VRIJEDAN MILIJUN EURA

FOTO: SENZACIJA NA OSJEČKIM ULICAMA Pogledajte kako izgleda prototip budućeg modela Audija A7, parkira se sam, bez pomoći vozača!

Osijek 290518.
Demonstracija autonomne voznje testnog vozila Audi A7 kojoj je tvrtka RT-RK Osijek izradila mobilnu aplikaciju pomocu koje se vozilo moze samo parkirati.
Na fotografiji: testno vozilo Audi A7.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX

 

Osječani su u utorak imali jedinstvenu prigodu vidjeti prototip budućeg modela Audija A7 s autonomnom vožnjom te posebno demonstraciju njegova self parking sistema.

Omogućio im je to Institut RT-RK, informatička tvrtka nastala suradnjom osječkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva te kompanije RT-RK iz Novog Sada, a koja je dio velikog koncerna informatičkih tvrtki iz cijeloga svijeta koje sudjeluju u razvoju ovog prototipa Audija A7.

Vozilo je samo za ovu prigodu došlo iz Ingolstadta, a kako je riječ o prototipu medijima je bilo zabranjeno snimanje njegove unutrašnjosti. Zato smo mogli vidjeti samo kako se vozilo samo uparkirava na mjesto koje mu je softwere pronašao.

- Dakle, automobil sam procjenjuje gdje može parkirati i daje obavijest vozaču koji ga potom zaustavlja, izlazi van i staje pokraj njega te jednim klikom na mobitelu pokreće postupak samoparkiranja čime softwareu prepušta vlast i upravljanje nad vozilom - rekao nam je Dražen Radanović, voditelj grupe iz Instituta RT-RK koja je radila na razvoju ovog programa, a vrlo brzo i sami smo se mogli uvjeriti u istinitost njegovih riječi jer je Audi doista sam odradio parkiranje bez da je itko okretao njegov volan, stiskao papučice ili činilo bilo koju drugu mehaničku radnju u njegovoj unutrašnjosti.

 

Vozilo također ima i mogućnost autonomne vožnje na autocesti u vrijeme gužvi, odnosno kada je vožnja ograničena do 50 km/h. Audi A7 samo je nastavak razvoja autonomnih vozila u Audiju, koji je na tržište već plasirao autonomni A8, na kojem su također radili inženjeri iz RT-RK.

- Prošle godine u srpnju završili smo Audi A8 s autonomnom vožnjom, a upravo je tim iz Osijeka dao zeleno svjetlo da taj model može ići u serijsku proizvodnju. Dakle, naša verifikacija je finalna da bi se uopće odobrila serijska proizvodnja i to je nešto s čime se ponosimo - rekao je Zvonimir Kaprocki, direktor Instituta RT-RK, dodavši kako će i A7 u serijsku proizvodnju ići tek nakon što u Njemačku zeleno svjetlo za to dođe iz Osijeka.

U svakom slučaju, riječ je o velikom uspjehu mlade tvrtke, koja je u Osijeku osnovana prije tri godine, a danas zapošljava 85 osoba (ukupno u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Njemačkoj preko 1000 inženjera).

Posebno ističu sustav stipendiranja studenata FERIT-a u Osijeku za koji se godišnje izdvaja 700.000 kuna, a kojim je do sada obuhvaćeno 92 studenata. Njih 51 već rade u RT-RK, a i ostali će čim završe fakultet. Inače, prototip A7 koji je u utorak bio u Osijeku vrijedan je oko milijun eura, a kada proces bude završen i odobrena serijska proizvodnja ovaj će primjerak završiti u preši i na otpadu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo