SUKOB TITANA

Napad na iPad: Microsoft predstavio svoj Surface tablet

 AP
Kritičari smatraju da Microsoftu raznolike verzije Surfacea nisu pametan potez, jer će time sam sebi postati najveći konkurent na tržištu

Microsoft je upravo predstavio Surface, obitelj tableta svoje vlastite marke, baziranu na uskoro očekivanom operativnom sustavu Windows 8. Procesor će, po izboru korisnika, biti ili Intelov ili ARM.

Ovime Microsoft kreće u ozbiljan napad na Apple i njegov najprodavaniji iPad , s obzirom da će Microsoftov uređaj podržavati vlastite programe iz Office paketa, kao i Photoshop. No, i drugi proizvođači planiraju koristiti Windows 8 za svoje buduće tablete, tako da Microsoft očekuje dodatna konkurencija.

Izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer izjavio je da je ovime tvrtka htjela svom softveru osigurati „vlastiti prateći hardware“. Također, ideja je bila pružiti određenom segmentu tržišta uređaj koji je snažniji od iPada.

Ekran ovih uređaja bit će veličine 26.9 cm, u kućištu od magnezija, po čemu će biti prvijenci na tržištu.

Debljina Microsoftovih ARM tableta je 9.3 mm, što je nešto tanje od iPada, dok su verzije koje koriste Intelovu tehnologiju 13.5 mm. ARM verzija će postojati s ili 64GB ili 128GB memorije, dok će se cijena kretati u rangu cijene 'ultrabook' laptopa.

Prema ovim specifikacijama, Surfaceovi tableti imaju veće ekrane od iPada, ali su i teži. Uz uređaje će doći i olovka bazirana na 'digitalnoj tinti'. Kad uređaj osjeti vrh olovke na ekranu ignorirat će ono što korisnik tipka prstima.

Kritičari smatraju da Microsoftu raznolike verzije Surfacea nisu pametan potez, jer će time sam sebi postati najveći konkurent na tržištu. Smatraju da je Apple izvrsno shvatio problem prevelikog izbora i da je upravo zato ograničio opcije iPada na povezivost, količinu memorije i - crnu ili bijelu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:34