TEHNOLOGIJA PREPOZNAVANJA LICA

DVOJBENA ODLUKA DRUŠTVENE MREŽE Facebook će korisnicima javiti ako netko objavi njihovu fotografiju, neovisno o tome jesu li na njoj označeni ili nisu

A picture illustration shows a Facebook logo reflected in a person's eye, in Zenica, March 13, 2015. Facebook Inc recorded a slight increase in government requests for account data in the second half of 2014, according to its Global Government Requests Report, which includes information about content removal. Requests for account data increased to 35,051 in the second half of 2014 from 34,946 in the first half, with requests from countries such as India rising and those from others including United States and Germany falling, the report by the world's largest Internet social network showed. Facebook said it restricted 9,707 pieces of content for violating local laws, 11 percent more than in the first half, with access restricted to 5,832 pieces in India and 3,624 in Turkey. Picture taken on March 13. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: SOCIETY PORTRAIT SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS TELECOMS) - RTR4TKRL
Dado Ruvic / REUTERS

Facebook će korisnika obavijestiti ako netko na toj društvenoj mreži objavi njegovu fotografiju - bio on na njoj označeni ili ne, piše The Washington Post. Facebook je tako postao najnoviji tehnološki gigant koji je u život svojih korisnika unio tehnologiju prepoznavanja lica.

Društvena mreža tvrdi da će korisnici putem te opcije do određene mjere moći kontrolirati distribuciju svojih fotografija na internetu. Međutim, činjenica da je Facebook ovu funkcionalnost implementirao znači da su jako dobro upoznati s vašim licem. I nisu jedini.

Appleovi korisnici nove uređaje otključavaju uz pomoć svog lica, a tvrtka tu tehnologiju koristi za razvrstavanje fotografija. Google je također uveo sličnu funkcionalnost te sada grupira fotografije osoba na temelju lica.

No, kako ova praksa postaje sveprisutnija, mnogi postavljaju pitanje narušava li se njome privatnost korisnika. "Prepoznavanje lica osjetljivo je pitanje. U istoj je kategoriji s lokacijskim podacima i popisima ljudi koje ste zvali", rekao je Alvaro Bedoya, izvršni direktor Centra za privatnost i tehnologiju pri pravnom fakultetu Sveučilišta Georgetown. "Možete vi telefon ostaviti kod kuće, ali ne možete obrisati svoje lice."

Facebook već sada skenira lica svojih korisnika kako bi sugerirao njihovim prijateljima da ih označe u fotografijama. Nova će funkcionalnost društvene mreže omogućiti prepoznavanje lica korisnika bez ičije pomoći. Naravno, to je pod uvjetom da ste pristali da vas se može označiti na fotografijama.

"Facebook u svojoj bazi podataka ne čuva fotografije korisnika već svojevrsni otisak njihovih lica", rekao je Facebookov direktor za primijenjeno strojno učenje Joaquin Quiñonero Candela. Sve fotografije i videi koji se učitavaju na društvenu mrežu uspoređuju se s tim otiskom.

No, kako Facebook objedinjuje sve postavke privatnosti koje su povezane s prepoznavanjem lica korisnika, korisnici koji žele da im društvena mreža javi kada netko objavi njihovu fotografiju moraju pristati i na to da ih se na fotografijama može označiti. Korisnici, razumljivo, nisu zadovoljni s tim.

"Facebook je pokušao pojednostaviti sigurnosne postavke, ali je time onemogućio korisnicima biranje opcija koje žele koristiti", rekao je Jeramie Scott, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Centru za elektronsku privatnost. Zamjenik direktora za privatnost u Facebooku Rob Sherman priznao je da tvrtkina "sve-ili-ništa" politika možda nije po svačijoj volji, ali je dodao da u društvenoj mreži vjeruju da je za korisnike da postavke ove prirode budu što jednostavnije.

Osim što će korisnike objaviti da se nalaze u fotografijama svojih prijatelja, Facebook će korisnicima također reći ako netko koristi njihovu fotografiju kao svoju profilnu fotografiju. U društvenoj se mreži nadaju da će time smanjiti broj lažnih profila. Na koncu, tvrtka će koristiti tehnologiju prepoznavanja lica kako bi slabovidnim i slijepim osobama opisivala fotografije.

Bedoya smatra da su neke od ovih novih mogućnosti dobra rješenja, ali da je šteta što su dio lošeg programa. "Premda su pojedinačna rješenja pozitivna jer olakšavaju stvari, kontekst u kojem se pojavljuju je negativan budući da Facebook prkosi industrijskim standardima tehnologije prepoznavanja lica", dodao je.

"Shvaćamo da o ovom pitanju postoji cijeli niz mišljenja i različitih pristupa. Nakon konzultacija sa stručnjacima za privatnost i drugim ljudima upoznatima s problematikom odlučili smo da je najbolje omogućiti ljudima da odaberu žele li koristiti ovu opciju te da je mogu u slučaju da se predomisle upaliti ili ugasiti", rekli su iz Facebooka.

Korisnici su u nekoliko navrata tužili društvenu mrežu zbog čuvanja biometrijskih podataka. Najnovije mogućnosti za sada neće biti dostupne korisnicima u Kanadi i Europi budući da su tamošnja regulatorna tijela više puta upozoravala na Facebookovu praksu prikupljanja podataka o licima korisnika. Implementacija nove tehnologije prepoznavanja lica primjenjivat će se samo na nove fotografije koje korisnici učitaju.

Tagovi

Izdvajamo