja zakonodavnog okvira, budući da je potapanje brodova u rekreacijske svrhe u nas posve nova tema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:37