U DVA MJESECA PRODANO MILIJUN LUMIJA

FOTO Finska Nokia se zbog Microsofta vraća u prvu ligu telefonije

ZAGREB - Posljednje tri godine bile su najteže u povijesti gigantskog finskog proizvođača mobilnih telefona - umjesto raznih modela Nokije, na najnaprednijim tržštima daleko su bolje kotirali smartphonei koje rade Samsung, HTC, a pogotovo Apple sa svojim iPhoneom.

Pozicija apsolutnog lidera koju je Nokia držala dva desetljeća iz mjeseca u mjesec se topila pod najezdom sve naprednijih uređaja s Androidom i sve većim interesom za iPhoneom, no čini se da se muke Finaca bliže kraju.

Ključni model

Prije točno godinu dana Nokia je, naime, potpisala strateško partnerstvo s Microsoftom, proizvođačem operacijskog sustava Windows Phone, najopasnijeg pretendenta za preotimanje dominantnih tržišnih udjela na kojima prednjače Apple s iOS-om i Google s Android OS-om. U listopadu 2011. u prodaju su pušteni prvi Nokijini smartphonei koji koriste mobilne Windwose, nazvani Lumia, a u samo dva mjeseca prodano ih je više od milijun.

U usporedbi sa 37 milijuna iPhonea prodanih u posljednja tri mjeseca, ta brojka se i ne čini tako prijetećom, no za razliku od iPhonea, prve Lumije bile su dostupne u samo nekoliko država, a ne u cijelom svijetu. Na nedavno održanom CES-u, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike koji se redovito odvija u Las Vegasu, Nokia je predstavila Lumiju 900, dosad najmoćniji uređaj s Microsoftovom platformom, s kojim planira povratak na američko tržište, te postala pravi hit sajma - očekuje se da će taj model poprilično ugroziti pziciju iPhonea u SAD-u, a još više proizvođača iz Azije, poput HTC-a, Samsunga, LG-ja...

Povratak sa stilom

Ovome u prilog ipak ne idu posljednji financijski rezultati Nokije koji su osjetno lošiji nego oni ostvareni prije godinu dana, kada je tvrtka već debelo bila u krizi. Ipak, zbog skorog Microsoftova objavljivanja Windowsa 8, operacijskog sustava koji će biti gotov identičan za računala, tablete i smartphone, nije teško predvidjeti kako će smartphoneima koji ga koriste tržišni udio početi značajno rasti.

Pandane Lumije 900 za europske i azijske države tako će Nokia, uz potporu Microsfta, predstaviti već za mjesec dana, na Mobile World Congressu u Barceloni, najvećem svjetskom sajmu smartphonea s kojeg je apstinirala posljednjih nekoliko godina.

Nokia se ovaj put u Barcelonu vraća u velikom stilu, dajući naslutiti da je posljednji put objavila lošije poslovne rezultate nego prije i kako će s novim Windowsima i lukavom aliansom s nekadašnjim neprijateljem Microsoftom ponovno proizvoditi mobilne uređaje koji će biti među najpoželjnijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:09