NOVO ISTRAŽIVANJE

DIO ZNANSTVENIKA TVRDI KAKO SU PRONAŠLI ČAROBNU FORMULU 'Shvatili smo zašto neke žene imaju češće orgazme. Stvar je u građi ženskog tijela...'

 Maxim Shemetov / Reuters
 

Sve više istraživanja o ljudskoj seksualnosti pokušava dokučiti "formulu" zbog kojih neki ljudi više uživaju u spolnim odnosima, a drugi manje, a najzanimljivija im je tema orgazma, koji generalno muškarci postižu češće i s 'manje pokušaja'.

Znanstvenike oduvijek zanima zašto je to tako, i može li se nešto učiniti da se muškarci i žene po tom pitanju izjednače? Podaci koje prenosi CNN govore da je 40 posto žena spremno priznati da imaju probleme s postizanjem vrhunca, što im stvara i komunikacijske probleme s partnerima. Stručnjaci zato traže rješenja.

- Sve skupine muškaraca, dakle heteroseksualci, biseksualci i homoseksualci, postižu više orgazama nego žene u istim skupinama - kaže David Frederick, profesor psihologije sa Sveučilišta Chapman, koji istražuje ljudsku seksualnost.

- Lezbe postižu vrhunac češće nego žene heteroseksualne orijentacije - dodaje. - Što točno navodi žene da dostignu vrhunac u središtu je brojnih spekulacija. Svaki mjesec možete pronaći tisuće članaka, mišljenja i analiza po portalima i časopisima o tome kako žene mogu postići orgazam. O tome se pišu čitave knjige. Za mnoge ljude to je i bitan dio same veze - komentira Frederick, koji pak na sve to kaže da bi razlog između tako velikih razlika između žena i muškaraca mogao biti društveni i evolucijski.

Muškarci češće žele 'češće'

- Žene imaju puno više nezadovoljstava svojim tijelom nego muškarci, i to im utječe i na seksualni život, kao i na to da se možda češće fokusiraju na svoje tijelo nego na samo iskustvo seksa. Puno je više i stigme oko žene koja sama potiče spolni odnos ili koja govori što joj u tom pogledu odgovara. Ono što znamo jest da su kod mnogih parova velike razlike u željama. Tako jako često jedan od partnera želi češće spolne odnose nego drugi. Kod heteroseksualnih parova, ta osoba je najčešće muškarac. Zbog toga se događa da žena koja primjerice pristane na spolni odnos zbog određenog pritiska možda uopće nije raspoložena za to, pa se prema tome ni ne može opustiti - kaže Frederick.

Drugi razlozi, oni 'evolucijski', tiču se činjenice da muški orgazam "ima svoju svrhu", odnosno jedini je u potpunosti prirodni način da žena ostane trudna i da se prema tome stvaraju potomci. Kod žena pak nema te povezanosti - ne mora postići vrhunac da bi ostala trudna. No, Frederick dodaje da nikad nije dokazano da tako nije bilo u prošlosti.

Zanimljivo je i da dio znanstvene zajednice smatra da je dio žena "predviđen" da lakše postižu vrhunac, a tiče se najviše načina na koji su im spolni organi građeni. Kod nekih je tako klitoris bliži urinarnom otvoru, što povećava šansu za orgazmom.

Zatvoreni krug: Bolja veza - bolji seks

Žene koje imaju bolji seksualni odnos s partnerom također su češće i više zadovoljne svojim vezama ili brakovima generalno. To, slažu se znanstvenici, zdravo utječe na veze, što opet čini "zatvoreni krug" jer bolja veza uključuje i više seksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:33