HUAWEI P20 i P20 Pro

FOTO, VIDEO: JUTARNJI NA PREDSTAVLJANJU PAMETNOG TELEFONA S NAJJAČOM KAMEROM NA SVIJETU Huawei snažno zaigrao na kartu umjetne inteligencije

 Jutarnji list
 

U eri u kojoj pametni telefoni sve više nalikuju jedni drugima - i estetski i funkcionalno - teško je pronaći način da se izdvojite iz mase, ali Huawei je, čini se, pronašao nekoliko detalja.

Naime, u impozantnom prostoru pariškoga Grand Palaisa kineska je tvrtka danas predstavila svoje nove uzdanice P20 i P20 Pro, od kojih je potonji prvi pametni telefon na svijetu s trostrukom kamerom i ujedno telefon s trenutno najvećim brojem megapiksela u senzoru kamere.

Huaweijeva linija P od početka je osmišljena kao serija pametnih telefona potpuno orijentirana na fotografiju, a sada je to podignuto na novu razinu. Treći proizvođač pametnih telefona na svijetu snažno je zaigrao na kartu umjetne inteligencije na kamerama pa ne iznenađuje da je slogan Huaweija P20 “Master Photography Powered by AI”.

Jutarnji list

“Donosimo profesionalnu tehnologiju kamere u minijaturnom tijelu”, poručio je šef mobilne divizije Huaweija Richard Yu, koji je otkrio i nove rezultate agencije za ocjenjivanje kamera DxOMark, po kojoj je kamera Huaweija P20 druga najbolja na svijetu, sa 102 boda, dok je P20 Pro postigao čak 109 bodova. Usporedbe radi, iPhone X ima 97, a Samsung Galaxy S9+ 99 bodova.

Jutarnji list

Trostruka kamera na Huaweiju P20 Pro je prilično jedinstven sustav, razvijen u suradnji s Leicom i obilno potpomognut umjetnom inteligencijom. Huawei P20 Pro tako ima jedan 40 megapikselni senzor u boji, jedan 8-megapikselni senzor s telefoto lećom i jedan crno-bijeli senzor od 20 megapiksela. Leica je pritom Huaweiju pomogla razviti novi procesor za obradu slike i analizu temperature boje.

Jutarnji list

Leće na kameri su brendirane kao Leicine VARIO-SUMILUX i imaju različite stupnjeve otvora blende: f/1.8, f/1.6 i f/2.4. To sve skupa omogućava Huaweiju P20 Pro da ostvari 3X optički zum, kao i 5X “hibridni” zum. Za ocjenu kvalitete ovog sustava trebat će pričekati detaljniji test uređaja, ali u kratkom vremenu koliko smo se družili s telefonom u Parizu slike su zbilja izgledale sjajno, a optičko uvećanje nije narušavalo kvalitetu prikaza.

Jutarnji list

Huawei obećava da će fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja biti potpomogute ISO vrijednošću od maksimalnih 102.400 (što je na papiru vrijednost usporediva s profesionalnim kamerama). Senzori na ovim telefonima su trenutno najveći na tržištu.

Nešto regularniji model Huawei P20 ima “samo” dvostruku kameru, također razvijenu u suradnji s Leicom. Iako je kamera novorazvijena, sustav je već poznat: zajedno rade 12-megapikselni senzor u boji te 20-megapikselni crno-bijeli senzor, koji pomaže uhvatiti više detalja. Kamera ima prilično velike piksele od 1,55 mikrometara (što je više i od iPhonea X i od Samsunga Galaxy S9).

Jutarnji list

Obje kamere imaju 24-megapikselne selfie kamere s opcijom uljepšavanja ojačanom umjetnom inteligencijom (UI) te 3D portretnim osvjetljenjem. Ta opcija jako podsjeća na gotovo identičnu opciju portretnog osvjetljenja s iPhonea. Telefoni snimaju i slow motion u 960 sličica u sekundi, a novitet im je opcija HUAWEI AIS (AI Image Stabilization), koja pomaže stabilizirati slike snimane iz ruke u noćnim uvjetima, i to u šest osi.

Jutarnji list

Uređaji su dizajnirani prilično slično; ono što odmah upada u oči je sada već notorni usjek u zaslonu (na engleskom se zove “notch”). Ono što je Apple uveo na iPhoneu X kako bi tu mogao smjestiti prednju kameru, zvučnik i druge senzore, sada kopiraju brojni proizvođači Androida, pa tako i Huawei. Doduše, tu je usjek prilično manji nego kod iPhonea.

Jutarnji list

Telefoni su lijepo zaobljeni i zaglađeni i mora se priznati da su vrlo dojmljivi, staklene plohe su skoro bešavno spojene s metalnim obrubom. Zaslon se proteže preko skoro cijele prednje strane i ima relativno malenu bradu na donjem dijelu, koja sadrži i senzor za otisak prsta. Senzor otiska može služiti kao navigacijska tipka za Android komande. Zaslon modela P20 ima dijagonalu od 5,8 inča, a modela P20 Pro 6,01 inča. Oba panela imaju Full HD rezoluciju, aliP20 ima LCD zaslon s obećanom svjetlinom od 770 nita (Huawei tvrdi da je 23 posto svjetliji od iPhonea X). P20 Pro ima OLED zaslon.

Jutarnji list

Prilično oduševljenje izazvala je boja telefona nazvana “Twilight” (sumrak), koja mijenja nijansu ovisno o kutu upada svjetlosti. Ispod stakla je nekoliko slojeva boje i tonovi se kreću od plave do ružičaste i svih nijansi između. Postoje još i pink gold, midnight blue i graphite black, dakle roza, plava i crna.

Telefone pogoni Huaweijev sistemski čip Kirin 970, koji ima zasebnu jedinicu za UI nazvanu Neural Networking Processing Unit (NPU), koja prepoznaje objekt na fotografiji i prilagođava postavke. Može razlikovati 19 scenarija, a novost je “4D prediktivni fokus”, uz koji kamera prati objekt u kretnji i drži fokus na njemu. P20 ima 4 gigabajta RAM-a i 128 gigabajta interne memorije, a P20 Pro 6 gigabajta RAM-a i također 128 gigabajta memorije. Operativni sustav je Android 8.1 Oreo, uz Huaweijevu nadogradnju EMUI 8.1.

Kao i serija Mate 10, mogu se spojiti s monitorom i koristiti desktop računala. Huawei P20 ima bateriju kapaciteta 3400 mAh, a P20 Pro još veću - 4000 mAh ti podržavaju brzo punjenje. Podržano je i otključavanje telefona prepoznavanjem lica, a telefoni su i Dual SIM te imaju stereo zvučnike pojačane Dolby Atmosom. Otporni su na vodu i prašinu po standardu IP67.

Predstavljen je u Parizu i Porsche Design Huawei Mate RS, telefon koji je svojevrsni hibrid modela P20 Pro i Mate 10 Pro. Osim u već tradicionalnoj crnoj boji, dolazi i u crvenoj, ali i s nekoliko posebnih detalja. Naime, uz regularni senzor otiska prsta otraga, Porsche Design Huawei Mate RS ima i senzor otiska ispod zaslona te ima opciju memorijskog kapaciteta od 512 gigabajta. Nadalje, ima i 2K OLED zakrivljeni zaslon te stakleno kućište koje je zakrivljeno na svih 8 strana, 10-vatno bežično punjenje… Hardverski, ovo je jedan od najimpresivnijih telefona na današnjem tržištu.

Huawei P20 i P20 Pro u Hrvatskoj će se moći prednaručiti 9. travnja, a isporuke kreću 16. travnja. P20 će koštati 4999 kuna, a P20 Pro 6499 kuna u slobodnoj prodaji, a bit će i u ponudi sva tri operatera. U prednarudžbi će se na poklon dobivati 360 kamera. Ako ikoga zanima, Porsche Design Huawei Mate RS je 1695 eura za model sa 256 GB memorije te 2095 eura za 512-gigabajtni model. Već sada se može kupiti Huawei P20 Lite po cijeni od 2899 kuna.

Huawei je, inače, u Grand Palaisu predstavio i svoje nove slušalice, koje su dosad bile velika boljka te tvrtke. Riječ je bežičnim slušalicama FreeBuds (otprilike kao Appleove EarBuds, koštat će 159 eura) te o slušalicama s aktivnim poništenjem buke Earphones 3 (79 eura). Predstavljeni su još i fitness narukvica Huawei Band 2 Pro te selfie stick s bljeskalicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:24