LJUBAV BOLI

KAD VAM NETKO KAŽE DA MU JE SLOMLJENO SRCE, U PRAVU JE Znanstvenici otkrili fizičku bol nakon prekida, uključuje i akne, bolne mišiće, gubitak apetita

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2018. u 20:30

, Image: 786817, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource
Profimedia, ImageSource

Prekid je bolan, i to ne samo za emocije već i fizički, pokazuje sve više znanstvenih istraživanja.

Prema nekima od njih, fizička bol nastupa zbog toga što se u mozgu tijekom prekida aktiviraju ista područja koja se aktiviraju kad trpimo "pravu" fizičku bol.

Neka istraživanja čak pokazuju da je ljubav poput ovisnosti, pa njezin gubitak može prouzrokovati stres poput onog koji iskuse ovisnici o primjerice drogi nakon što se krenu odvikavati od nje, prenosi Business Insider.

Psiholog Guy Winch vjeruje da bi nam nakon prekida razdoblje prebolijevanja lakše palo ako bismo razumjeli zašto osjećamo to što osjećamo. U radu koji je napisao za Psychology Today, Winch navodi neke stvari koje se u mozgu događaju nakon što prekinemo ljubavnu vezu.

"Kad vam netko kaže da mu je slomljeno srce, vrlo vjerojatno vam govori istinu", upozorenje je znanstvenika o tzv. sindromu slomljenog srca, za koji već dugo tvrde da zaista postoji. Uz to, prekid često mogu pratiti simptomi stresa poput povećanog broja akni, gubitka apetita i bolova u mišićima.

Psiholog Edward Smith sa Sveučilišta Columbia 2011. godine je proveo istraživanje na četrdeset ispitanika koji su doživjeli neželjeni prekid i još pate za bivšim partnerom ili partnericom. MRI tih osoba pokazao je da dok misle na bivše partnere, njihov se mozak aktivira u područjima u kojima se aktivira kad osjećaju fizičku bol.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo