ZAŠTITA PODATAKA

FACEBOOK ZABRANJUJE APLIKACIJE KOJE SU NUDILE KVIZOVE Preko 'This Is Your Digital Life' prikupljeni su i podijeljeni podaci 87 milijuna korisnika

Mark Zuckerberg
 Stephen Lam / REUTERS

Nakon skandala vezanog za nezakonito prikupljanje podataka koje je provodila Cambridge Analytica, Facebook istražuje tisuće aplikacija.

Riječ je prije svega o onima koje su se primjenjivale 2014. godine i ranije kada je Facebook dopuštao aplikacijama da povlače informacije ne samo dotičnog korisnika, nego i njegovih prijatelja iako oni nisu koristili aplikaciju. Zbog zabrinutosti oko načina na koji dijele informacije korisnika dosad je suspendirano njih oko 400, no zabranjene su samo dvije.

Četiri milijuna

Prva, vezana uz Cambridge Analyticu, još u ožujku, te sada i druga - myPersonality. Tu kviz-aplikaciju Facebook je zabranio jer je odbila inspekciju te zbog zabrinutosti da je zloupotrijebila podatke oko četiri milijuna korisnika.

Utvrdili smo, navode u Facebooku, da je informacije o korisnicima dijelila sa znanstvenicima i kompanijama “uz samo ograničenu zaštitu”. Najavljuju da će obavijestiti korisnike aplikacije da su njihovi podaci zloupotrijebljeni.Tu aplikaciju je 2007. izradio David Stillwell, a većinom je bila aktivna do 2012. godine. Korisnici bi odgovarali na pitanja u upitniku o osobnosti i dobivali povratnu informaciju. Prva aplikacija koju je Facebook zabranio zvala se This Is Your Digital Life. Osmislio ju je Aleksandr Kogan, a putem nje su na kraju prikupljeni podaci čak 87 milijuna korisnika. Svi su završili u rukama Cambridge Analytice, navodno - prema pisanju The Vergea - samo jedne od 200 kompanija tog tipa. U međuvremenu su osvanule još dvije vijesti o Facebooku. Prvo, Apple je iz svoga App storea uklonio Facebookovu aplikaciju Onavo Protect koja je u Facebookovu posjedu od 2013. godine. Aplikacija se predstavlja kao VPN, nudi sigurnost za korisnika i podatke, blokadu potencijalno štetnih stranica te osigurava podatke korisnika.

Prati trendove

No, njezina je svrha slati Facebooku podatke o aplikacijama koje korisnik koristi: Facebook je mogao i detektirati trendove.

Aplikacija je dosad preuzeta 33 milijuna puta i dalje je dostupna za Android, što je važno znati. Apple tvrdi da je maknuo aplikaciju jer njihova najnovija pravila jasno govore da aplikacije ne smiju prikupljati informacije o instalaciji drugih aplikacija u svrhu marketinga ili analitike.

Druga je novost da je Facebook odlučio napustiti i jedan od njegovih prvih direktora, Dan Rose. Za Facebook, koji je, kako tvrdi, njegova druga obitelj, radio je od 2006. godine. No, sada se odlučio preseliti na Havaje, gdje živi njegova “prva obitelj”, i ostaviti se direktorskog posla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:59