DEEPFAKE VIDEO

OBAMA: 'TRUMP JE OBIČNO G*VNO' Nakon lažnih vijesti, svijet će preplaviti i lažni videi! Pogledajte kako izgleda jedan koji je već osvojio internet

 Print screen / Youtube
 

Video nastao u produkciji BuzzFeeda naglaša rastući problem tzv. DeepFake videa s obzirom da je u posljednje vrijeme sve lakše i lakše napraviti video u kojem slavne osobe govore i rade sve i svašta.

U ovom lažnom videu, bivši američki predsjednik Barack Obama govori neke stvari potpuno netipične za njega, poput 'Ben Carson je cijepljen od stvarnosti' ili 'Trump je potpuno i kompletno govno'.

'Ulazimo u novu eru u kojoj naši neprijatelji mogu uzeti bilo koji oblik i reći bilo što u bilo kojem trenutku, iako takve stvari nikad ne bi rekli', kaže 'Obama' u videu.

Naravno, ovdje se ne radi o pravom Baracku Obami, već o prijašnjoj snimci Obame na kojeg su nalijepljena usta drugog čovjeka pomoću aplikacije FakeApp. Ovom lažnom Obami glas je posudio glumac Jordan Peele.

BuzzFeed naglašava kako je za izradu ovog videa utrošeno 56 sati te kako su na njemu radili profesionalci što znači da u ovom trenutku ne može baš svatko producirati ovakav video. No izvjesno je da će ovakve aplikacije postati sve dostupnije širokim masama pa će i ovakve videe biti sve lakše napraviti i u kućnoj radinosti.

'Dobra je vijest da je za proizvodnju ovakvog 'deepfake' videa i dalje potrebna prilična vještina i vrijeme. No loša je vijest da će znanje i sama tehnologija potrebna za ovakav video postati dostupnija i prisutnija nego što smo očekivali ili na što smo uopće spremni', kažu iz BuzzFeeda.

DeepFake videi su postali češći nakon 2017. godine kad su se na internetu počeli pojavljivati lažni porno uradci sa slavnim osobama. Ranije ove godine, stručnjaci su počeli upozoravati da će ovakvi lažni videi u budućnosti vjerojatno biti korišteni kako bi se utjecalo na izbore.

'Ideja da se može na tijelo jedne osobe staviti tuđa glava je glavni zgoditak za sve one koji bi se željeli umiješati u izborni proces', rekao je senator Virginije, demokrat Mark Warner.

'Ovakve stvari postat će nova realnost do novih izbora 2020., a možda već i ove godine.'

Ovaj video Baracka Obame naglašava da iako se još uvijek radi o prilično kompleksnom postupku, zahvaljujući razvoju tehnologije, u budućnosti će biti sve lakše napraviti ovakve stvari.

Zato kad vam se sljedeći put neka snimka učini nevjerojatnom i lažnom, ona je možda upravo to – lažna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:04