‘DJELUJE SULUDO‘

Karlovčanka u Silicijskoj dolini privukla 150 milijuna $ investicija: ‘To što se tamo događa je stravično‘

Filip Pavić i Miryana Joksović

 Screenshot: Hanza Tv/
Novinar Filip Pavić i poduzetnica iz Silicijske doline Miryana Joksović razgovaraju o tome kako se sklapaju poslovi u Silicijskoj dolini

Miryana Joksović, Karlovčanka koja je uspjela u Silicijskoj dolini, u 20 godina karijere pokrenula nekoliko startupa i prikupila investicije veće od 150 milijuna dolara, a nedavno se vratila u rodnu Hrvatsku, ispričala nam je sve o stvarnosti života i rada u "kalifornijskoj tvornici snova".

"Nešto što bismo mi u Hrvatskoj smatrali nepotizmom, tamo je jednostavno način na koji posao funkcionira. Poznanstva i preporuke su sve, ako nemaš dobru mrežu poznanstva u Silicijskoj dolini teško možeš dobiti financiranje od bilo kojeg fonda", govori Joksović.

Novinar Filip Pavić i poduzetnica iz Silicijske doline Miryana Joksović u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg ‘Na aparatima‘ razgovaraju o tome kako se sklapaju poslovi u Silicijskoj dolini, tko zapravo dobiva najviše novaca i je li čuveni američki Silicon Valley ‘balon‘ koji će uskoro eksplodirati.

Naime, val otpuštanja u big tech kompanijama, deseci tisuća inženjera bez posla, a potom propast Silicon Valley Banke, pokazuje da stvari nisu baš bajne u Dolini.

"Realnost je došla u Silicijsku dolinu unazad nekoliko mjeseci. Znači, kako je to funkcioniralo prije? Facebook je prije krize uzimao ljude, zapošljavao inženjere koje nisu trebali, njih 10 ili 15 posto sigurno, koji nisu ništa radili, a sve kako bi napuhivali svoju priču pred investitorima, kao mi privlačimo toliko talenta kod sebe", objašnjava zašto je sada Silicijska dolina u potonuću.

Inače, Joksović je u Dolinu došla još sredinom 90-ih kada su tamo, kako kaže, bili voćnjaci i hale nekolicine proizvođača u biznisu s poluvodičima i čipovima. U desetljećima karijere, osim što je podigla četiri Startupa, promatrala je kako se cijela Dolina mijenja. Kako kaže, razlike između visoke IT klase i siromašnih u San Franciscu nikada nisu bile izraženije.

"Mi koji smo tu već dugo pitamo se kako je došlo do toga. Sada imamo dijelove grada koji su stravični. Imate ljude na ulici koji si ubrizgavaju drogu na svaka dva tri metra, ili tučnjavu ili mentalno bolesne ljude, beskućnike, djeluje suludo", govori.

Dodaje da je sada u planu povratka u Hrvatsku, želi sada s mrežom koju je izgradila u Americi sada pomoći domaćim startupima. Na pitanje koga vidi kao najperspektivnijeg mladog startupaša, odgovara – Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa.

"Pratim ga od početka, oni su moji Karlovčani, podržala sam ga kroz Kickstarter i ima jako interesantnu priču i zanimljivo mi je kako razmišlja i dalje se razvija", zaključuje.

Podcast Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ bavi se temama tehnologije, društva i budućnosti. Pratite nas na vašim najbližim aparatima i Youtube kanalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:50