UNPACKED

FOTO: SAMSUNG PREDSTAVIO NOVI GALAXY NOTE 9, NAŠ REPORTER BIO JE NA PREZENTACIJI U NEW YORKU Dizajn je ostao isti, ali ima najbolji ekran na svijetu

 Ilija Matanović / HANZA MEDIA
 

Samsung je u četvrtak u centru Barclay's, domu njujorške NBA momčadi Brooklyn Nets, na svom prezentacijskom događaju Unpacked pred 3.000 novinara i partnera predstavio nekoliko noviteta za nadolazeću sezonu, među kojima je istovremeno najvažniji i ne osobito važan bio njihov novi "premium" pametni telefon Galaxy Note 9.

frem
Ilija Matanović / HANZA MEDIA
Novinar Jutarnjeg lista Ilija Matanović u New Yorku na Samsungovom događau Unpacked

Važan utoliko što je to Samsungov telefon s najvjernijom sljedbom i zapravo jedini njihov uređaj kadar izazvati emotivnu povezanost blisku onoj koju ostvaruju Appleovi gadgeti. Ne osobito važan, s druge strane, jer je riječ o krajnje evolutivnom dizajnerskom i funkcionalnom pomaku.

Ova godina se tako za Samsung može na neki način smatrati prijestupnom - i Galaxy S9 i Galaxy Note 9 doživjeli su samo inkrementalne pomake.

The new Samsung Galaxy Note 9 is seen during a product launch event in Brooklyn, New York, U.S., August 8, 2018. REUTERS/Lucas Jackson
Lucas Jackson / REUTERS
Samsung Galaxy Note 9

Čini se da je južnokorejska tvrtka odlučila svjesno pristati na nešto niže kratkoročne prihode (što se naposljetku i dogodilo) u očekivanju sljedeće godine, kada bi trebao biti predstavljen njihov uređaj s daškom revolucije u sebi - pametni telefon s preklopnim ekranom.

Bilo kako bilo, Note 9 je i službeno predstavljen javnosti nakon što je tjednima unaprijed na internet skoro svakodnevno curio pokoji detalj o tom telefonu. Na kraju su se praktički sve glasine pokazale točnima.

Isprobali smo uređaj u New Yorku i doista je teško razlikovati ga od prošlogodišnjeg Notea 8. Dizajn je ostao gotovo identičan, samo blago profinjen i zategnut. I dalje je to vrlo privlačan stakleno-metalni pravokutnik sa zaobljenim staklenim plohama i ogromnim ekranom od 6,4 inča. Ujedno, riječ je o možda i najboljem ekranu koji se može kupiti na bilo kojem pametnom telefonu na svijetu, vrlo svijetlom i oštrom Super AMOLED-u s Quad HD rezolucijom. Dodane su i neke nove boje, pa se tako može kupiti crna, plava, roza i zlatna. U Hrvatsku dolaze sve osim bakrene.

The new Samsung Galaxy Note 9 smartphone and Galaxy Watch are seen displayed during a product launch event in Brooklyn, New York, U.S., August 9, 2018. REUTERS/Lucas Jackson
Lucas Jackson / REUTERS

Krajnje pohvalno, Samsung je ostao praktički jedina velika kompanija na svijetu koja nije skočila na modu usjeka u zaslonu. Jedina značajna dizajnerska intervencija dogodila se na poleđini - senzor za otisak prsta pomaknut je s pozicije pokraj dvostruke leće kamere na puno logičnije mjesto ispod nje.

Jasno je vidljiva i promjena u samoj tehnologiji kamere, jer jedna od leća sada ima varijabilni otvor blende poznat s Galaxyja S9. Zapravo, sustav kamere praktički je prenesen s modela S9+, što znači da bi trebalo biti riječ o izvanrednoj kameri s dvostrukim 12-megapikselnim senzorom, koja je postojano jedna od najboljih na tržištu. Otvor blende se uz pomoć fizičkog zatvarača mijenja između f/1.5 i f/2.4. Dodane su brojne značajke umjetne inteligencije, kao što je prepoznavanje scena prema kojima se automatski podešavaju postavke, značajka koja upozorava korisnika kada je netko na fotografiji trepnuo i slično.

Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Telefon je dobio i unaprijeđen sistemski čip Snapdragon 845, čime se pravda jedan od glavnih reklamnih slogana, onaj o puno većoj snazi uređaja. To će trebati tek testirati, ali prvi benchmark testovi vrlo su ohrabrujući. Dodatno, Samsung DeX, platforma koja smartphone pretvara u stolno računalo, sada radi samo pomoću HDMI adaptera kojim se uređaj spoji na monitor.

oznor
Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Stylus S Pen, koji dolazi s Noteom 9 i jedan je od glavnih razloga za kultni status tog uređaja, također je unaprijeđen. Poboljšana je preciznost i osjetljivost, ali još važnije od toga - dodan je Bluetooth u sami S Pen. To znači da se S Pen može koristiti kao daljinski upravljač. Recimo, može se koristiti kao okidač za daljinsko upravljanje kamerom Notea 9, reprodukcijom videa u YouTubeu, prolazak kroz slajdove u PowerPointu (da bi pokazali kako radi, iz Samsunga su samom prezentacijom upravljali pomoću S Pena). Potrebno ga je puniti 40 sekundi da se dobije pola sata rada i stylus dolazi u raznim bojama.

Jedan od Samsungovih teasera uoči premijere odnosio se na bateriju, što bi trebao biti jedan od najvećih prodajnih aduta. Prema Samsungovim tvrdnjama, kapacitet od 4000 mAh morao bi biti dovoljan za cjelodnevni rad bez ikakvih problema. Samsung je tako i službeno odagnao zle duhove iz Notea 7, čija se baterija spontano samozapaljivala pa je u lanjskom Notu 8 stoga dolazila dosta malena baterija od 3300 mAh.

Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Samsung se u teaserima hvalio i povećanim memorijskim kapacitetom od 512 gigabajta, što bi uz mogućnost primanja SD kartice od dodatnih 512 GB trebalo značiti da je ovo prvi uređaj s, barem teoretski, terabajtnom memorijom. Naravno, taj model košta više, a i sama SD kartica od 512 GB koštat će najmanje 350 dolara kada se jednom pojavi. Kapacitet početnog modela je 128 gigabajta i taj će imati 6 godine gigabajta RAM-a, a veći model čak 8 GB.

Možda i najzanimljivija značajka Notea 9 zapravo nema baš puno veze sa Samsungom: naime, ovo je telefon koji napokon uvodi Fortnite, trenutno daleko najpopularniju igru na planetu, na Android platformu. Igra će postati dostupna već na kraju ovog tjedna, konkretno, korisnici Samsunga imat će je ekskluzivno do nedjelje 12. kolovoza na svim uređajima od Galaxyja S7 nadalje, a od nedjelje dolazi na brojne druge Android telefone. Popis podržanih uređaja može se naći na stranici developera igre Epica, ali jasno je da će trebati imati nešto moćniji telefon. Isprobali smo Fortnite na Noteu 9 i igra je radila vrlo glatko, a na sjajnom ekranu ovog uređaja izgleda veličanstveno.

cof
Ilija Matanović / HANZA MEDIA

U konačnici, hoće li veća snaga i jača baterija, novi stylus i nešto bolja kamera biti dovoljni da se opravda cijena od 7699 kuna za verziju od 128 GB, odnosno čak 9599 za 512 GB? To će morati odgovoriti svatko za sebe. Na hrvatsko tržište dolazi 24. kolovoza, a prednarudžbe su već moguće.

Uz Galaxy Note 9, Samsung je jučer predstavio i nekoliko drugih noviteta. Prije svega, tu je novi pametni sat Galaxy Watch. Samsung je odustao od naziva Gear, a dizajn je nešto robusniji. Dolazi u dvije veličine, 42 i 46 milimetara, te rotirajuću komandnu lunetu, a otporan je na vodu do 50 metara. Sat i dalje radi na Samsungovom operativnom sustavu Tizen OS, a dodan je i osobni asistent Bixby, koji je također dobio brojna unapređenja (ali ne i previše novih jezika na kojima radi). Baterija bi trebala trajati i do nekoliko dana.

Nadalje, predstavljen je novi bežični punjač koji može posluživati dva uređaja istodobno, kao i dugonajavljivani pametni zvučnik Galaxy Home, koji bi se trebao suprotstaviti Amazonovoj Alexi, Googleovom Homeu i Appleovom HomePodu.

rhdr
Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Riječ je o prilično zanimljivo i elegantno dizajniranom zvučniku napravljenom u suradnji s AKG-om. Ima šest visokotonaca i subwoofer, koji šalju zvuk u 360 stupnjeva, kao i 8 mikrofona za hvatanje zvuka. Nažalost, i ovaj uređaj radi na Bixbyju, što će zasigurno u startu odvratiti brojne potencijalne kupce. Cijena još nije poznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:22