KAMERA OD 48 MEGAPIKSELA

JUTARNJI U PARIZU NA PREDSTAVLJANJU PAMETNOG TELEFONA HONOR VIEW 20 Među prvima smo isprobali smartphone kojim se može upravljati pokretima tijela

 Ilija Matanović / JUTARNJI LIST
 

Nakon nedavnog predstavljanja u Kini, u Parizu je danas održana globalna premijera pametnog telefona Honor View 20. Novi top model Huaweijeve sestrinske tvrtke može se pohvaliti s nekoliko dizajnerskih i tehnoloških detalja koji će se na tom uređaju vidjeti prvi put, prije svega kada su u pitanju kamere.

Dizajnom, karakteristikama i cijenom Honor View 20 napada prije svega telefone kao što su OnePlus 6T, odnosno sve uređaje koji vrlo napredne specifikacije daju po cijeni iz srednjeg razreda. Ne bi stoga trebalo biti iznenađenje što je Honor u prošloj godini na tržištima izvan Kine rastao 170 posto, a kako su poručili na prezentaciji, i dalje im je plan ući u grupu top 5 proizvođača pametnih telefona.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Ovo su neki od najzanimljivijih noviteta koje donosi novi Honorov flagship View 20.

“Punch hole” prednja kamera

Proteklih godinu i pol dana bilo je u znaku “notcha”, onog notornog ureza u zaslon telefona u kojemu su smješteni prednja kamera, zvučnik i senzori.

Uz komplicirane i skupe klizne mehanizme, čini se da su novi trend takozvane “punch hole” kamere (dok svi skupa ne smislimo adekvatan hrvatski prijevod - a ako nismo uspjeli dosad, onda vjerojatno ni nećemo - možda je najbolje koristiti upravo taj engleski termin).

Riječ je dizajnerskom rješenju kod kojeg se prednja kamera nalazi unutar samog ekrana, u rupi izrezanoj pri vrhu zaslona. Ideja je, naravno, da se eliminira “notch”, ali dok se ne pronađe način da se svi elementi sakriju ispod zaslona, ovom bi godinom dakle trebalo dominirati punch hole rješenje. Honor View 20 bit će prvi telefon tog tipa koji će se moći kupiti na europskom, pa tako i hrvatskom tržištu. Iz Honora objašnjavaju da su smještaj kamere u rupi u ekranu postigli stvaranjem “kompleksnog stoga od 18 slojeva koji pažljivo ugrađuje kameru u područje ekrana i širi površinu zaslona na skoro 100 posto u odnosu na tijelo telefona”.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Mora se priznati da je telefon uživo doista dojmljiv, brada na dnu je minimalna, a pošto je ekran na vrhu pruža sasvim do ruba i nema bridova, imate osjećaj da u ruci držite samo ekran. Rupa u kutu ekrana svakako je primjetna, ali je uklopljena u softversko sučelje tako da se njezino postojanje minimalizira. Kada, recimo, gledate video u horizontalnom načinu, najčešće se slika zaustavlja puno prije tog izreza i ne smeta kod reprodukcije. Zvučnik je pritom smješten u tankom bridu iznad zaslona, a tu su negdje i oni najosnovniji senzori. Iako nije idealno rješenje, u svakom slučaju je daleko bolje od “notcha”.

48 megapiksela i "time of flight" kamera

Kamera je svakako najznačajniji tehnološki pomak Viewa 20. Ovo je prvi telefon na tržištu koji dolazi s novim Sonyjevim CMOS senzorom IMX586, koji je ne samo ogroman (½ inča), nego ima i sumanutih 48 megapiksela. Riječ je o željno iščekivanom senzoru koji donosi pregršt zanimljivih inženjerskih rješenja, ali ako preskočimo tehno baljezganje doći ćemo do rezultata, a to je da bi ova kamera trebala imati izuzetne mogućnost snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Način rada “AI Ultra Clarity” u mraku će spajati četiri susjedna piksela u jedan ogromni piksel, čime će se dobiti slike u rezoluciji od 12 megapiksela, ali vrlo oštre. Naravno, i Honor View 20 ima poseban noćni način rada kakav smo već vidjeli na Huaweiju P20 Pro i Mate 20 Pro, kod kojeg kamera u mraku snimi ekspoziciju do maksimalno 6 sekundi, a premda se telefon drži u ruci slike ispadaju bez šuma i trešnje.

Kamera po defaultu i snima u 12 megapiksela, opcija od 48 MP mora se odabrati u postavkama i kada se tako snima potrebno je više vremena da senzor zabilježi i procesira sve podatke.

U nekoliko probnih fotografija koje smo napravili u Parizu kamera izgleda prilično obećavajuća, unatoč izazovnim svjetlosnim uvjetima Honor View 20 isporučio je oštre slike bez puno šuma, bogate detaljima i vjernih boja. Naravno, za konkretniji sud trebat će pričekati detaljno testiranje.

Glavna kamera je dvostruka, smještena je u dva horizontalna otoka na poleđini uređaja, a sekundarni modul jednako je zanimljiv kao i glavni. Naime, riječ je o takozvanoj “time of flight” kameri (TOF). Radi se o kameri čiji je, u osnovi, jedini posao precizno mjeriti udaljenost od kamere do objekata i napraviti njihovo 3D mapiranje. To bi trebalo otvoriti brojne mogućnosti. Jedna od obećavajućih primjena je u igrama: naime, TOF modul funkcionira otprilike kao Microsoftov Kinect i Honor je prikazao slučaj u kojemu se igrom upravlja pokretima tijela koje registrira TOF kamera. Igranje se može opisati otprilike kao korištenje Nintenda Wii, ali bez ikakvih kontrolera, samo se pomiču dijelovi tijela.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Performanse

View 20 opremljen je istim sistemskim čipom kakav ima top model Huaweija - Mate 20 Pro. Riječ je o Huaweijevom čipsetu Kirin 980 koji se i više nego dobro drži u usporedbama s najboljim od onoga što imaju Apple i Qualcomm. Sa 6 ili 8 gigabajta RAM-a i Androidom 9.0 (s nadogradnjom EMUI 9) performanse bi trebale biti među najboljima na današnjem tržištu.

Benchmark testovi su View 20 svrstali sasvim blizu brzinskim šampionima kao što su iPhone XS, Samsung Note9, OnePlus 6T, Huawei Mate 20 Pro… Memorijski paketi će, inače, imati po 128 te 256 gigabajta.

Honor je uveo i novi tip hlađenja koji su nazvali “liquid cooling system”, koji ne hladi samo čipset, nego i kameru te sustav punjenja baterije.

Telefon ima i poveliku bateriju od 4000 mAh, a sudeći prema baterijskom menadžmentu kakav preferiraju Honor i Huawei za pretpostaviti je da će trajati značajno više od jednog dana. View 20 nema mogućnost bežičnog punjenja, što je velika šteta, ali ima brzo 22,5-vatno punjenje. Ekran inače ima dijagonalu od 6,4 inča, Full HD rezoluciju i izrađen je u LCD tehnologiji. Tu je i GPS na dvije frekvencije koji bi trebao donijeti veću preciznost pozicioniranja, zatim trostruka WiFi antena, tehnologija GPU Turbo 2.0 za ubrzavanje grafičkog procesiranja u igrama…

U Parizu je, usput, najavljen dolazak igre Fortnite u verziji od 60 fps.

Honor View 20 ima i PC način rada koji je bežičan: nakon što se telefon spoji s vanjskim monitorom ili televizorom dobiva se stolna verzija Androida.

“Aurora nanotexture” dizajn

Honorov flagship ističe se i dizajnom stražnjeg panela, staklo je izrađeno na takav način da se prilikom presijavanja stvaraju odsjaji u obliku slova V koji vizualno teku prema dolje. Honor to zove “aurora nanotexture”.

Posebno je efektno kod crnog telefona, jer se presijavanje kod njega događa u plavoj, crvenoj i zelenoj boji. View 20 će dolaziti u fantomsko plavoj i fantomsko crvenoj boji (to je snažnija memorijska verzija 8/256 GB koja je izrađena u suradnji s Moschinom) te u safirno plavoj i ponoćno crnoj boji (6/128 GB). Većina potencijalnih kupaca razveselit će se zbog uključivanja utora za slušalice, a Honor nije objavio ima li View 20 ikakvu službenu razinu zaštite od vode i prašine.

Ilija Matanović / JUTARNJI LIST

Cijena

Preporučena maloprodajna cijena model sa 128 gigabajta memorije u Hrvatskoj će biti 4799 kuna, dok će snažniji model stajati 5399 kuna (u Europi je cijena 549, odnosno 649 eura).

To su iznosi koji zvuče prilično visoko za Honor, međutim, cjenovno pozicioniranje ovakvih uređaja uvijek je škakljivo, jer je riječ o top modelu, osim što mu nedostaje snaga brenda. Telefon realno donosi brojne novitete koji su premijera na tržištu pametnih telefona, dok su temeljne performanse pri samom vrhu. U Hrvatskoj će se moći kupiti od 1. veljače, a u brojnim europskim zemljama već od sutra.

Pametni sat Honor Watch

Kineska tvrtka u Parizu je predstavila i pametni sat Honor Watch Magic, koji je i dizajnom i tehnologijom baziran na satu Huawei Watch GT. Ima crnu i srebrnu verziju te dugotrajnu bateriju od 7 dana uz konstantno mjerenje otkucaja srca. Predstavljena je i vodootporna fitness narukvica Honor Band 4, kao i slušalice Honor FlyPods Lite. Honor Watch Magic koštat će 179 eura, Band 4 će biti 69 eura, a FlyPods Lite 99 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:59