PALAC DOLJE

Njemačkoj se ovo 'ne sviđa': Vlasti proglasile gumb 'Like' ilegalnim

Problem je u tome što se na taj način može pratiti korisnikovo kretanje internetom, što je strogo zabranjeno

BERLIN - Njemačke su vlasti u pokrajini Schleswig-Holstein odlučile da sve web stranice s tog područja do 30. rujna moraju maknuti Facebook tipku 'Like' sa svojih servera u protivnom će biti kažnjene s 50 tisuća eura, javljaju strani news portali .

Naime, vlada njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein još je prošlog tjedna proglasila Facebookov gumb 'Like' ilegalnim jer je u suprotnosti s vrlo strogim zakonima o privatnosti ove pokrajine.

Podsjetimo, gumb 'Like' nalazi se na brojnim internetskim stranicama te poziva korisnike da njegovim pritiskom označe sviđa li im se predstavljeni sadržaj ili ne. Problem je u tome što se na taj način može pratiti korisnikovo kretanje internetom, što je strogo zabranjeno .

Osim toga, Thilo Weichert, službenik u agenciji za zaštitu osobnih podataka, navodi kako 'Like' krši i propise same Europske Unije o zaštiti osobnih podataka.

Facebook je demantirao sve optužbe navodeći kako se svi podaci o aktivnosti korisnika, brišu s internetskih servera nakon 90 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:04