BABLJE LJETO

Što raditi na moru kada vam vrijeme kvari planove za kupanje i sunčanje?

Onima koji su za godišnji odabrali rujan vremenske prilike nisu baš naklonjene, ali uživanje u odmoru ne mora biti upropašteno

Kiša, vjetar, živa u termometru danima nije bila iznad 30, plažu gledate samo kroz prozor dobro ušuškani pod dekicom... S iznimkom nekih dijelova Jadrana i ponekog dana u prošla dva tjedna, oni koji su se odlučili za odmor u rujnu nisu se baš usrećili s vremenskim prilikama, pa su već digli ruke od planirane brončane preplanule puti.

Kako bi odmor ipak bio maksimalno ispunjen, donosimo nekoliko prijedloga kako da maksimalno iskoristite dane godišnjeg odmora i pritom se dobro zabavite, pa vam ni kupanje i sunčanje neće toliko nedostajati.

1. AKTIVNI ODMOR

Istražite mjesto u kojem se odmarate i njegovu okolicu bicikom, koji se u većini mjesta može unajmiti, a biciklistički klubovi posudit će vam i opremu poput kacige i štitnika te preporučiti najbolje biciklističke rute i staze.

Za one odvažnijeg duha tu je ronjenje, koje je moguće i tijekom tmurnijih dana, a raspitajte se i postoji li u blizini neki konjički klub i uputite se na jahanje.

Odmaknite se od obale i istražite unutrašnjost, a aktivni izlet upotpunite posjetom nekom seoskom domaćinstvu.

2. KULTURA I POVIJEST

Hrvatski priobalni gradovi, kao i oni u unutrašnjosti, prepuni su kulturnih znamenitosti koje će vas oduševiti i ispričati vam zanimljivu lekciju iz povijesti naše zemlje.

Razgledajte bazilike i crkve, popnite se na tornjeve, istražite dvorce i kaštele, kupite ulaznicu za muzej.

Sve su to stvari za koje tijekom ljetnog odmora često nemamo vremena jer nam je žao propustiti vrijeme koje možemo provesti na plaži, no mogli biste otkriti da je kulturni turizam jednako zabavan i opuštajući.

3. PRIRODA

Nacionalni parkovi i Parkovi prirode veliko su bogatstvo Hrvatske koje rijetko koga može ostaviti ravnodušnim.

Obujte dobre cipele, zaštitite se kabanicom ili vjetrovkom i uputite se na trekking. Bogatstvo voda, planine, zelenilo opustit će vas i odmoriti, pa se nećete toliko uzrujavati što temperatura nema nikakve veze s aktualnim godišnjim dobom.

Dajte priliku i rijekama, pa ovisno o mjestu gdje ljetujete produžite do Krke, Neretve, Cetine...

4. RAZMAZITE NEPCE

Svaki kraj Hrvatske ima svoju tradicionalnu i tipičnu kuhinju, pa se posvetite istraživanju okusa i mirisa autohtone hrane Istre, Kvarnera ili Dalmacije, pronađite skrivene konobe i dopustite konobaru da vam preporuči specijalitet kuće. Posebna su priča vina i vinogradi.

Ako ste na Kvarneru, ne propustite otići u Vrbnik, u južnoj Dalmaciji krenite put Pelješca, u središnjoj Dalmaciji posjetite Primošten... Saznajte kako se proizvodi vino, istražite bogate podrume, a priču zaključite degustacijom.

5. DRUŠTVENE IGRE

Umjesto gledanja TV-a, tijekom kišnih večeri u apartmanu zbližite se uz Monopoly, Cluedo, Jamb, Cluedo...

Lošinj nudi pješačke staze, bogati wellness program, sportove...

Odmor na otoku vitalnosti

Jesen na Lošinju u znaku je zelene i plave boje. Čistoća mora i zraka, biljni pokrov, aromatični mirisi i blagotvorna klima razlog su što je otok još 1892. proglašen klimatskim lječilištem.

Istinsku ljepotu otočja upoznajte kroz pješačke staze, a u okviru hotelske animacije nude se besplatni razgledi u pratnji vodiča. A za kraj dana priuštite si smirujuću masažu uljem autohtonog bilja u prelijepom ambijentu comfort zone wellness centra Hotela Aurora 4*. Djeci je osigurana zabava u Family Hotelu Vespera 4*. Vikend za dvoje na bazi polupansiona u hotelu 4* stoji već od 1092 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:05