MAC VS PC

Koga briga za podjelu na lijeve i desne

Prije godinu i pol, za vrijeme predizbora u SAD-u, Obamu su uspoređivali s Macom, a Hillary s PC-jem

Koja vam pitanja pomažu da bolje shvatite osobu koju ste tek upoznali? Što sluša? Što čita? Za koga glasa? Ako već niste, listi upoznavajućih pitanja trebali biste dodati još jedno: Koristi li PC ili Mac? Za sve veći broj ljudi ta je podjela važnija od svih “starih”, uglavnom besmislenih podjela (da spomenemo samo neke, tipično naše: Dinamo/Hajduk, partizani /ustaše, posjetitelji prvog/drgog koncerta U2 u Maksimiru.

Za vrijeme predizbora u SAD-u, Obamu su uspoređivali s Macom, a Hillary Clinton s PC-jem.

Činjenica da oboje danas rade zajedno samo dokazuje da je podjela uloga bila točna: Mac može istodobno “vrtjeti” i svoj i Windowsov operativni sistem, što PC ni u snu ne može.

Dosada vs. dizajn

Kao i sve podjele, ni ova nije uvijek i u svakom primjeru točna, ali generalno se smatra da je PC tradicionalan, konzervativan i spor, a Mac inovativan, napredan i brz; PC simbol dosade, Mac simbol kreativnosti i uzbuđenja; PC je nestabilan i boluje od raznih virusa, Mac je siguran i pouzdan. Lijepo dizajnirani Mac čini život jednostavnijim. Bilo bi krivo reći da PC čini život kompliciranijim, ali mnogi će reći da ga čini jednostavnijim na kompliciran način. Windows je i dalje najkorišteniji operativni sustav (koristi ga oko 95 posto svjetskih kompjutora), ali, kao u mnogim sličnim situacijama, biti u manjini znači biti cool.

PC uzvraća udarac

Microsoft je prije tri tjedna odlučio smanjiti razliku u cool-faktoru. Lansirao je novi operativni sustav, Windows 7, koji bi trebao isprati loš imidž nastao nakon neuspješne Viste. Korisnici PC-ja uskoro će na dnu stranice imati Taskbar koji je vrlo sličan Docku u Appleovim kompjutorima. Sada u donjem desnom uglu stoje samo bitne ikone.

A nema više ni upozorenja koja su svaku radnju na PC-ju pratila zamarajućim pitanjima u stilu “želite li zaista to učiniti”. Ne računajući ‘promašenu’ Vistu, Windowsi su dosad radili na operativnom sustavu starom osam godina. Kako je primijetio Walter Mossberg, tehnološki kritičar Wall Street Journala, to je kao da vozite 20 godina star auto. E, pa, novi je parkiran u dvorištu, a hoće li biti dovoljno dobar kao susjedov? Mnogi kritičari dosad su smatrali da je Mac OS X puno, puno bolji operativni sustav od Windowsa. “To više nije tako”, kaže Walter Mossberg nakon testiranja - “i dalje smatram da je Mac bolji, ali za mrvicu. Borba je izjednačena”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:12