TESTIRALI SMO

Fitbit Ionic: genijalna fitness narukvica, ali tek osrednji smartwatch

 

Američka tvrtka Fitbit već dugo vlada tržištem fitness narukvica, a svojim novim proizvodom nazvanim Ionic pokušavaju se ugurati i među tvorce pametnih satova.

Rezultat je, kako smo se uvjerili testirajući Fitbit Ionic, mješovit: ako ga gledamo kao fitness narukvicu, to je izvanredno napravljen i bogato opremljen proizvod, ali ako ga tretiramo kao pametni sat, štošta nedostaje.

Jednostavan dizajn

Prije svega, u startu je vidljivo da je Ionic kvalitetno izrađen, remen je od silikonske gume (a u kutiji dolaze dva, manje i veće veličine), plastika od koje je izrađeno kućište ne djeluje nimalo jeftino. Dizajn je krajnje jednostavan, možda čak i pretjerano lišen mašte, sve je u ravnim crtama, oštro i precizno. Ekran je blago zaobljen i solidne kvalitete te svjetline, a veličina samog uređaja u nekoj je idealnoj sferi - ni prevelik ni premalen. Doduše, debljina možda neće odgovarati svakome, recimo, teško ga je ugurati pod rukav košulje (tome, uostalom, nije ni namijenjen).

Jednostavan dizajn vanjštine produžen je i u oblikovanje korisničkog sučelja. Kako smo već spomenuli, oni koji traže pametni sat kao produžetak pametnog telefona ovdje će ostati razočarani. Notifikacije s pametnog telefona mogu se vidjeti na Ionicu, ali samo u osnovnim crtama, i nema povratne interakcije. Međutim, oni koji traže fitness narukvicu dobit će možda i najbolju danas postojeću fitness narukvicu.

Sučelje je, dakle, krajnje lišeno kompliciranih rješenja. Uređaj se budi na nekoliko načina: okretom zgloba prema licu, tapkanjem prstom po zaslonu ili pritiskom na tipku (postoje tri, jedna s lijeve strane i dvije s desne strane kućišta). Može se izabrati između mnoštva lica sata, koji može prikazivati ono što želite: od vremena, datuma, prognoze, otkucaja srca, prijeđenih koraka, broja potrošenih kalorija. Dva gumba s desne strane izravno vode u predinstalirane aplikacije za praćenje vježbi - za trčanje, bicikl, plivanje, vježbanje u teretani…

Vrlo je pohvalno što je Fitbit Ionic vodootporan do 50 metara, što znači da se s njime može plivati bez ikakve brige.

Postoji i virtualni trener: u Ionic su unesene vježbe kroz koje vas uređaj vodi i na ekranu prikazuje što točno treba raditi i koliko dugo. Uređaj mjeri sve živo non stop: otkucaje srca, prijeđene korake, potrošene kalorije... Fitbit Ionic će vas i podsjećati da se krećete, navodno u svakom satu treba napraviti barem 250 koraka i uređaj će vam nabiti grižnju savjesti kada ih ne napravite, a ako ih napravite, dobit ćete virtualni vatromet.

Teška tlaka

Pravo blago je na Fitbitovoj aplikaciji za smartphone.

Ondje se nalazi nevjerojatno obilje podataka koje Ionic prikuplja i analizira, od otkucaja srca, preko kilaže i kalorija do kvalitete spavanja (doduše, ako želite izvući najveću korist od tih analiza, nužno je nositi Ionic i na spavanju, što vrlo brzo postane teška tlaka). Baterija je spektakularna. Od petka do petka došla je sa 100 posto na 14 posto, a uređaj praktički nisam skidao s ruke niti sam držao ekran na niskoj razini svjetline.

Doduše, nisam ni radio neke posebne vježbe, što bi definitivno jače trošilo bateriju. Većina recenzenata navodi trajanje baterije od oko 4 dana, što je jako dobro za uređaj ovog tipa.

Odlična je opcija što se s Ionicom može povezati kreditna kartica pa se preko NFC čipa, prislanjanjem uređaja na POS aparat te pritiskom na tipku, može plaćati. Da je podržano u Hrvatskoj. Ali nije. Relativna mana je cijena: kod Tehno Maga, glavnog distributera za Hrvatsku i BiH, stoji 2749 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:40