UŠTEDITE NOVAC

IMATE LI OVIH OSAM MOBILNIH APLIKACIJA? S njima ćete naći jeftinije hotele, avione, taksije, tarife za mobitel, manje ćete plaćati režije...

 Ilija Matanović / Hanza Media
Osim onih koji omogućavaju jeftinu komunikaciju ili taksi vožnje, postoje i aplikacije koje nam omogućavaju precizniju organizaciju potrošnje

Nove tehnologije najkorisnije su kad nam štede vrijeme i novac. U eri pametnih telefona, interneta i društvenih mreža, stvoreno je čitavo more takvih alata. Isprobali smo osam koje garantirano olakšavaju i pojeftinjuju život.

Neke od njih možda su vam poznate, neke već sigurno i koristite. Umjesto klasičnih poziva i SMS poruka za razgovore puno nas koristi Skype, Viber i WhatsApp, umjesto tradicionalnih taksi kompanija Uber, a smještaj tražimo putem Airbnba ili Booking.com.

Osim takvih koji omogućavaju jeftinu komunikaciju, taksi vožnje ili avionske letove, postoje i aplikacije koje nam omogućavaju precizniju organizaciju potrošnje ili uštedu energije. Sve su, naravno, besplatne, ali niti jedna ne štedi automatizmom. Takva još nije izmišljena.

1. HOTEL TONIGHT

Mnogi hoteli diljem svijeta, umjesto da neprodane sobe ostave praznima, u zadnji trenutak nude ih po sniženim cijenama. Tako je nastao i Hotel Tonight, trenutno najpopularnija booking aplikacija koja svaki dan u podne otkriva last minute cijene (nekad i 70 posto niže) za hotele u SAD-u i zapadnoj Europi za narednu noć. Koristi ga osam milijuna ljudi, a na uspjehu aplikacije izgrađen je startup vrijedan 300 milijuna dolara. Korisnik, primjerice, sleti u neki od uključenih gradova, pretraži ponudu, odabere sebi najpovoljniju opciju i nakon tri klika soba je rezervirana.

2. GOOGLE FLIGHTS

Googleova web tražilica za putovanja avionom koja traži najjeftinije letove, ovisno o destinaciji, polasku ili broju presjedanja. Automatski predlaže najjeftiniju opciju i za pojedine rute šalje notifikacije koje predviđaju kad bi cijene karata mogle ići gore ili dolje ovisno o isteku trenutne cijene. Vrlo korisno za ljude koji često lete ili im datumi polaska nisu fiksni.

3. PROCJENITELJ TROŠKOVA

HAKOM

Pomalo nespretna, ali prilično korisna aplikacija HAKOM-a koja ovisno o odabiru korisnika daje pregled najjeftinijih cijena i tarifa svih hrvatskih teleoperatera. Prednosti: korisnik na jednom mjestu može provjeriti i usporediti cijene za fiksnu i mobilnu telefoniju i internet. Mane: aplikacija je dostupna samo u web izdanju (dakle preko internetskog preglednika), a pomalo je komplicirana za upotrebu. Nalazi se na adresi http://procjenitelj.hakom.hr/

4. HAK

Aplikacija Hrvatskog autokluba (putem Google Playa skinuta više od 100 tisuća puta) nije nikakva novost, ali možda je manje poznato što se sve kroz nju može raditi: jednostavno i brzo plaćati parkiranje u cijeloj zemlji, pronaći najbliže benzinske postaje sedam naftnih kompanija, cijene goriva u cijelom EU, uključiti pješačku navigaciju do automobila, doznati cijene cestarina, vidjeti slike sa 150 kamera u RH, te pronaći 15 tisuća bankomata, autokampova, autoklubova, dućana, ljekarni i garaža... Prednosti: dostupna za Androide, iOS i Windows telefone, relativno lagana. Štedi vrijeme, benzin i živce. Mane: kao i nijedna druga aplikacija u zemlji, ne pruža uslugu jeftinijeg parkiranja (oslobađanja naknade za SMS poruke primjerice).

5. REŽIJE

Rezije.hr

Besplatna aplikacija za iOS i Android telefone, hrvatski proizvod, skinut oko deset tisuća puta na Google Playu. Jednostavna za korištenje, a nakon detaljnog unosa potrošnje ili cijene struje, plina i vode, omogućava jednostavno i precizno praćenje potrošnje energije te uspoređivanje s računima koje dobivate. Može se mjeriti razlika između skupe i jeftine struje, postavljati tjedni ili mjesečni limit, te pratiti razlika u potrošnji kad su neki kućanski aparati uključeni ili isključeni.

6. UBER

Otkad je prije godinu dana stigao u Zagreb, Uber se ne prestaje širiti i rušiti cijene taksi prijevoza. Nakon Zagreba na red su došli i Split, Dubrovnik i Zadar, cijena kilometra najjeftinija je u Hrvatskoj, omogućeno je i kartično plaćanje putem aplikacije i gotovinsko, a koliko su poremetili domaće taksi tržište otkrivaju i nedavni fizički napadi na njihove vozače. Prednosti: pregledna i easy to use aplikacija, jeftiniji prijevoz, pristup mapi s lokacijama vozila. Mane: čuvajte se Uber Surgea, odnosno poviših cijena u vrijeme velikih gužvi ili nedostatka vozača.

7. JEFTINIJE.HR

Web portal za usporednu kupovinu i praćenje ponuda brojnih web shopova u zemljama regije, korisnicima nudi svakodnevnu usporedbu oko 1,5 milijuna dnevno aktivnih ponuda iz 70-ak web trgovina, te biranje između milijun proizvoda u brojnim kategorijama. Korisnik odabere proizvod koji ga zanima, a onda mu portal pokaže cijene tog proizvoda u svim web trgovinama u regiji. Mana: portal uspoređuje cijene artikala samo iz web trgovina. Za ostale ćete ipak morati šetati.

8. SPENDING TRACKER

U moru aplikacija iz kategorije osobnih financija koje mjere potrošnju, Spending Tracker glasi za jednu od kvalitetnijih. Podržava i kune, mjeri potrošnju u tjednom, mjesečnom i godišnjem periodu, jednostavan je za korištenje. Uz to omogućava čitav niz dodatnih izračuna, listu prioriteta, infografike o strukturi vaših troškova i slično. Prednosti: sva zarada i troškovi na jednom mjestu, uredno organizirani i pregledni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:56