OMOGUĆAVA A1 HRVATSKA

FUTURE OF WORK: STIŽU FREELANCERI Svaki drugi freelancer nauči najmanje dvije nove vještine svake godine: evo zašto ih tvrtke sve više angažiraju

 Getty Images/iStockphoto
 

Napredne tehnologije i umreženost zauvijek su promijenile način na koji radimo: kako biti agilan, eksperimentalan, inovativan, produktivan i zadovoljan na poslu, a uz to kontinuirano testirati ideje i koncepte i učiti iz neuspjeha? A1 Hrvatska i Jutarnji vjeruju u budućnost u kojoj pobjeđuju inovativni, kreativni, znatiželjni, odvažni. U serijalu Future of Work donosimo vodiče i istraživanja stručnjaka kako to postići. U ovom nastavku istražujemo zašto tvrtke sve više angažiraju freelancere i koje su njihove prednosti u odnosu na tradicionalne zaposlenike.

Pred nama je desetljeće freelancera. U SAD-u u 2017. čak 57.3 milijuna ljudi bili su registrirani kao freelance radnici što čini oko 36% njihove populacije, a ta bi brojka trebala porasti na 86.5 milijuna do 2027. što bi činilo većinski dio stanovništva SAD-a. Svaki drugi - 47% freelancera - čine milenijalci što je više nego među ijednom drugom generacijom, a iako u puno manjim omjerima sličan je trend primjetan i u Hrvatskoj. Vodeći faktor freelance trenda je tehnologija. 71% ispitanih freelancera objašnjava kako se količina posla koji sklapaju online znatno povećala u zadnjih godinu dana, a upravo tehnološki razvoj im omogućava mobilnost i fleksibilnost.

EKSKLUZIVNO: PRVI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL O NOVIM PRAVILIMA POSLA

Stephane Kasriel, CEO Upworka, najveće mreže freelancera u svijetu, upozorava kako edukacija zaostaje za razvojem tržišta i ne priprema adekvatno mlađe generacije za izazove današnjice. Najnovije istraživanje Upworka ističe još jednu bitnu činjenicu – izmjena najtraženijih vještina na tržištu rada brža je nego osposobljavanje zaposlenika za te vještine.

Samo među freelancerima, 70% najpoželjnijih vještina posljednjeg kvartala nije bila na popisu za kvartal prije i znatna većina je povezana s recentnim tehnološkim trendovima. Aktivna obuka dio je freelance kulture među kojom 55% freelancera nauči najmanje dvije nove vještine svake godine. I ova je navika sve poželjnija među poslodavcima. U upitniku upućenom više od 1000 poslodavaca i direktora ljudskih resursa, Upwork je istražio najnovija iskustva u zapošljavanju.

EKSKLUZIVNO: PRVI ISTRAŽIVAČKI SPECIJAL O NOVIM PRAVILIMA POSLA

Više od 62% direktora ljudskih resursa je prihvatilo rad s fleksibilnom radnom snagom zbog nedostatka talenta za kojim su u potrazi te planiraju povećati udio rada s fleerancerima za 57% u sljedećih 10 godina. Na kraju krajeva, ovo nas ne bi trebalo iznenaditi. Oko 61% ispitanika smatra da većina nama poznatih poslova neće postojati nakon sljedećeg desetljeća, a podaci pokazuju da su upravo freelanceri najprilagođeniji brzini promjena na tržištu rada.

KAKO DO POSLA U INOVATIVNOM OKRUŽENJU


Projekt Future of Work napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i A1, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2022 16:38