PLASTIČNA KIRURGIJA

Salo umjesto implantata - još uvijek ne!

Iako u Velikoj Britaniji veličaju zahvat koji će istodobno smanjivati kritična područja, a dojke povećavati isisanim masnim tkivom, estetski kirurzi Siniša Glumičić i Tomica Bagatin još drže stranu implantatima

ZAGREB - Dok strani mediji bruje o revolucionarnom estetskom zahvatu, koji bi implatante trebao poslati u ropotarnicu povijesti metodom isisavanja masnog tkiva iz jednog dijela tijela kako bi se radi njihovog povećanja ubrizgalo u grudi, naši uvaženi estetski kirurzi još uvijek odlučno i uz niz jakih argumetata drže stranu implantatima.

Dvije muhe jednim udarcem

Naime, od početka sljedeće godine u Velikoj Britaniji najavljuju pravi boom zahvata koji istodobno riješavaju dva problema - preveliku stražnjicu (bedra, bokove, trbuh...) i premale grudi. Po cijeni od osam tisuća funti Engleskinje će, javljaju britanski mediji, uskoro umjesto umjetnih grudi, ponosno moći nositi za čak tri broja veće prirodne grudi, stvorene od vlastitog sala.

I dok tamošnji kirurzi tvrde da su takve metode dugotrajnije naspram umecima, dr. Siniša Glumičić i dr. Tomica Bagatin i upozoravaju da je to zabluda.

Grudi postaju različite

- Ukoliko s jednog mjesta odstranimo masno tkivo i stavimo ga na drugo, to je samo privremeno. Ono se s vremenom apsorbira i nestane, s time da se to događa neravnomjerno. Dakle, grudi mogu postati različite. Tu je i mogućnost cističnih promjena i niz drugih čimbenika koji ovu metodu čine inferiornom naspram implantata koji se danas rade i da traju doživotno - objašnjava Glumičić, a s njime se u velikoj mjeri slaže i Tomica Bagatin.

- Za taj je zahvat potrebna pacijentica s dosta masnog tkiva. Operaciju tehnički nije jednostavno izvesti, a naravno uvijek postoji mogućnost i da osoba smršavi, što automatski dovodi do smanjenja grudi. Za sada još uvijek pobjeđuju implantati - zaključuje Bagatin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:14