U POTRAZI ZA LJUBAVI

KAKO POSTATI PRAVI ZAVODNIK Ova znanstveno provjerena metoda mogla bi ohrabriti i one s najmanje samopouzdanja: 'Stvarno je jednostavno'

Tajne uspjeha u online spojevima (datingu) su kratke i jasne poruke te strpljivost - to su sad potvrdili i znanstvenici, a također tvrde kako ćete lakše pronaći idealnog partnera ako si postavite visoke ciljeve - jednostavno se ohrabrite i tražite ljude koji su "izvan vaše lige".

- Što je potencijalni partner privlačniji od vas, imat ćete više uspjeha u online spojevima - objavio je časopis Science Advances, a prenosi BBC.

Procjenjuje se kako polovica populacije u dobi između 18 i 34 godine koristi online i mobilne aplikacije za upoznavanje, a znanstvenici su pomoću posebno izrađenog algoritma proučavali tehnike kojima se korisnici spomenutih aplikacija koriste kako bi pronašli idealnog partnera - u studiji su sudjelovale heteroseksualne osobe iz New Yorka, Bostona, Chicaga i Seattlea. Ispostavilo se kako i muškarci i žene biraju partnere/ice koji su u prosjeku 25 posto privlačniji od njih samih. Također se pokazalo da vaš vlastiti stupanj privlačnosti raste proporcionalno s brojem poruka koje dobivate od drugih ljudi.

Kad se žene prve jave muškarcima, u čak 50 posto slučajeva oni bi im pisali natrag. Kad prvi korak napravi muškarac, postotak odgovora u prosjeku iznosi tek 21.

I muškarci i žene skloni su pisati duže poruke poželjnijem partneru, ali studija pokazuje kako vam to baš i neće previše pomoći da dobijete željenu reakciju od druge strane.

- Ljudi koji se smatraju poželjnima vjerojatno dobivaju jako puno poruka, pa većinu ni ne stignu pročitati. Zato nema previše smisla gubiti vrijeme i uzalud tipkati 'esej' - upozorava istraživačica Elizabeth Bruch sa sveučilišta u Michiganu.

Njezin kolega Mark Newman dodaje kako ne treba očajavati ako ne dobijete odgovor - samo, kaže, treba biti strpljiv.

- Vaši potencijalni partneri možda žele proučiti 'tržište' prije nego što se odluče vezati za neku osobu - objašnjava profesor Newman.

Istraživanja su pokazala i da ćete imati bolje šanse za odabir najboljega partnera ako odbijete prvih 37 posto kandidata - poslije toga zapravo biste mogli/trebali "naletjeti" na osobu koja je bolja od svih prethodnih.

A pitate li znanstvenike, vaš profil na stranici za upoznavanje trebao bi sadržavati 70 posto informacija o vama, a u ostalih 30 posto najbolje je napisati što zapravo tražite od potencijalnog partnera.

- Također, kad odgovarate, pazite u koje doba dana/noći to činite. Dobiti poruku u dva ili osam ujutro nije isto, naravno, sve ovisi o tome što želite od te druge osobe i vašega odnosa općenito - rekla je profesorica Elizabeth Bruch, a prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:00