StoryEditor
RED BULL SOAPBOX

SCENE IZ CENTRA ZAGREBA KAKVE VIŠE NIKAD NEĆEMO VIDJETI Ulicama jurili pršut, lijes, svinja, stopalo... Ovi ljudi su dokazali kako mašta nema granica

 
 Damjan Tadic, Ronald Gorsic / CROPIX

Pravila je samo nekoliko: obvezne kacige za vozače i kočnice na vozilima, koja smiju težiti do 80 kilograma. Ludi spust vozača amatera u neobičnim vozilima iz kućne radinosti u subotu je zabavljao Zagrepčane, a nastupilo je čak 60 timova, koji su od kazališta Komedija do cilja na Trgu bana Jelačića jurili i 40 km/h.

 

Kultnu utrku Red Bull Soapbox ocjenjivao je žiri u sastavu: Maja Šuput, Miroslav Zrnčević Mrgud, Martin Sinković, Damir Kedžo i Petar Bruno Basić. Kriteriji suđenja? Kreativnost dizajna vozila i izvedba na startu zbrojeni s prolaznim vremenom u utrci.

Nije, dakle, najvažnija brzina, trebalo je oduševiti i svojim vozilom, a ekipe, od kojih su mnoge imale zanimljiva imena poput DVD Šmrkavci, Pokemorons, Gorile u magli ili Kamenotesari i kamenoslikari, na njima su radile tjednima prije utrke.

 

Čak 19 godina povijesti ove utrke pokazalo je da mašta nema granica te da i vozila mogu dolaziti u svim oblicima, a na zagrebačkoj su se utrci isticali mnogi, pa smo tako mogli vidjeti vozilo stopalo, vozilo pršut, vozilo lijes, vozilo svinju, ali i vozilo kanader.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2020 20:16