PROJEKT GOOGLE ART

Gledajte sliku do najsitnijeg mogućeg detalja

 AFP

LONDON - Nakon što je zaživio projekt Google Art (www.googleartproject.com), pojam demokratizacija umjetnosti poprimit će novo značenje.

Riječ je o projektu napravljenom u suradnji sa sedamnaest vodećih svjetskih muzeja. Svaki od tih muzeja odabrao je po jednu sliku, koja se sada preko Google Arta, iz kućne fotelje, može promatrati do u najsitnije detalje.

Iako ništa ne može zamijeniti fizički doživljalj slike, promatranje umjetničkih djela preko Google Arta do sada je najbliže osjećaju posjeta muzeju.

Budući da su neka istraživanja pokazala da u velikim muzejima posjetitelji brzo gube koncentraciju, pa jednu sliku promatraju u prosjeku 8 sekundi, upoznavanje s umjetninom do u detalje na ovaj način može biti i kvalitetnije, a svakako može puno dulje trajati.

Emotivno iskustvo

Ono što Google Art čini drukčijim od ostalih online izložbi do sada je neviđeno visoka rezolucija fotografija pojedinih slika. Upravo ta rezolucija nudi i ono najvažnije, što prije nije bilo dostupno online: emotivno iskustvo.

Londonska Nacionalna galerija za sliku koja će se moći promatrati kroz nove detalje odabrala je rad Hansa Holleina “Ambasadori”.

Potrgana žica

Osim majstorskih poteza kistom, pažljivije će oko otkriti kako je jedna žica na lutnji koja stoji između dvojice ambasadora potrgana, te kako na slici ima dodatnih poteza kistom koji datiraju iz kasnijeg razdoblja.

Jednako uspješno mogu se promatrati “Žeteoci” Pietera Breugela koji se nalaze u njujorškom Metropolitan muzeju.

Iako je Tate Modern ponudio provokativan rad suvremenog umjetnika Chrisa Ofilija, ovaj je projekt najuspješniji u pokazivanju umjetnina starih majstora, koji su puni detalja i čija je boja na draperijama delikatna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:40