RED BULL SOAPBOX

SCENE IZ CENTRA ZAGREBA KAKVE VIŠE NIKAD NEĆEMO VIDJETI Ulicama jurili pršut, lijes, svinja, stopalo... Ovi ljudi su dokazali kako mašta nema granica

 
 Damjan Tadic, Ronald Gorsic / CROPIX

Pravila je samo nekoliko: obvezne kacige za vozače i kočnice na vozilima, koja smiju težiti do 80 kilograma. Ludi spust vozača amatera u neobičnim vozilima iz kućne radinosti u subotu je zabavljao Zagrepčane, a nastupilo je čak 60 timova, koji su od kazališta Komedija do cilja na Trgu bana Jelačića jurili i 40 km/h.

Kultnu utrku Red Bull Soapbox ocjenjivao je žiri u sastavu: Maja Šuput, Miroslav Zrnčević Mrgud, Martin Sinković, Damir Kedžo i Petar Bruno Basić. Kriteriji suđenja? Kreativnost dizajna vozila i izvedba na startu zbrojeni s prolaznim vremenom u utrci.

Nije, dakle, najvažnija brzina, trebalo je oduševiti i svojim vozilom, a ekipe, od kojih su mnoge imale zanimljiva imena poput DVD Šmrkavci, Pokemorons, Gorile u magli ili Kamenotesari i kamenoslikari, na njima su radile tjednima prije utrke.

Čak 19 godina povijesti ove utrke pokazalo je da mašta nema granica te da i vozila mogu dolaziti u svim oblicima, a na zagrebačkoj su se utrci isticali mnogi, pa smo tako mogli vidjeti vozilo stopalo, vozilo pršut, vozilo lijes, vozilo svinju, ali i vozilo kanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:00