Sve ima svoju aplikaciju

Budućnost televizije je tu

Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Foto: Ranko Šuvar / CROPIX
Comcast predvodnik nove TV evolucije

Proteklog tjedna Comcast je najavio program koji dopušta kreatorima video servisa i pametnih televizora da imaju izravan pristup vašim kablovskim postavkama bez dodatnog uređaja. Umjesto toga, sadržaj će ići automatski na treći uređaj preko posebne aplikacije.

Xfinity TV Partner program će prvo biti ponuđen na novom pametnom televizoru od Samsunga kao i na Roku uređajima za streaming. Kako se video servisi sve više odmiču od hardwarea i sve se više orijentiraju na software, budućnost takvih set-top box uređaja je prilično krhka. S ovom najavom korisnici Comcasta moći će uštedjeti mnogo novca jer neće imati potrebu za njima.

Mnogi su već prije predvidjeli odlazak kabelske televizija u povijest, a sada kad su se pojavile razne plaćene televizije i video servisi koji svoje temelje imaju na internetu čini se da to postaje stvarnost. Netflix, YouTube, Apple TV, Hulu, HBO, Roku, Amazon i drugi su već postali dio svakidašnjice u mnogim kućanstvima.

Pažnja ovakvih servisa je posebno usmjerena na mlade korisnike koji žele sami kreirati svoj sadržaj i žele mu imati pristup na svakom uređaju bilo kad i bilo gdje.

Na ovogodišnjem Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu proizvođači su otišli korak dalje pa su na listu uz tablete, TV, pametne telefone, računala dodani i hladnjak, automobili i igraće konzole kao uređaji na kojima ćemo uskoro moći gledati odabrane sadržaje.

S obzirom na ovakvu evoluciju, čudi odluka FCC-a (Federal Communications Commission), američke agencije za komunikacije, s početka ove godine prema kojoj plaćeni davatelji TV usluga moraju u roku godine dana razviti novi uređaj preko kojeg će se emitirati njihovi programi. Upućene su mnoge kritike na ovu odluku jer je očigledno da se potreba za ovakvim uređajima smanjuje odnosno da oni odlaze u povijest.

Ovom odlukom su zbunjeni i republikanci i demokrati, a rok od jedne godine za izradu plus dvije godine za slanje uređaja svim kućanstvima je prekratak. Kritičari kažu da je za provedbu plana potrebno najmanje pet godina, a do tada će razvoj televizije otići u tko zna kojem smjeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:24