SKRIVENI TURISTIČKI BISER

Upoznajte plaže Slavonije i Baranje i uživajte u Panonskom i Dunav Art Festivalu

Plaža u Dražu
 Mislav Matišić
 

Otkrivaju se polako brojni skriveni turistički biseri Slavonije i Baranje. Sve je više gostiju željnih upoznavanja još pomalo divlje i neukroćene prirode kojom, osobito u vrijeme ljetnih vrućina dominiraju Dunav i Drava.

Drava je najbrža rijeka srednje i istočne Hrvatske, čiju atraktivnost možete osjetiti ležeći u plićaku na nekoj od brojnih pješčanih plaža, opuštajući se i puštajući brzoj Dravi da vas masira. Posebno su zanimljivi riječni meandri i pješčani otoci kojih, ovisno o vodostaju, na Dravi ima desetak. Posebnost ove rijeke čine i pješčani otoci, a najviše ih se nalazi između Gata i Petrijevaca. Nasuprot jednog od njih smjestila se Bistrinačka plaža, po mnogima najljepša dravska pješčana plaža. Osim atraktivnih pješčanih sprudova, ova plaža prvog vikenda u srpnju nudi i atraktivnu manifestaciju - Bistrigin, prvenstvo Panonije u piciginu koji se već desetljećima igra na brojnim slavonskim i baranjskim riječnim plažama.

Mislav Matišić
Šetnica na plaži u Dražu

Odmor na kontinentu i u najtoplijim danima u godini može biti pravi gušt, jer razgledanje kulturne baštine, uživanje u čarobnom Kopačkom ritu ili vinskim podrumima uvijek možete upotpuniti vožnjom čamcem ili kupanjem u Dravi, Dunavu ili brojnim jezerima Slavonije i Baranje. Pješčani otok kod Gata, dravske plaže u mjestu Nard i vikend-naselju Nehaj te niz dravskih plaža u blizini Osijeka, kao i jezera Borovik kod Đakova, Lapovac kod Našica i Đola u Dardi zbog svoje su atraktivnosti sve češće destinacije i turista, a ne samo lokalnog stanovništva. Svima je poznato da i Osijek ima svoju Copacabanu. Bazenski kompleks i plaža na Dravi, koje Osječani zovu Kopika, mjesta su gdje brojni Slavonci i Baranjci potraže osvježenje, ali i dobru zabavu. Restorani i kafići, kao i sportski tereni, otvoreni su prošlog tjedna, pa Kopika tijekom sezone zabilježi i više od 100.000 posjetitelja.

Mislav Matišić
Bistrinačka plaža

Živi Dunav kod Batine i Zeleni otok ljeti su puni izletnika, no najatraktivnija plaža u Baranji ipak je plaža na Dunavcu, koja je dugačka čak 10 kilometara, a odnedavno je uređena te danas posjetiteljima nudi prekrasnu šetnicu, terene za odbojku, pametne tuševe, sanitarne čvorove te ugostiteljski lokal.

Na svim se riječnim plažama, kao i u jezerima, kupa na vlastitu odgovornost, no dugačke pješčane obale i otoci do kojih u ljetnim mjesecima i najmlađi posjetitelji mogu doći šetajući po plićaku, sasvim su dovoljni za pravo ljetno osvježenje.

U gradu Osijeku, uz rijeku Dravu, na atraktivnom prostoru ispred secesijskog zdenca na Šetalištu kardinala Franje Šepera, od 22. do 25. lipnja održava se drugi po redu "Panonski folklorni festival".

Svake večeri nastupit će pet ansambala koji njeguju hrvatski koreografirani folklor, iz sve četiri hrvatske folklorne zone i jedan gostujući, inozemni. Prilika je to za upoznavanje bogate folklorne baštine kroz raskošne narodne nošnje, pjesmu i ples i uživanje u šetnji osječkom promenadom i brojnim parkovima.

Mario Jukić
Pačji otok

Da i Dunav inspirira od izvora do ušća, potvrđuju i brojne manifestacije koje se uz njega vežu. "Dunav koji teče i spaja" motiv je Dunav Art festivala, koji se uz gradove koje Dunav povezuje održava od 28. lipnja do 6. srpnja ove godine. Vukovar, Kopački rit, Ilok i Erdut bit će domaćini vrhunske glazbe i umjetnosti, promocije bogate kulturne baštine ovog kraja, uz neizostavnu ponudu vina i hrane hrvatskog Podunavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:16