RAT DRUŠTVENIH MREŽA

DIREKTORICA YOUTUBEA KRITIZIRALA FACEBOOK Rekla im je da bi se trebali vratiti fotografijama djece, nije zabrinuta zbog Facebookova ulaganja u video

Susan Wojcicki
 Stephen Lam / REUTERS
 

Direktorica YouTubea Susan Wojcicki kritizirala je Facebook na konferenciji Code Media u Los Angelesu, sugeriravši da bi se društvena mreža treba vratiti svojim korijenima. "Trebali bi se vratiti fotografijama djece i dijeljenju", rekla je čelnica YouTubea.

The Guardian piše da se tijekom svog govora osvrnula i na Facebookove napore da postane platforma za video sadržaj, međutim čini se da nije zabrinuta. "Morate svoju konkurenciju shvatiti ozbiljno, međutim nećete pobijediti ako gledate unatrag i oko sebe."

Wojcicki nije bila jedina koja udarila po Zuckerbergu i Facebooku tijekom konferencije u Kaliforniji. Suosnivač i direktor internetskog portala BuzzFeed Jonah Peretti rekao je da bi Facebook trebao proširiti svoju politiku dijeljenja prihoda i na News Feed.

"Većina Facebookovog prihoda dolazi od News Feeda, a te prihode oni ne dijele", rekao je Peretti. Društvena mreža s partnerima dijeli prihode od formata kao što su Instant Articles i video, međutim Peretti kaže da to nije dovoljno. "To su mjesta s puno slabijom distribucijom pa su tamo i prihodi manji."

Peretti i Wojcicki različito vide Facebookovu budućnost. Za razliku od povratka fotografijama djece koji zagovara Wojcicki, Peretti smatra da Facebooku trebaju legitimne vijesti jer će ga inače preplaviti loše kopije.

"Facebook neće moći kontrolirati što se nalazi u News Feedu ako na raspolaganju imaju samo polugu prometa. Jedini način kako će moći reći da će utjecati na sadržaj je ako imaju polugu sadržaja i polugu prihoda", pojasnio je Peretti.

Iz Facebooka su se branili tako što su rekli da pokušavaju izdavačima pomoći na druge načine. Čelni čovjek News Feeda Adam Mosseri rekao je da Facebook inzistira na integritetu koji se temelji na tvrtkinim vrijednostima i standardima, dok je upraviteljica partnerskim odnosima s medijskim organizacijama Campbell Brown rekla da Facebook nije protiv davanja prioriteta kvalitetnim vijestima i naširoko povjerljivim izdavačima nauštrb clickbaitu, odnosno sadržaju čiji je jedini smisao stvaranje prometa.

Mosseri nije elaborirao što znači da izjava da Facebook radi na tome da korisnici na njemu "kvalitetno" provode vrijeme. "To je nejasan cilj pa želimo proučiti kako najbolje mjeriti i razumjeti do čega je ljudima ustvari stalo", pojasnio je.

Nije se samo Facebook na konferenciji Code Media morao braniti, naime i YouTube se trenutno nalazi u problemima zbog popularnog vloggera Logana Paula.

Paul se našao na udaru kritika zbog objave morbidnog videa iz japanske šume Aokigahara, poznate i pod imenom "šuma suicida". Paul se nakon incidenta neuspješno ispričao pa neko vrijeme povukao s medijske scene. YouTube je zvijezdu kaznio tako što mu je prvo smanjena mogućnost zarade od oglasa, a kasnije mu je ta mogućnost potpuno ukinuta.

Wojcicki je na konferenciji međutim rekla da se Paula neće otjerati s YouTubea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:28