VR TEHNOLOGIJA

DVA PENZIONERA I STARTUP Kako su uspjeli Stjepan (66) i Martin (66): 3D animacije iz povijesti Splita pretvaraju u virtualne šetnje

 Denis Jerković / CROPIX

Svijet aplikacija, VR tehnologija i pametnih telefona obično vežemo uz mlade programere i dizajnere, milenijce koji su odrasli uz tehnologiju te kroz nju i uz pomoć nje doživljavaju svijet koji ih okružuje, gradeći pritom svoje poslovne mogućnosti i ambicije.

Da to, ipak, nije samo slučaj kod milenijaca, dokazuje i primjer dvojice umirovljenika iz Hrvatske i Nizozemske koji su u suradnji s mladima računalnim stručnjacima iz studija Legame u Zagrebu na tragu aplikacije koja bi mogla posve promijeniti turistički doživljaj grada Splita, a možda i ostatka Hrvatske.

Naime, zainteresirani će prolaznici uskoro Split moći doživjeti u nešto drukčijem ruhu, i to uz pomoć VR tehnologije koju su razvili 3D modelari u suradnji s programerima prvog hrvatskog VR studia Legame, a koja će im omogućiti interaktivni prikaz povijesti na odabranim splitskim lokalitetima.

Na projektu “Virtualne stvarnost’’ rade dizajnerski i grafički VR studio Legame iz Zagreba te umirovljenik iz nizozemskog Arnhema, a s njima surađuje Stipan Ujdur (66) iz Opuzena, umirovljenik i autor 3D modela rekonstrukcije Dioklecijanove palače u Splitu.

Ujdur se 3D modeliranjem bavi posljednjih osam godina. Autor rendiranja-animacije je Martin van der Meijde iz Arnhema, također u mirovini, dok je s Ujdurom na izradi 3D modela radio i Ivan Popić iz Opuzena.

Ujdur i Popić su 3D modeliranjem rekonstruirali Dioklecijanovu palaču po slici E. Herbranda iz 1912. godine, a rekonstrukcija je rađena na osnovi originalnih nacrta, tlocrta, crteža, slika i snimaka Palače dostupnih na internetu, dok se u Arnhemu Martin van der Meijde bavio dizajnom i programiranjem foto i video renderiranja, odnosno dodavanjem različitih efekata u virtualni prostor Palače - Rimljana, galija, rimskih kola i nosiljki te ostalih.

Sam rad na 3D Palači trajao je jednu kalendarsku godinu s kraćim ili dužim prekidima.

Od Stipana Ujdura smo doznali da su u VR 360° napravili Peristil, Rivu, Zlatna i Srebrna vrata te još neke lokalitete.

Aplikacija će se moći nabaviti na Google Playu te koristiti i bez naočala za virtualnu stvarnost, iako će doživljaj s njima biti puno bolji.

- Namjeravamo napraviti dvije aplikacije, a svaka će imati po 12 lokaliteta za razgledavanje u VR 360° mediju.

Jedna aplikacija će biti za korištenje samo s VR naočalama, i moći će se koristiti bilo gdje u svijetu, dok će druga biti samo za mobitele. Dakle, bez VR naočala moći će se vidjeti na mobitelu kako je izabrani lokalitet izgledao prije 1500 godina.

Moći ćete vidjeti porat s galijama tog vremena; kako su se ukrcavali i iskrcavali materijali te kako je uopće izgledao taj svijet – objasnio je Ujdur, koji je i suradnik Jutarnjeg lista na novom magazinu Povijest.

Ujdur i suradnici neće se zadržati samo na ilustracijama starog splitskog života, nego će uz pomoć 3D i VR tehnologija pokušati oživiti i druge poznate lokalitete iz hrvatske kulturne baštine.

- Do konca godine aplikacija bi trebala biti spremna, barem što se tiče splitskog dijela priče. Moramo je zaštititi, a zatim ćemo je ponuditi i turističkim agencijama. Do početka iduće turističke sezone sve bi trebalo biti uhodano i spremno – završio je Stipan Ujdur, inače novi suradnik našeg magazina Povijest koji izlazi svakog zadnjeg četvrtka uz Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:14